Tropik meyveler, kanser gibi hastalıklara neden olabilen serbest radikal hasarı ile mucadele eden, C vitamini, fenolik bileşikler ve antosiyaninler bakımından en iyi antioksidan kaynaklarıdır Gıdalarda antioksidan değerlerini olcen ceşitli yontemler vardır ve kullanılan değerlendirme yontemleri bağlı olarak farklı calışmalar, farklı sonuclar sunmaktadır Meyvenin yetiştirildiği ve hasat sonrası işleme koşullarının olduğu yerlerin iklimi gibi faktorler tropik meyvelerde de antioksidan iceriklerini etkiler
ARS Calışması: Kırmızı Guava ve Karambola
2005 yılında ABD Tarım Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırma Servisi tarafından yurutulen ve Amerikan Kimya Derneği Ulusal Toplantısı’nda sunulan araştırmada, Florida’da yetişen 12 adet tropikal meyvenin antioksidan iceriği, serbest radikallerin başka ture karşı temizleme etkinliğini olcen, ORAC (oksijen radikal absorbans kapasitesi) yontemi ve DPPH testi kullanılarak değerlendirilmiştir ARS tarafından değerlendirilen tropikal meyvelerde, yuksek antioksidan kapasiteleri kırmızı guava ve karambolada tespit edilmiştir Kırmızı guava ve karamboladan sonra, giderek azalan sıra ile beyaz guavada, kırmızı ejder ve mamey meyvelerinde en yuksek antioksidan miktarı bulunmuştur Malezya’da Monash Universitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve 2007 yılında “Gıda Kimyası tarafından yayınlanan başka bir calışmada ise, en yuksek birincil ve ikincil antioksidan potansiyeline sahip tropikal meyveleri belirlemek icin ceşitli olcum teknikleri kullanılmıştır Her iki tur de onemli olmasına karşın, birincil ve ikincil antioksidanlar, serbest radikallerle farklı şekilde mucadele ederler Bu calışmada, Malezya yetiştirilen dokuz tropikal meyve DPPH yontemi ile ve demir duşurucu aktivitelerinin olculduğu deney ile değerlendirilmiş ve guavanın, en yuksek birincil antioksidan potansiyele sahip olduğu bulunmuştur; demir şelasyonu olarak adlandırılan, farklı bir demir iyonbağlı antioksidan ile yapılan olcumde ise, muzun en yuksek ikincil antioksidan potansiyele sahip olduğu bulunmuştur
İspanya Murcia Universitesi Calışması: Muz ve Tutku Meyvesi
2001 yılında “Gıda Koruma Dergisi tarafından yayınlanan bir calışmada, Gıda Araştırmaları İspanya Bolumu, Murcia Universitesi araştırmacıları, tropik meyvelerin serbest peroksil radikallerine karşı supurucu aktiviteleri (ORAC yontemi ile olculen serbest radikal ile aynı tip) ile antioksidan iceriklerini olcmuşlerdir, ayrıca hipokloroz asit, ya da enflamasyon ile ilişkili bir oksidan olan HOCI’ye karşı supurucu aktiviteleri ile antioksidan iceriklerini olcmuşlerdir Bu calışmada değerlendirilen meyvelerden, araştırmacılar, en iyi peroksil supurucu olanın muz olduğunu tespit etmişlerdir ve tutku meyvesinin en iyi HOCl supurucu olduğu sonucuna varmışlardır
Tropikal Meyve Sularından Kazanan: AcerolaLezzetli ve antioksidanlarla dopdolu tropikal bir meyve suyu arıyorsanız, acerolayı deneyin yılında Gıda İşleme Gelişen Teknolojiler Brezilya’da Devlet Universitesi kampusunde yapılan ve Illinois Universitesi (UrbanaOvası) Uluslararası Forumu’nda sunulan araştırmada, DPPH yontemi ile ticarileştirilmiş dondurulmuş tropikal meyve suyu konsantrelerinin antioksidan iceriği, toplam fenolik madde iceriği ve toplam antisiyanin iceriği değerlendirilmiştir Değerlendirilen 11 dondurulmuş meyveden, acerola ozu en yuksek antioksidan iceriğini sağlamıştır Acerolayı, dondurulmuş konsantreden yapılan şişelenmiş meyve suyu olarak veya dondurulmuş oz formunda satın alabilirsiniz
