Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

EPS Nasıl Yapılır?

EPS Nasıl Yapılır?
0
149

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Elektrofizyolojik Alıştırma (EPS) Nasıl Yapılır?
(EPS) Elektrofizyolojik Çalışma Nedir
Kalp Elektrofizyolojik Yakım İşlemi

Bu ameliyatı bende bu yaz oldum çok güç

Bilindiği gibi kalp, sinüs düğümünden meydana çıkan mikrovoltlar düzeyinde oluşan elektrik akımları ile çalışmaktadır Elektrofizyolojik egzersiz (EPS), toplardamar aracılığıyla (başlıca kasık) kalp içine kateter denilen ince tüpler gönderip kalbin elektrik sisteminin incelenmesidir Bu kateterlerin ucunda ve bazen de ucuna yakın yerlerde iletken metaller bulunur Bu metaller kateterin öbür ucuyla kaydedici cihazlara bağlıdır Böylece kateterin kalbin içinde bulunduğu yerlerde kalbin iletimini kayda geçirmek olası olur Kateter kalbin içinde değişik yerlerde iken kayıtlar alınabilir: atrium (kulakçık), ventrikül (karıncık), sinüs düğümü, atrioventriküler düğüm vb

EPS Hangi durumlarda uygulanır?

Aritmiler: aritmiler kalbin yavaş çalışması (bradikardi), çabuk çalışması (takikardi) ya da düzensiz çalışması şeklinde olabilir: Bu nesil aritmi yapan durumları şu şekilde özetleyebilirim:
Sinüs düğümü disfonksiyonu (hasta sinüs sendromu): Bu sendromda sinüs düğümü uyumlu ve yeterli miktarda dikkat çıkaramaz Takikardi, bradikardi ya da değişik yamalı ritimler görülebilir

Atrioventriküler (AV) bloklar: Atrioventriküler düğüm, sağ atriumun alt tarafında olup uyarının ventriküle geçmeden önde kısa bir süre bekletildiği yerdir (Bakınız: Kalbin iletim sistemi) Bu düğümde iletimin bozulması uyarının ventriküllere geçişinde aksamalara ve kalbin yavaşlamasına niçin olur Uyarı geçişinin tam durması (3 derece AV blok) AV blokların en ağır şeklidir ve ölüme yol açabilir Tedavide yürek pili (pacemaker) kullanılır

Wolff Parkinson White Sendromu: Burada kalbin iletim sisteminde iletimin izlediği hissetme yollar vardır Dolayısı ile iletim, alışılagelmiş kendi yollarından gideceğine bazen ya da sürekli bu sezme yollardan gider Bu şart bir takım zamanlarda önemli takikardi nöbetlerinin olmasına niçin olabilir EPS ile bu kavrama yolların nerede olduğu saptanıp tedavisi (ablasyon) yoluna gidilebilir

Bayılma (senkop): Bayılma kalbe tabi bir nedenden ise ciddi sonuçlara niçin olabilir Kalp ile ilgili olan bayılmaların en önemlisi aritmilere yan olanlardır Diğer araştırmalarla nedeni saptanamayan bayılmalarda, yürek ile ilgili nedenlerin olup olmadığını vermek için EPS yapılabilir

Nasıl Yapılır?

EPS, kalp kateterizasyonu ya da koroner anjiografi gibidir Kateterin yürek içindeki pozisyonunu izlemek için işlem kateter laboratuarında x ışınları ile çalışılarak yapılır Çoğunlukla hastanede 1 gün yatmayı gerektirir Ama duruma göre hasta, benzer gün de çıkabilir İlaçların kullanımı ya da kullanılan ilaçların hangilerine devam edilmesi gerektiği doktora sorulmalıdır

Kateter genelde sağ kasık toplar damarından yerleştirilir EPS'nin özelliğine tarafından ara sıra aniden fazla kateter yerleştirilebilir Ağrılı bir operasyon değildir Yalnız kasık bölgesini uyutmak için lokal anestezinin iğnesi hissedilir

Işlem EPS'nin yapılış amacına kadar 2030 dakikadan 23 saate değin sürebilir
Kateter, kalbin değişik yerlerinde iken arşiv alınır EPS ile kalbin elektrik sistemi ve iletim yollarının fonksiyonu denetleme edilebildiği gibi ara sıra de elektriksel uyarımlar verilerek aritmi oluşup oluşmadığına da bakılabilir

Bilhassa anormal iletim yollarının varlığında veya olağandışı uyarıları çıkaran odakların bulunduğu durumlarda benzer anda ablasyon da yapılabilir Ablasyon ile bu bölgeler radyofrekans enerji ile ortadan kaldırılır: böylece tanı ve ardından tedavi birlikte yapılabilir

Potansiyel riskler?

EPS invaziv (kanlı) bir işlemdir Dolayısıyla son derece eksik olmakla birlikte her invaziv işlemde yer alan bazı riskler EPS'de de bulunmaktadır:
Kasıkta antre uygun kanama
Emboli (kan pıhtısı, yağ vb'nin damar aracılığıyla vücudun başka bir yerine gitmesi)
Damarda zedelenme veya fazla arada bir yırtılma
Aritmi
Felç
Kalp krizi
Çarpıntı
Göğüs ağrısı
Kalp durması
Bunların görülme sıklığı %1'in altındadır Lakin unutulmamalıdır ki, bütün invaziv işlemler; hastalığın riskinin işlem riskinden çok daha yüksek olduğu durumlarda önerilmekte ve yapılmaktadır *

858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt