Gıda ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli Kantar, bedenin bayağı metabolik faaliyetleri esnasında meydana gelen ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküller olan bağımsızlık Radikallerin ciddi hastalıklara neden olduğuna uyarı çekerken, antioksidanların hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler olduğunu söyledi Ceren Döğerli Kantar açıklamsına şöyel devam etti; “Yaş ilerledikçe vücut daha artı hür radikale maruz kalır ve daha pozitif serbest radikal üretir bununla birlikte vücudun doğal antioksidan üretimi yaşın ilerlemesiyle azalır id Gad300250Yüksek düzeyde tahrip edici etkisi olan özgür radikallerden korunmak için meyve ve sebzelerin tüketilmesi gereklidir Zorunlu miktarda alınamaması halinde kanser, kalp hastalıklarını, damar tıkanıklıklığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı artar Antioksidanlar bakımından yüksek olan yiyecekler Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) yüksek olan besinler olarak adlandırılırSağlıklı beslenmek ve özgür radikallerin hastalıklara niçin olan negatif etkilerinden korunmak için ORAC değeri yüksek meyve ve sebzelere jurnal beslenmede yer tahsis etmek gerekiyor dedi Meyve ve sebzelerin antioksidan kapasitelerinin, içerdikleri antioksidan etkili bileşiklerin miktarına ve türüne bağlı olduğunu bildiren Gıda ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli Kantar, her yiyeceğin aynı oranda antioksidan etki gösteremediğini söylerken şunlarıda ekledi; “Bir bitki ne dek doğal ortamda yetişmişse, o denli kaliteli ve yoğun antioksidan üretiyor Hormonlar, tarım ilaçları, yapay gübreler kullanılarak üretilen besinler ise doğal koşullarda yetişenlere tarafından daha az antioksidan etkiye sahip oluyorlar dediSAĞLIKLI BESİNLER VE EN ENERJIK ANTİOKSİDAN IÇEREN BESİNLERBesin ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli Kantar sağlık durumu besinleri ve en kuvvetli antioksidan içeren besinleri şu şekilde sıraladı;ANTOSİYANİNLER : Mürdüm eriği, böğürtlen, karadut, kirazKATEŞİNLER : Siyah çay ve yeşil çayLİKOPEN : Domates ve domates ürünlerinde, pembe greyfurt, karpuz, kayısıBETA KAROTEN : Havuç, kavun, MangoRESVERATROL : Üzüm, yaban mersini, kızılcıkC VİTAMİNİ : Greyfurt, portakal, biber, brokoli, kivi, kuşburnuE VİTAMİNİ : Badem, günebakan çekirdeği, buğday tohumuSELENYUM : Patates, ayçekirdeği, yumurta,POLİFENOL : Yeşil akarsu, ağaççileği, soya, çilek, erik, elma, yaban mersiniGLUCOSINOLATES : Brokoli, Frenk Lahanası, suteresi, karnabaharLUTEIN : Brokoli, ıspanak, kara lahana, kırmızı üzüm, kiviCeren Döğerli Kantarson olarak; “Bitkilerdeki antioksidan bileşenlerin serbest radikallere aleyhinde etkileri benzer olmadığı için antioksidan alımında farklılık yük kazanır Antioksidan bileşenlerin farklı kaynaklardan alınması gerekir Ifadelerine yer verdi