ARS Calışması: Kırmızı Guava ve Karambola
2005 yılında ABD Tarım Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırma Servisi tarafından yurutulen ve Amerikan Kimya Derneği Ulusal Toplantısı’nda sunulan araştırmada, Florida’da yetişen 12 adet tropikal meyvenin antioksidan iceriği, serbest radikallerin başka ture karşı temizleme etkinliğini olcen, ORAC (oksijen radikal absorbans kapasitesi) yontemi ve DPPH testi kullanılarak değerlendirilmiştir ARS tarafından değerlendirilen tropikal meyvelerde, yuksek antioksidan kapasiteleri kırmızı guava ve karambolada tespit edilmiştir Kırmızı guava ve karamboladan sonra, giderek azalan sıra ile beyaz guavada, kırmızı ejder ve mamey meyvelerinde en yuksek antioksidan miktarı bulunmuştur Malezya’da Monash Universitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve 2007 yılında “Gıda Kimyası tarafından yayınlanan başka bir calışmada ise, en yuksek birincil ve ikincil antioksidan potansiyeline sahip tropikal meyveleri belirlemek icin ceşitli olcum teknikleri kullanılmıştır Her iki tur de onemli olmasına karşın, birincil ve ikincil antioksidanlar, serbest radikallerle farklı şekilde mucadele ederler Bu calışmada, Malezya yetiştirilen dokuz tropikal meyve DPPH yontemi ile ve demir duşurucu aktivitelerinin olculduğu deney ile değerlendirilmiş ve guavanın, en yuksek birincil antioksidan potansiyele sahip olduğu bulunmuştur; demir şelasyonu olarak adlandırılan, farklı bir demir iyonbağlı antioksidan ile yapılan olcumde ise, muzun en yuksek ikincil antioksidan potansiyele sahip olduğu bulunmuştur
İspanya Murcia Universitesi Calışması: Muz ve Tutku Meyvesi
2001 yılında “Gıda Koruma Dergisi tarafından yayınlanan bir calışmada, Gıda Araştırmaları İspanya Bolumu, Murcia Universitesi araştırmacıları, tropik meyvelerin serbest peroksil radikallerine karşı supurucu aktiviteleri (ORAC yontemi ile olculen serbest radikal ile aynı tip) ile antioksidan iceriklerini olcmuşlerdir, ayrıca hipokloroz asit, ya da enflamasyon ile ilişkili bir oksidan olan HOCI’ye karşı supurucu aktiviteleri ile antioksidan iceriklerini olcmuşlerdir Bu calışmada değerlendirilen meyvelerden, araştırmacılar, en iyi peroksil supurucu olanın muz olduğunu tespit etmişlerdir ve tutku meyvesinin en iyi HOCl supurucu olduğu sonucuna varmışlardır
Tropikal Meyve Sularından Kazanan: AcerolaLezzetli ve antioksidanlarla dopdolu tropikal bir meyve suyu arıyorsanız, acerolayı deneyin yılında Gıda İşleme Gelişen Teknolojiler Brezilya’da Devlet Universitesi kampusunde yapılan ve Illinois Universitesi (UrbanaOvası) Uluslararası Forumu’nda sunulan araştırmada, DPPH yontemi ile ticarileştirilmiş dondurulmuş tropikal meyve suyu konsantrelerinin antioksidan iceriği, toplam fenolik madde iceriği ve toplam antisiyanin iceriği değerlendirilmiştir Değerlendirilen 11 dondurulmuş meyveden, acerola ozu en yuksek antioksidan iceriğini sağlamıştır Acerolayı, dondurulmuş konsantreden yapılan şişelenmiş meyve suyu olarak veya dondurulmuş oz formunda satın alabilirsiniz