
Elma Sirkesi Tarifi İçin Malzemeler
- 5 litrelik bidon
- 8-10 adet elma
- 10 adet nohut
- Yarım çay bardağı bulgur
- 1 su bardağı elma sirkesi
- Yarım çay bardağından biraz fazla şeker
- İçme suyu
Elma Sirkesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Elmaları güzelce yıkayıp kabuğuyla çekirdeğiyle gelişi güzel doğrayıp bidona koyuyoruz.
- Elmaların miktarı büyüklüğüne göre değişeceğinden bidonun yarısına yakın olacak şekilde kullanıyoruz.
- Üzerine diğer malzemeleri koyuyoruz.
- Suyunu da bidonun ağız kısmından dört parmak eksik şekilde dolduruyoruz.
- Bütün malzemeleri tahta bir kaşıkla veya oklava gibi bir şeyle karıştırıp ağzına bir mendil örtüp paket lastiği geçiriyoruz(bidonun kapağını kapatmıyoruz, hava alması önemli)
- Bundan sonra bidonu biraz serin ve karanlık bir ortama koyuyoruz. Hergün yine tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Bu işlemi elmalar dibe çökene kadar yapıyoruz.
- Elmalar dibe çöktükten sonra karıştırmayı bırakıp kendi halinde 40 gün beklemeye bırakıyoruz. Süre sonunda sirkemizin üzerinde beyazımsı bir tabaka oluşabilir bu sirke anasıdır.
- Sirkemizi süzme işlemine geçmeden üzerinde sirke anası oluşmuşsa onu bir kavanoza koyup üzerine biraz sirke ekleyip dolaba kaldırın.
- Daha sonra sirke yapmak isterseniz diğer malzemelere gerek kalmadan sadece sirke anasıyla yapabilirsiniz.
- Sirkemizi ince bir tülbent yardımıyla süzüyoruz. Ev yapımı olduğundan markettekilere göre rengi berrak olmayacaktır. Daha sonra sirkemizi istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.