Elmalı Turta (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin (125 gr)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1/2 (yarım) çay bardağı yoğurt
- Aldığı kadar un (yaklaşık 2 su bardağından 2 çorba kaşığı fazla un)
- 4 adet orta boy elma (büyükse 3 adet yeterli)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 kase kırilmış ceviz
- Pudra şekeri
Elmalı Turta (Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk olarak elmalı iç harcını hazırlayalım. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyelim.
- Tarçını ve şekeri de ekleyip pişirelim ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
- Daha sonra tart hamurunu hazırlayım. Bir kapta yumurta, sıvıyağ, yoğurt, tereyağı, şekeri iyice elimizle karıştıralım, sirke ekleyelim.
- Kabartma tozu ve unu azar azar ekleyip ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
- Hamuru 15 dk. kadar dinlenmeye bırakalım.
- Hamur ve iç harcını tart kalıbına veya fırın tepsisine yerleştirelim.
- Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayıralım.
- Kalan hamurdan orta boy borcam tepsisi ya da tart tepsisi kadar oklava ile açalım.
- Yağlanmış tepsiye yerleştirip elmalı harcı döküp yayalım.
- Portakal büyüklüğündeki hamuru da açıp şeritler kesip üzerine koyalım.
- Elmalı tartımızı pişirelim.
- Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
- Üzerine pudra şekeri serpip servis edelim. Afiyet şifa olsun.