Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

En Önemli Karbonhidratlar

En Önemli Karbonhidratlar
0
128

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
En Kayda Değer Karbonhidratlar nelerdir
Kayda Değer Karbonhidratlı Besinler


Karbonhidrat beslenmek konusunda çok önemlidir Çünkü jurnal enerjiminiz büyük kısmını karbonhidrattan sağlamaktayız

ŞEKER
Şekerler kolay yapıdaki karbonhidratlardır Üzüm Şekeri, früktoz, galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler Örneğin üzüm şekeri ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar Şeker, çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden itinalı tüketilmesi gerekmektedir Besinler ile alınan bütün karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir güç kaynağı olarak kullanılırlar Dekstroz hem gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde, kaslarda depolanır Özellikle beyin, enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır Beyin, kan şekeri seviyesini gözetmek için özlem hissini oluşturur ve özlem giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar

Gıda kaynakları
Sofra şekeri, tatlılar, bal, pekmez, kuru üzüm, dondurma, meyve

NİŞASTA
Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta, diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar Daha çok bitkisel beslenme kaynaklarında bulunurlar Gövde kadar kullanılabilir enerji kaynağına, diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları kolay formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla vakit almaktadır Bu sebeple kan şekeri seviyesini çabuk bir şekilde yok de yavaşça arttırırlar

Besin kaynakları
Buğday, patates, pirinç, muz, yer fıstığı, havuç, mısır


LİF

Lif, sadece nebati kaynaklarda yer alan önemli bir karbonhidrattır Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler Çözünebilen besin lifleri, kan şekerinin yoklama edilmesine ve fena kolesterol seviyesinin düşmesine tezgâhtar olur Çözünemeyen gıda lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler Incelemeler, günlük alınması gereken lif miktarının 2035 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen besin alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın fakat yarısının tüketildiği göstermektedir

Gıda kaynakları
Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf, baklagiller, bezelye, havuç, pirinç kepeği, arpa, turunçgiller, çilek, muz Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği, esmer pirinç, arpa, lahana, pancar, şalgam, karnabahar, sebze ve meyve kabukları *
 
858,497Konular
981,983Mesajlar
29,974Kullanıcılar
Osmanlı75Son üye
Üst Alt