Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

En kolay ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları! Ekşi mayadan ekmek tarifi

En kolay ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları! Ekşi mayadan ekmek tarifi
0
70

dadaş

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,091
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
70
evde_maya_yapilir_mi_kac_cesit_maya_vardir_en_kolay_maya_tarifi_1586338398_9214.jpg

Ekmek yapımında kullanılan ekşi maya sağlıklı olmasıyla da herkesin evde tercih etmesi gereken bir malzemedir. Hazır mayalar yerine ekşi mayalar kullanarak enfes bir ekmek yapabilirsiniz. Peki evde ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

Ekşi maya; üzüm kabuğunda bulunan ve Latince adıyla saccharomyces cerevisiae denilen bir maya türünden geliyor. Üzümde bulunan ve tomurcuklanabilen mayalar, ekşiyerek aktif hale geliyorlar. Yüzyıllardan beri insanların kullandığı ekşi maya buğdayın yetiştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Kısacası ekşi maya, doğanın mucizelerinin, biyoloji, kimya ve sabırla birleşiminden oluşuyor. Ekşi maya ekmeği gerek besleyici özelliği gerekse tok tutma konusundaki başarısıyla adını geniş bir kitleye duyurdu. 18. yy’a kadar ekmek hamurunun hazırlanmasında kullanılan ekşi hamur ilk maya preparatı olarak değerlendirilebilir.Ekşi hamuru (maya) elde etmek çok kolaydır. Temel olarak buğday unu ve su karıştırılarak laktik asit ve maya ile fermente edilmesi sonucu elde edilir. Şu sıralar koronavirüs nedeniyle herkes ekmeğini evde yapmaya başladı. Bu yüzden de marketlerde maya bulmakta zorlanır hale geldik. Siz de evde kendi ekmeğinizi yapmak istiyorsanız ekşi maya kullanabilirsiniz. Evde kaldığınız bu süreçte ekşi mayanızı kendi ellerinizle yapmak isterseniz yazımızın detaylarını inceleyebilirsiniz.

jL691_1586339008_0805.jpg

 

EKŞİ MAYA TARİFİ:

MALZEMELER

Kabuklu üzümler
Su
Cam bir kavanoz
Un

tkNeU_1586339389_2462.jpg

YAPILIŞI

Bir avuç yaş üzümü minik minik doğrayın. Ardından kavanozun içerisine koyun. Üzerine 200 gram un ve 200 mililitre su ilave edin. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yere alın.

Bu sırada cam kavanozunu güzelce sterilize olmasını sağlayın. Karışımın fermente olup olmadığını üzerindeki kabarcıklardan anlayabilirsiniz.

Mayanın içinden üzümleri tahta kaşıkla ayıklayın. Mayanın yarısını kavanozdan alın yerine aldığınız kadar un ve su ekleyin. Örneğin; 400 gram mayanız var. Bundan 200 gramını eksiltin. Kavanozun içine 100 gram, 100 mililitre de su ekleyerek yeniden 400 gram olmasını sağlayın. 

Bu işlemi her gün aynı saatte ve aynı miktarla sürdürün. Aynı gün ekmek yapmayacaksanız buzdolabına kaldırıp 3-4 günde bir de besleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

2VdQx_1586339458_4893.jpg

EKŞİ MAYA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Mayanın üzerinde yapışkan bir su birikmişse mayanız besinsiz kalmış ve hastalanmış demektir. Hastalanan mayanın üzerinden bu suyu temizleyip mayanızı bol un ve az miktarda suyla besleyerek canlandırın.

Kullandığınız unun organik olmasına özen gösterin. 

Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz. 

Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır.

qo9oQ_1586339667_0255.jpg

EKŞİ MAYADAN EKMEK TARİFİ:

MALZEMELER

400 gram ekmeklik un
300 ml. su
90 gram ekşi maya
2 çay kaşığı tuz

lS63L_1586339710_7518.jpg

YAPILIŞI

Yoğurma kabının içerisine suyu koyun. İçerisine mayanızı ilave edip, iyice karıştırın.

Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.

Azar azar yoğurun. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. 

Daha sonra üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.

Yarım saat aralıklarla tekrar tekrar yoğurup, iyice kabarmasını sağlayın.

Bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın. Böylece ekmeğiniz maya kokmayacak ve pofuduk şekilde kabaracaktır.

Hamuru 1 saat kadarda fırının içerisinde dinlendirin. Pişireceğiniz kabın içine pişirme kağıdı serin. Hamuru yerleştirin ve 200 derece fırında pişirmeye bırakın.

40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Dinlendikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

CnGDO_1586340076_235.jpg
 

Similar threads

1 Günde Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Köy (Ev) Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler 1 Aşama Ekşi Maya Yapmak İçin ; *1 su çırpılmış ekşi ev yoğurdu (1 kasede çırpılıp akışkan boza kıvamına getirilmiş ) *1 silme çay kaşığı tuz *2 çorba kaşığı kadar un *56 adet kuru nohut 2 Aşama Ekmek Hamuru İçin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Tam Buğday Unlu Ekşi Maya Ekmek Tarifi İçin Malzemeler *1 su bardağı ekşi maya *3 su bardağı tam buğday unu *1 su bardağı su *1 tatlı kaşığı tuz Tam Buğday Unlu Ekşi Maya Ekmek Tarifi Yapılışı İşte size ekmeğin en doğal hali Maya dahil içerisinde hiç bir katkı maddesi bulunmuyor %100 el...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
Kendi evinizde çok basit bir uygulama ve biraz sabırla kendi ekşi mayanızı yapabilir ve bu maya ile çok güzel ekmekler yapabilirsiniz Bu sayede çok sağlıklı ve tam buğday ekmeği ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz Aşağıda ekşi maya tarifimizi bulabilirsiniz Mayanın Yapılışı Ekşi mayanızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
Kendi evinizde çok basit bir dilekçe ve biraz sabırla kendi ekşi mayanızı yapabilir ve bu maya ile fazla hoş ekmekler yapabilirsiniz Bu sayede çok sağlıklı ve bütün buğday ekmeği ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz Altında ekşi maya tarifimizi bulabilirsiniz Mayanın Yapılışı Ekşi mayanızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
203
Mutfakta sıkça kullanılan maya, süt eserlerini etkinleştirmek ve hamurlu yiyecekleri daha yumuşak hale getirmek için tercih edilir. Yaş, paket, kuru maya çeşitleri üzerine merak edilen tüm soru işaretleri gelin birlikte giderelim. Maya nedir ve maya nasıl kullanılır? Instant maya ile yaş maya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
250
858,497Konular
982,003Mesajlar
29,987Kullanıcılar
aktsxSon üye
Üst Alt