Elbasan Tava Tanımı İçin Materyaller
- Yarım kg dana kuşbaşı
- 1 adet büyük uzunluk soğan
- 2 adet yeşil biber
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı et çeşnisi (yoksa kekiği bol atın)
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Sıcak su
- 1 su bardağı un
- 2 küçük yumurta sarısı
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 su bardağı et suyu
- Tuz
Elbasan Tava Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Yanmaz yapışmaz bir tencereyi bir iki dakika kadar ısıttıktan sonra tereyağını atıp eritelim.
- İri doğranmış kuşbaşı etlerimizi tencereye atıp beş altı dakika kadar çevirelim.
- Daha sonra soğanları ve biberleri ekleyip hafif kavurduktan sonra kekik ve et çeşnisini (marketlerde satılıyor) ekleyelim.
- Bir iki dakika kadar baharatları yedirdikten sonra sarımsakları da ekleyip beş dakika karıştıralım.
- Daha sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. İşin püf noktası burda.
- Etlerimiz koyduğumuz suyu çekmeye başladığında bir kepçe yardımıyla tavamızı eğerek bir su bardağı dolusu olacak halde etin suyundan alalım. (ilk kademede bir su bardağını dolduramazsınız o yüzden etin suyunu aldıktan sonra yeniden eti geçecek kadar sıcak su ek edin ve yeniden etler suyu çekince kepçe ile suyundan alın bu işlemi hem etiniz pişene kadar hem de bir su bardağı et suyunu doldurana kadar yapmaya devam edin).
- Et suyunu varsa plastik bir bardağa koyup buzluğa atıp biraz soğutun.
- Etler pişerken geniş bir kasede sosumuz için unumuzu yumurta sarımızı yoğurdumuzu ve tuzumuzu güzelce karıştıralım.
- Daha sonra soğuyan et suyumuzu da ekleyip güzelce çırpalım.
- Sosumuz ne çok katı ne çok sıvı olacak pürüzsüz olmalı. O yüzden son etapta et suyumuzu yavaş yavaş ekleyip çırpalım.
- Son olarak pişen etlerimizi fırın kabımıza (borcam da olur) alalım ve üstüne sosumuzu döküp daha evvel ısıttığımız fırınımızda 180 derecede üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.