En Kolay El Açması Çıtır Gül Böreği Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için;
- Yarım su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı ılık süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurtanın akı(sarısı üzerine)
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un(yaklaşık 4 su bardağı)
- 50 gram eritilmiş tereyağı
- Çeyrek çay bardağı zeytinyağ
- 3 adet haşlanmış patates
- 1 adet soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Toz kırmızı biber, pul biber
- Karabiber, tuz
En Kolay El Açması Çıtır Gül Böreği Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Hamuru için yoğurma kabına verilen bütün sıvı gereçleri alıp karıştırıyoruz.
- Akabinde unu denetimli ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz.
- Bezelerin üzerini kapatıp 15 dakika kadar dinlendiriyoruz.
- Bir tavada tereyağını eritiyoruz.
- Eriyen yağa zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
- Hazırladığımız bezeleri çok hafif unlayarak tabak büyüklüğünde açıyoruz.
- Açtığımız her bezeye bir yemek kaşığı yağ karışımından sürüp üst üste diziyoruz.
- En üstteki hamurada çok az yağ sürdükten sonra üzerlerini kapatıp bu biçimde yirmi dakika kadar daha dinlendiriyoruz.
- İç harcı için bir tavaya sıvı yağ koyup ince doğradığımız soğanları alarak kavuruyoruz.
- Kavrulan soğanlara haşlayıp ezilmiş patatesleri ve baharatları da ekleyerek karıştırıyoruz.
- Hamurumuz dinlenince her bir hamuru alıp açabildiğimiz kadar elimizle çekiştire çekiştire açıyoruz. (yırtılmalar olabilir hiç sorun değil. )
- Düzgünce açıp incelttiğimiz hamurun iki kenarını içe gerçek katlayıp uzunlamasına olacak biçimde iç harcından koyuyoruz.
- Daha sonra rulo biçiminde sarıp gül böreği biçiminde bu defa içe hakikat sarıyoruz.
- Bütün hamurlar bitene kadar birebir sürece devam ediyoruz.
- Tepsiye dizdiğimiz börekleri evvelce ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. (İsterseniz ayırdığınız yumurta sarısını pişirmeden evvel böreklerin üzerine sürebilirsiniz. Ben bu defa sürmeden pişirdim).