En Yararlı Vitaminler
B6 VİTAMİNİ
Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini duşurur
Dozu: 3150 yaş: gunde 1,3 mg 51+: Gunde 1,51,7 mg
B12 VİTAMİNİ
Sinir hucrelerini korur Hafızayı guclendirir Dozu: 31+: gunde 2,4 mg Kaynak Et ve sut gibi hayvansal urunler, guclendirilmiş tahıllarda bulunur
C VİTAMİNİ
Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser turlerine yakalanma riskini azaltır Dozu: 31+: 7590 mg
Turuncgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, cilek gibi besinlerde bulunur
FOLİK ASİT
Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları onler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur Dozu: 31+: Gunde 400 mcg Hamilelerde: 600 mcg Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu gibi besinlerde bulunur
A VİTAMİNİ
Gorme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır Ancak fazlası kemiklere zarar verebilir Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim), kadınlarda 2333 IU Havuc, tatlı patates ve mango A Vitamini zengin olan gıdalardır
D VİTAMİNİ
Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur Yuksek dozda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini onlemeye yardımcı olur
Dozu: 3150 yaş: gunde 200 IU 5170 yaş: 400 IU Sut ve tahıl, balık ve margarin
E VİTAMİNİ
Hucrelere zarar veren molekulleri etkisiz hale getirir Prostat kanserine ve Alzheimer'a karşı korur Dozu: 31+: Doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini
bulunduğu besinler; Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar
MAGNEZYUM
Kalbi korur ve kan basıncını duşurur Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg
Bulunduğu besinler; Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller
DEMİR
Kandaki oksijen akışını sağlar Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyacı olabilir Dozu: 3150 yaş: Erkeklerde gunde 8 mg, kadınlarda 18 mg Et, tahıllar, yumurta, kabak cekirdeği, kepek ve ıspanak gibi besinlerde bulunur
B6 VİTAMİNİ
Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini duşurur
Dozu: 3150 yaş: gunde 1,3 mg 51+: Gunde 1,51,7 mg
B12 VİTAMİNİ
Sinir hucrelerini korur Hafızayı guclendirir Dozu: 31+: gunde 2,4 mg Kaynak Et ve sut gibi hayvansal urunler, guclendirilmiş tahıllarda bulunur
C VİTAMİNİ
Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser turlerine yakalanma riskini azaltır Dozu: 31+: 7590 mg
Turuncgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, cilek gibi besinlerde bulunur
FOLİK ASİT
Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları onler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur Dozu: 31+: Gunde 400 mcg Hamilelerde: 600 mcg Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu gibi besinlerde bulunur
A VİTAMİNİ
Gorme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır Ancak fazlası kemiklere zarar verebilir Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim), kadınlarda 2333 IU Havuc, tatlı patates ve mango A Vitamini zengin olan gıdalardır
D VİTAMİNİ
Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur Yuksek dozda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini onlemeye yardımcı olur
Dozu: 3150 yaş: gunde 200 IU 5170 yaş: 400 IU Sut ve tahıl, balık ve margarin
E VİTAMİNİ
Hucrelere zarar veren molekulleri etkisiz hale getirir Prostat kanserine ve Alzheimer'a karşı korur Dozu: 31+: Doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini
bulunduğu besinler; Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar
MAGNEZYUM
Kalbi korur ve kan basıncını duşurur Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg
Bulunduğu besinler; Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller
DEMİR
Kandaki oksijen akışını sağlar Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyacı olabilir Dozu: 3150 yaş: Erkeklerde gunde 8 mg, kadınlarda 18 mg Et, tahıllar, yumurta, kabak cekirdeği, kepek ve ıspanak gibi besinlerde bulunur
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.