Emzirme Doneminde Nelere İhtiyac Duyulur?
Emzirme Doneminde Dikkat Edilmesi Gereken Besinler Hangileridir?
Emzirme Doneminde Beslenme
Anne Sutu
Anne sutu zamanında doğan, fetal depoları anneden yeterli oranda alan her yeni doğan bebeğin normal gelişmesine yetecek besin oğeleri gereksinmesinin tumunu karşılayan, ilk 6 ay tek başına yeterli olan yeni doğan ve sut cocukları icin en uygun ve doğal bir besindir Bu nedenle emzirme doneminde beslenme, uzerinde onemle durulması gereken bir konudur Annenin gunluk tukettiği besinlerin ceşit ve miktarı, vucut depo duzeyi, psikolojik durumu gibi etmenler sut miktarını ve kalitesini etkilemektedir Emzirme doneminde; gunluk enerji, alınması gereken sıvı, protein, vitamin, mineral, temel ve eser element ihtiyaclarının arttığı bir donemdir Emziren annenin salgıladığı sutteki enerjinin onemli bir kısmı yediklerinden sağlanır Buna bağlı olarak bu donemde annenin kişisel farklılıklarına (kilo, boy, fiziksel aktivite durumu vb) gore enerji ihtiyacı artmaktadır
Annenin kendi dokularının korunması, sutle bebeğe gecen proteinin bebeğin doku oluşumu icin kullanılması amacıyla annenin yeterli ve kaliteli protein tuketmesi gereklidir Her gun 1 adet yumurta ve 100 150 gr yağsız et (tavuk, balık, hindi vb) veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tuketilmesi onerilmektedir Balık tuketiminin haftada ortalama 2 kez olmasına onem gosterilmelidir
Emzirme Doneminde Dikkat Edilmesi Gereken Besinler
Emzirme doneminde tuketilen yağ miktarı kadar ceşidi de onemlidir Anne doymuş (margarin, tereyağı gibi katı) yağlardan kacınmalı, doymamış (zeytinyağı, kanola, fındık, mısırozu, soya, aycicek gibi sıvı) yağları tercih etmelidir Ayrıca cok fazla yağ iceren (pasta, kaymak, krema, mayonez gibi) besinler tuketmemeli, yemekler ızgara, buğulama, haşlama, buharda ve fırında pişirme yontemleri ile hazırlanmalıdır
Emzirme doneminde kalsiyum ihtiyacı artmaktadır Yeterli kalsiyum alamayan annelerde kemiklerde yumuşama şeklinde beliren osteomalasi sık gorulur Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yonunden zengin olan sut, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda ve duzenli olarak tuketilmelidir Bu donem de kalsiyumdan zenginleştirilmiş sut ve urunleri de tuketilebilir Hatta doymuş (kotu) yağ alımını azaltmak adına sut ve turevlerinin yarım yağlı hatta yağsız (light) alternatiflerinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır
Ozellikle hamilelik ve emzirme donemlerinde sık karşılaşılan bir sorun da demir eksikliğidir Emzirme doneminde vucudun demire olan ihtiyacı artar Anne sutuyle bebeğe gecen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması acısından onemlidir Buna bağlı olarak bu donemde anneler demir iceren besinleri duzenli tuketmelidirler Et ve et urunleri, yumurta, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kuru meyveler, demir iceriği yuksek besinlerdir, gunluk beslenmede duzenli tuketilmesinde yarar vardır Ayrıca demirin emilimini azaltan cay, kahve ve gazlı icecekler yemeklerle birlikte icilmemeli, demirin emiliminin artırılması icin ise C vitamini iceriği zengin besinler portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber gibi besinlerle beraber tuketilmelidir
Emzirme Doneminde Nelere İhtiyac Duyulur?
