Enginar Dolması Tanımı İçin Gereçler
- 4 adet yapraklı ortası temizlenmiş enginar
- 1 çay bardağı pirinç
- 200 gram kıyma
- 1 demet yeşil soğan ya da (1 adet kuru soğan)
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 1/4 (çeyrek) taze nane ya da 1 tepeleme çay kaşığı kuru nane
- 1 tepeleme çay kaşığı kaya tuzu
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 adet domates
- 1 adet limon
- 2 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Enginar Dolması Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Yapraklı taze bebek enginarlar evvel kenarlarından sonra da içindeki tüylerinden temizlenir ,ben temizlenmiş alıp dondurucuya koymuştum onlardan hazırladım lakin (mevsiminde taze olarak hazırlayabilirsiniz )
- Çabucak limonla ovup kararması önlenir .
- İç harcı için bütün materyaller minik minik doğranır ,baharatlar isteğe nazaran kullanılır.
- Zeytinyağının yarısı dolma içine (yarısı da tencereye dizdikten sonra dolmaların üzerine dökülür).
- Listedeki bütün materyaller karıştırılarak evvel enginar çanaklarının ortası doldurulur .
- Kalan dolma içi yaprakların ortalarına yerleştirilir benim enginarların büyüktü içte biraz fazla geldi (çünkü 3 tane enginarım vardı) ölçüler 4 enginar için.
- Tencereye dizilen enginarların yarısından 1 parmak fazlasına kadar su ek edilir.
- Kalan zeytinyağı ve limon suyu ek edilerek tencerenin kapağı kapatılır.
- Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar kaynatılır.
- Üstteki pirinçler çabuk şişiyor onun için tabandaki çanağa çatal batırın kolay kolay girip çıkıyorsa yumuşamışsa dolmalar pişmiştir .
- 15 dakikada dinlendirip ılık yada sıcak servis edebilirsiniz.

Not; kıyma yerine (1 çay bardağı pirinç) kullanarak, zeytinyağınıda bir bardak kullanarak dolmalarımızı hazırlayabiliriz.
Not; servis edilen enginarlar evvel kenarlarından yaprakları koparılır taban kısımları dişlerle sıyrılarak kabuklar (yapraklar) bitirilir en son enginarın kalbi ne dolmanın göbeğine gelinerek afiyetle yenir????