iltasyazilim
FD Üye
Enginar
Enginarın Faydaları
Enginar nasıl Soyulur?
Enginar nasıl Saklanır
Enginar (cynara) bileşikgillerden, kökü yıllardan beri yaşayıp, her ilkbaharda bitmiş süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen kocaman topuz biçimindeki yeşil çiçeğidir Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetişir Enginar sağlığa oldukça yararı dokunan iyi bir besindir İçeriğinde cynarinevardır Bitkinin en eski yetiştiği bölge batı ve orta Avrupa'dır Doğu Avrupa'da daha sonraları yetişmeye başlamıştır
Enginar kandaki üre ve kolestrolü düşürür İdrar söktürür Kandaki şeker miktarını ayarlar Bilhassa şeker hastaları için çok faydalıdır Bedenî ve ruhi yorgunluğu giderir Vücuda dinçlik verir ve hem asap sistemini güçlendirir
Enginarın yararları görüldüğü gibi saymakla bitmiyor Damar sertliği ve yürek hastalıklarını önler Böbreklerdeki kumların dökülmesinde muavin rol oynar Karaciğer hastalıklarının tez geçmesini sağlar Sarılıkta faydalıdır Romatizma şikayetlerini geçirir Mide ve bağırsakları temizler İshali keser Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir
Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine dikkat çekici eden araştırmacılar, hem Silymarin'in prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkin olduğunu belirtiyorlar Enginarın içinde fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi çokça tüketenlerin bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtiliyor
Yani sağlıklı ve genç bir gövde için enginarı sofranızın baş tacı yapmanız gerek
Enginarı nasıl soyacaksınız?
tencereye 2 litre (10 su bardağı) civarında su konur ve içine üç limonun suyu (enginarların kararmasını durdurmak için) sıkın Enginarların kökleri, elle, dibinden kırılır (kökteki kılçıklar çıkar) Enginarın dışındaki yeşil yapraklar, elle kopartın Bıçakla, dönerek, yeşil kabuğu derine inmeden soyun, yalnız beyaz kısmının kalmasını sağlayın Tüylü kısmın denginden kesip, tüylü yerleri bir kaşık yardımıyla sökerek atın Kararmaması için, soyulmuş enginarları hemen limoni suya koyun
*
Enginarın Faydaları
Enginar nasıl Soyulur?
Enginar nasıl Saklanır
Enginar (cynara) bileşikgillerden, kökü yıllardan beri yaşayıp, her ilkbaharda bitmiş süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen kocaman topuz biçimindeki yeşil çiçeğidir Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetişir Enginar sağlığa oldukça yararı dokunan iyi bir besindir İçeriğinde cynarinevardır Bitkinin en eski yetiştiği bölge batı ve orta Avrupa'dır Doğu Avrupa'da daha sonraları yetişmeye başlamıştır
Enginar kandaki üre ve kolestrolü düşürür İdrar söktürür Kandaki şeker miktarını ayarlar Bilhassa şeker hastaları için çok faydalıdır Bedenî ve ruhi yorgunluğu giderir Vücuda dinçlik verir ve hem asap sistemini güçlendirir
Enginarın yararları görüldüğü gibi saymakla bitmiyor Damar sertliği ve yürek hastalıklarını önler Böbreklerdeki kumların dökülmesinde muavin rol oynar Karaciğer hastalıklarının tez geçmesini sağlar Sarılıkta faydalıdır Romatizma şikayetlerini geçirir Mide ve bağırsakları temizler İshali keser Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir
Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine dikkat çekici eden araştırmacılar, hem Silymarin'in prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkin olduğunu belirtiyorlar Enginarın içinde fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi çokça tüketenlerin bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtiliyor
Yani sağlıklı ve genç bir gövde için enginarı sofranızın baş tacı yapmanız gerek
Enginarı nasıl soyacaksınız?
tencereye 2 litre (10 su bardağı) civarında su konur ve içine üç limonun suyu (enginarların kararmasını durdurmak için) sıkın Enginarların kökleri, elle, dibinden kırılır (kökteki kılçıklar çıkar) Enginarın dışındaki yeşil yapraklar, elle kopartın Bıçakla, dönerek, yeşil kabuğu derine inmeden soyun, yalnız beyaz kısmının kalmasını sağlayın Tüylü kısmın denginden kesip, tüylü yerleri bir kaşık yardımıyla sökerek atın Kararmaması için, soyulmuş enginarları hemen limoni suya koyun
*