Emzirme doneminde ihtiyac duyulan vitaminlerin karşılanması icin duzenli ve dengeli beslenilmeli, vitamin ve mineral yonunden zengin olan sebze ve meyveler diyette her oğun olmalıdır Vitamin tabletleri tek başına insan vucudunun tum vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan uzaktır, dengeli ve yeterli bir beslenme programına ek olarak alınabilirler Ek vitamin mineral tabletleri doktora danışılmadan alınmamalıdır
Emzirme doneminde sut oluşumu sırasında sıvıya ihtiyac artmaktadır Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gun 10 12 bardak (2,5 3 lt) su icilmelidir Salam, sosis, sucuk, hazır corbalar gibi gıda katkı maddesi iceren hazır besinler mumkun olduğu kadar az tuketilmemelidir Cay, kahve yerine ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki cayları icilmelidir Fazla tuketilen cay, kahve ve gazlı iceceklerden bebeğin sutune gecen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yonde etkiler, yemeklerle beraber icildiğinde demir emilimini azaltmaktadır Ayrıca iyotlu tuz kullanılması son derece onemlidir
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır Hazır meyve suları ve gazlı icecekler yerine %100 veya taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata, aşırıya kacmadan bitki ve meyve cayları tercih edilmelidir Yenilen kurubaklagiller, lahana, turp gibi besinler bazı bebeklerde gaz sıkıntısı yapabilir Eğer bebekte boyle bir durum gozlemlenirse bu besinlerden uzak durulmalıdır Ancak herhangi bir sıkıntı yaşanmıyorsa haftada 2 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir
Emziren Anneler İcin Ornek Beslenme Programı
Sabah;
Sut (İstenirse 1 tatlı kaşığı pekmez eklenebilir),
Light peynir,
Yumurta,
Kepek ekmeği,
Soğuş salata
Ara;
Meyve
Oğle;
Etli sebze yemeği,
Pilav veya makarna,
Ayran veya yoğurt,
Salata veya meyve
Ara;
Sut,
Meyve
Akşam;
Corba,
Izgara et tavuk balık,
Zeytinyağlı sebze yemeği,
salata veya meyve,
Kepek ekmeği
Ara;
Sut veya yoğurt,
Meyve
Emzirme doneminde annenin yukarıda belirtildiği gibi yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, stresten uzak durması, dinlenmiş olması, sık aralıklarla bebeği emzirmesi ile annenin sut miktarı ve kalitesi artmış olacaktır
Emzirme Doneminde Dikkat Edilmesi Gereken Besinler Hangileridir?
Emzirme Doneminde Beslenme
Anne Sutu
Anne sutu zamanında doğan, fetal depoları anneden yeterli oranda alan her yeni doğan bebeğin normal gelişmesine yetecek besin oğeleri gereksinmesinin tumunu karşılayan, ilk 6 ay tek başına yeterli olan yeni doğan ve sut cocukları icin en uygun ve doğal bir besindir Bu nedenle emzirme doneminde beslenme, uzerinde onemle durulması gereken bir konudur Annenin gunluk tukettiği besinlerin ceşit ve miktarı, vucut depo duzeyi, psikolojik durumu gibi etmenler sut miktarını ve kalitesini etkilemektedir Emzirme doneminde; gunluk enerji, alınması gereken sıvı, protein, vitamin, mineral, temel ve eser element ihtiyaclarının arttığı bir donemdir Emziren annenin salgıladığı sutteki enerjinin onemli bir kısmı yediklerinden sağlanır Buna bağlı olarak bu donemde annenin kişisel farklılıklarına (kilo, boy, fiziksel aktivite durumu vb) gore enerji ihtiyacı artmaktadır
Annenin kendi dokularının korunması, sutle bebeğe gecen proteinin bebeğin doku oluşumu icin kullanılması amacıyla annenin yeterli ve kaliteli protein tuketmesi gereklidir Her gun 1 adet yumurta ve 100 150 gr yağsız et (tavuk, balık, hindi vb) veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tuketilmesi onerilmektedir Balık tuketiminin haftada ortalama 2 kez olmasına onem gosterilmelidir
Emzirme Doneminde Dikkat Edilmesi Gereken Besinler
