iltasyazilim
FD Üye
Enginar,eski çağlardan beri tanıdık ve kral sofralarının en geçerli yemeği olarak anılan ,
“fazla takvim bir bitkidir
Enginarın toprak üstü organları bir takvim, toprak aşağı bulunan kök kısmı ise fazla yıllıktır Bulunduğu yerde 8–10 yıl kalabilir ve ürün verir
Sofralarımızı süsleyen değerli bir sebze olan enginarın beslenme değeri ise çok yüksektir Birçok sebze tarzında bambaşka olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içermektedir A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini de içinde barındırmaktadır
Mineral maddelerce de son derece zengin olan enginar kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor içeriğiyle de uyarı çekmektedir Enginarda yer alan ‘ciarin ’ isimli madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların uyumlu çalışmasına muavin olur
Enginar keza romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğini de iyi gelir Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesinin faydalı olduğu bilinmektedir Sağlık için mevsiminde enginar tüketilmeli Gerçekte sağlık açısından mevsiminde hangi meyveyi hangi sebzeyi yersek yiyelim faydalıdır
Türkiye ’de “erkenci ve geççi çeşitleri yer alan enginar pazarlarda yüksek layık bulmaktadır Enginar tanıdık olmayan ülkelerde çocuk mamalarının yapımında,
kozmetikte, alkol ve boya sanayisinde de kullanılmaktadır
Enginar,Türkiye ’de kültüre geç alınan bir sebze olması nedeniyle ekim alanları sınırlı kalmıştır Enginar yetiştiriciliğinin artı gelişememesinin kayda değer nedenlerinden biri de bitkinin iklim yönünden çok seçici olması ve tohumla üretilmemesidir
Bitki, toprak altındaki köklerden alınan bölümlerle çoğalıyor Özellikle Fransa ’da tohumla üretilebilen çeşitler geliştirildi Bu çeşitler de ülkemize girmeye başladı
Dolayısıyla gelecek yıllarda bu sebzenin daha geniş alanlarda daha yüksek miktarlarda yetiştiriciliğinin yapılacağı umut ediliyor *
“fazla takvim bir bitkidir
Enginarın toprak üstü organları bir takvim, toprak aşağı bulunan kök kısmı ise fazla yıllıktır Bulunduğu yerde 8–10 yıl kalabilir ve ürün verir
Sofralarımızı süsleyen değerli bir sebze olan enginarın beslenme değeri ise çok yüksektir Birçok sebze tarzında bambaşka olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içermektedir A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini de içinde barındırmaktadır
Mineral maddelerce de son derece zengin olan enginar kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor içeriğiyle de uyarı çekmektedir Enginarda yer alan ‘ciarin ’ isimli madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların uyumlu çalışmasına muavin olur
Enginar keza romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğini de iyi gelir Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesinin faydalı olduğu bilinmektedir Sağlık için mevsiminde enginar tüketilmeli Gerçekte sağlık açısından mevsiminde hangi meyveyi hangi sebzeyi yersek yiyelim faydalıdır
Türkiye ’de “erkenci ve geççi çeşitleri yer alan enginar pazarlarda yüksek layık bulmaktadır Enginar tanıdık olmayan ülkelerde çocuk mamalarının yapımında,
kozmetikte, alkol ve boya sanayisinde de kullanılmaktadır
Enginar,Türkiye ’de kültüre geç alınan bir sebze olması nedeniyle ekim alanları sınırlı kalmıştır Enginar yetiştiriciliğinin artı gelişememesinin kayda değer nedenlerinden biri de bitkinin iklim yönünden çok seçici olması ve tohumla üretilmemesidir
Bitki, toprak altındaki köklerden alınan bölümlerle çoğalıyor Özellikle Fransa ’da tohumla üretilebilen çeşitler geliştirildi Bu çeşitler de ülkemize girmeye başladı
Dolayısıyla gelecek yıllarda bu sebzenin daha geniş alanlarda daha yüksek miktarlarda yetiştiriciliğinin yapılacağı umut ediliyor *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.