Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt

Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
96
F-D Coin
63
emaye-tencere-de-tas-gibi-yogurt.jpg

Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 kilo süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı yoğurt mayası

Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
  1. Tencere seçimi; yoğurdu kaynattığım tencere ile yoğurt mayaladığım tencere aynı değil. Kaynattığınız tencerede yoğurt yaptığınız zaman dibinde pütürlü hoş olmayan bir kıvam oluşuyor.
  2. Aynı zamanda plastikte yoğurt yapımı da sağlık açısından kötü ve plastik kokusu yoğurda geçebiliyor. Çelik tencerede de yoğurt yapımını tavsiye etmiyorum çünkü yoğurdunuz sulanır ve çabuk tencere ekşiyebilir.
  3. Emaye,borcam,cam porselen, güveç olması çok daha iyi sonuç almanızı sağlar.
  4. Pişirme yöntemi; sütü ocağa koyun ve kaynatın arada kepçeyle havalandırın ki içindeki su buharlaşsın yoğurt daha katı ve yağlı olsun.
  5. Sütünüze çelik kaşık çelik kepçe değdirmeyin sulanabilir.
  6. Ben en az yarım saat kaynattıktan sonra ocaktan aldım. İçindeki mikroplar ölsün daha temiz olsun diye. Kaynattıktan sonra mayalanacağı tencereye alın. Soğumaya bırakın.
  7. Mayalanma zamanı; eğer elinizde termometre varsa bununla ölçebilirsiniz. 45 derece ile mayalayabilirsiniz. Benim ateş ölçerim vardı oda sıcaklığı moduna getirip 47 derecede mayaladım.
  8. Bunlar yoksa serçe parmağımızı kullanacağız sütü ocaktan aldıktan 15-20 dakika sonra ara ara serçe parmağınızla kontrol edin.
  9. Serçe parmağınızı süte koyun ve 7-8 e kadar sayın parmağınız yanıp süt ısırmaya başlarsa demek ki mayalanma zamanı gelmiştir.
  10. Maya hazırlama; ben yoğurt mayanın içine şeker ve tuz atıyorum böylece daha tatlı olduğunu ve uzun süre eksimeden kaldığını görüyorum. Sürekli aynı şekilde yapıyorum size de tavsiye ederim.
  11. 3 çay kaşığı tatlı yoğurdun içine bir çay kaşığından bira daha az tuz ve şeker ekliyorum. Karıştırırken tahta kaşıkla çırpıyoruz. Sonra sütten biraz süt alıp yoğurt mayasına ekliyorum yoğurdun sıcaklığı ile sütün sıcaklığının eşit olmasına dikkat ediyorum.
  12. Sonra mayayı süre ekleyip tahta kaşıkla ileriye doğru itip kaynağının altından kaymağı dağıtmadan yavaşça karıştırıp mayayı en köşe yerlere kadar dağıtıyorum.
  13. Ben tencerenin kapağını kapatmadan önce bir havlu ile sarıyorum sonra kapağı üstüne kapatıyorum. Böylece yoğurt sulanmayacak ve daha katı olacak. Çünkü terleyen suyu havlu içine çekecek.
  14. Mayalama; sütünüzü fırında veya battaniyelere sararak bekletebilirsiniz.
  15. Fırında istiyorsanız ısıyı 50 derecey getirip yarım saat fırını ısıttıktan sonra fırının içinde örtüler koyup oraya yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde olduğu zaman mayalama süresi kısa olur 5 saatte mayalanır.
  16. Ancak ben battaniyelere sardım iyice örtüp üstüne ayrıca bir poşet ile kapladım ısıyı sabit tutsun diye poşet gerçekten sütün ısısını sabit tutup soğumayı engelliyor.
  17. 6 saat sonra yoğurdumu örtülerin arasından yavaşça sallandırmadan çıkardım. Kapağını açıp havluyu kaldırdım ve buzdolabına ağzı açık bir şekilde yerleştirdim. Yoğurdunuzu kesinlikle sallandırmadan yerleştirin sulanır veya mayalanma devam etmez buzdolabında.
  18. Ağzı açık bir şekilde yoğurdu kesmeden en az 7-8 saat bekletin bir gece boyunca kalması çok daha iyi olur.
  19. Yoğurdunuzu tatlı seviyorsanız mayalanma süresini kısa, ekşi seviyorsanız süreyi uzatın. Afiyet olsun.
Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
 
858,478Konular
981,307Mesajlar
29,568Kullanıcılar
muratxboz06Son üye
Üst Alt