Emzirme doneminde tuketilen yağ miktarı kadar ceşidi de onemlidir Anne doymuş (margarin, tereyağı gibi katı) yağlardan kacınmalı, doymamış (zeytinyağı, kanola, fındık, mısırozu, soya, aycicek gibi sıvı) yağları tercih etmelidir Ayrıca cok fazla yağ iceren (pasta, kaymak, krema, mayonez gibi) besinler tuketmemeli, yemekler ızgara, buğulama, haşlama, buharda ve fırında pişirme yontemleri ile hazırlanmalıdır
Emzirme doneminde kalsiyum ihtiyacı artmaktadır Yeterli kalsiyum alamayan annelerde kemiklerde yumuşama şeklinde beliren osteomalasi sık gorulur Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yonunden zengin olan sut, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda ve duzenli olarak tuketilmelidir Bu donem de kalsiyumdan zenginleştirilmiş sut ve urunleri de tuketilebilir Hatta doymuş (kotu) yağ alımını azaltmak adına sut ve turevlerinin yarım yağlı hatta yağsız (light) alternatiflerinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır
Ozellikle hamilelik ve emzirme donemlerinde sık karşılaşılan bir sorun da demir eksikliğidir Emzirme doneminde vucudun demire olan ihtiyacı artar Anne sutuyle bebeğe gecen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması acısından onemlidir Buna bağlı olarak bu donemde anneler demir iceren besinleri duzenli tuketmelidirler Et ve et urunleri, yumurta, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kuru meyveler, demir iceriği yuksek besinlerdir, gunluk beslenmede duzenli tuketilmesinde yarar vardır Ayrıca demirin emilimini azaltan cay, kahve ve gazlı icecekler yemeklerle birlikte icilmemeli, demirin emiliminin artırılması icin ise C vitamini iceriği zengin besinler portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber gibi besinlerle beraber tuketilmelidir
Emzirme Doneminde Nelere İhtiyac Duyulur?
Emzirme doneminde ihtiyac duyulan vitaminlerin karşılanması icin duzenli ve dengeli beslenilmeli, vitamin ve mineral yonunden zengin olan sebze ve meyveler diyette her oğun olmalıdır Vitamin tabletleri tek başına insan vucudunun tum vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan uzaktır, dengeli ve yeterli bir beslenme programına ek olarak alınabilirler Ek vitamin mineral tabletleri doktora danışılmadan alınmamalıdır
Emzirme doneminde sut oluşumu sırasında sıvıya ihtiyac artmaktadır Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gun 10 12 bardak (2,5 3 lt) su icilmelidir Salam, sosis, sucuk, hazır corbalar gibi gıda katkı maddesi iceren hazır besinler mumkun olduğu kadar az tuketilmemelidir Cay, kahve yerine ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki cayları icilmelidir Fazla tuketilen cay, kahve ve gazlı iceceklerden bebeğin sutune gecen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yonde etkiler, yemeklerle beraber icildiğinde demir emilimini azaltmaktadır Ayrıca iyotlu tuz kullanılması son derece onemlidir
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır Hazır meyve suları ve gazlı icecekler yerine %100 veya taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata, aşırıya kacmadan bitki ve meyve cayları tercih edilmelidir Yenilen kurubaklagiller, lahana, turp gibi besinler bazı bebeklerde gaz sıkıntısı yapabilir Eğer bebekte boyle bir durum gozlemlenirse bu besinlerden uzak durulmalıdır Ancak herhangi bir sıkıntı yaşanmıyorsa haftada 2 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir
Emziren Anneler İcin Ornek Beslenme Programı
Sabah;
Sut (İstenirse 1 tatlı kaşığı pekmez eklenebilir),
Light peynir,
Yumurta,
Kepek ekmeği,
Soğuş salata
Ara;
Meyve
Oğle;
Etli sebze yemeği,
Pilav veya makarna,
Ayran veya yoğurt,
Salata veya meyve
Ara;
Sut,
Meyve
Akşam;
Corba,
Izgara et tavuk balık,
Zeytinyağlı sebze yemeği,
salata veya meyve,
Kepek ekmeği
Ara;
Sut veya yoğurt,
Meyve
Emzirme doneminde annenin yukarıda belirtildiği gibi yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, stresten uzak durması, dinlenmiş olması, sık aralıklarla bebeği emzirmesi ile annenin sut miktarı ve kalitesi artmış olacaktır