Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Elazığın Yemekleri

Hoş geldin! smrnr16 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Elazığın Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Elazığ Yöresel yemekleri
Elazığ Geleneksel Lezzetler
Elazığ Yöresel Yemek Yemek Tarifleri

Elazığ İli Bölgesel Yemekleri

HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ):

MALZEMELER:

6 adet yumurta, süt, un, tuzlu, yağ ve şeker

YAPILIŞI:

— Süt ya da su, un ile karıştırılarak hamur yapılır

— Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp ayrıntılarıyla çırpılır

— Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir

— Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır


HARPUT KÖFTE:

MALZEMELER:

1 kg yağsız kıyma 1 orta tepe ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuzlu, baharat, isteğe ast maydanoz ve reyhan

YAPILIŞI:

— Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur

— Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur sonra ağır ağır bulgur

yoğrularak ete dahil edilir Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için nadiren su serpilir

—Bulgur ve et dağılıncaya değin yoğrulur

— Fındıktan azıcık büyük parçalar bölünür

—Başparmakla işaret parmağı aralarında sıkıştırılarak bir bir tencereye dökülür

—Hem bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir

İÇLİ KÖFTE:

MALZEMELER:

1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) ya da akıcı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta

YAPILIŞI:

İÇİ:

— Soğan minik minik doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır

— Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek her yerde karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır

KADINSI:

— Yağsız kıymaya tuzlu atılarak birazcık yoğrulur Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak tamamen yoğrulur

Ceviz dek parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır

Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin ya da sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır

Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir

Sıcak olarak servis yapılır


GÖMME:

MALZEMELER:

1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma ya da kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir arz pul biber ve tuzlu

YAPILIŞI:

— Kepekli una bir tedarik su ek edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır

— Öbür bir kapta kıyma veya kavurma bir arz kavrulur

— Soğan minik ufak doğranarak yine farklı bir kapta kavrulup su ek edilerek hafifçe pişirilir

—Pembeleşmeyecek şekilde soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır

— Ceviz havanda dövülür

— Fırın tepsisinin altı yağlanır Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir

— Üstüne hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır Harçın üstüne bir yufka daha serilip bu yufkanın üstüne ise dövülmüş ceviz serilir

— Bu Nedenle bir harçlı, bir ceviz edinmek üzere 25–30 adet olacak şekilde hazırlanır

— En üste gelecek yufka birazcık kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır, altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır

— Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır *
 
858,506Konular
983,098Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt