iltasyazilim
FD Üye
Topik tarifi
MALZEMELER
1 kgnohut
56 adet patates
4 kg soğan
750 gr tahin
1 çorba kaşığı şeker
Karabiber
Dolmabaharı
Tarçın
Tuz
HAZIRLANIŞI
Nohutlar bir gece önceden ılık suya ıslatılır Ertesi sabah haşlanır Sonra robotta püre haline getirilir Patatesler de haşlanarak püre yapılır ve nohutlara ilave edilir İçine 250 gr tahin, tuz, karabiber karıştırılır
İçi
Önce soğanlar kapağı kapalı, kısık ateşte 2 saat pişirilir Sonra kapağını açıpsuyunu çekinceye kadar karıştırılarak pişirilir Soğanlar ılıkken, içine geri kalan tahin, karabiber ve diğerleri eklenir Onun da ortasına soğan harcı konulup, naylon dört tarafından kapatılır Soğuk servis edilir
USKUMRU DOLMASI
Gerekli malze*me:
8 kişi için 8 tane uskumru balığı, net 500 gr ince doğranmış soğan, bir kilo zeytinyağı, bir kahve fincanı kuş üzümü, bir kahve fincanı beyaz fıstık, bir çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı ye*nibahar, 12 tatlı kaşığı tuz, bir bağ maydanoz, 150 gr çekilmiş ceviz içi
Hazırlanması:
Kuş üzümü ile fıstığı ılık su dolu kü*çük kaplara koyun Uskumruları te*mizleyin Bunu yaparken balığın boy*nunun altındaki ince deriyi koparmamaya dikkat edin Balığın bağırsakla*rını solungaçlarından yavaş yavaş bü*yük bir dikkatle çekerek çıkarın Bu iş için keskin bir küçük bıçakla solun*gaçların bağlantı yerlerini kesin So*lungaçları yavaş yavaş balığın ağzın*dan dışarıya doğru çekin Bağırsak*lar da onlara bağlı olduğundan ya*vaş yavaş dışarı çıkarlar
Kuyruğun bir santimetre gerisin*den, kuyruğu sağa sola çevirerek, ba*lığın büyük kılçığını kırın; böylece kuyruk kılçıktan ayrılmış olurParmaklarınızla çimdikler gibi us*kumrunun her tarafını sıkıştırın; böy*lece derinin etten ayrılmasını sağla*yın Sonra iki avucunuzun içi ile us*kumruyu iyice ovalayın Boynunda ana kılçığın kırıldığı yeri bıçakla hafif*çe keserek açın ve ana kılçığı yavaş yavaş çekerek çıkarın Bundan sonra balığın kuyruğundan yukarıya doğru masaj yapar gibi sıyırarak etlerin ba*lığın ağzından çıkmasını sağlayın Et*leri bir tahtanın üzerine koyun, kıl*çık varsa ayıklayın, bir bıçakla ya*vaşça kıyın ve bir tabağa yerleştirin ?Böylece içi temizlenmiş uskumruları bir tabağın içinde tutun
Üzüm ve fıstığın suyunu süzün Bir tencereye zeytinyağı koyun Ateşte kızdırın ve fıstığı içine atın; bir daki*ka karıştırın sonra tencereye kıyılmış soğanı ek’eyin, 56 dakika karıştıra*rak soğanları hafifçe sarartın Bu arada yanıtlamalarına dikkat edin Sonra üzümleri ve kıyılmış uskumru etini de tencereye koyun; bir dakika daha iyice karıştırın, hafifçe kavurun ve ateşten çekip çıkarın Hemen ince bir süzgeçten geçirerek yağı ayırın
Bu yağı uskumrular için saklayın
Süzgecin içinde kalan, balık, üzüm, fıstık ve soğanı iyice karıştırın Sonra bunları eşit sekiz parçaya ayırın Us*kumruları teker teker, yırtmadan, bo*ğazlarından doldurun Altına hafif un serpilmiş bir tepsiye dizerek buzdola*bına koyun, iki saat dinlendirin Son*ra, uskumruları teker teker önce una, sonra dövülmüş yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayın
Ayırmış olduğunuz yağı uskumrula*rın kırılmadan rahatlıkla sığabilecek*leri geniş yayık bir tavaya koyun, ha*fifçe kızdırın Uskumruları, tavanın içine, aldığı kadar, yan yana dizin Balıkların altını, üstünü üçer dakika kızartın Sonra bir tabağa dizin, üzer*lerine biraz maydanoz ekin, yarım li*mon suyu da sıkarak sofraya götürün
Fırında Palamut Balığı
Malzemeler
12 tane ortadan ikiye bölünmüş palamut
2 patates
1 soğan
tuz, karabiber, pulbiber
limon
sıvıyağ
Hazırlanışı
Yuvarlak halka halka kestiğiniz patatesleri bir kaba koyun, üzerine 12 çorba kaşığı sıvıyağ ile harmanlayınÇok az yağladığınız borcama alın ve patatesleri dizinÜzerine karabiber ve pulbiber serpin ve 200 derecede bir 20 dk pişirin Bu süre fırındaki tepsinin üzerine halka halka doğranmış bir büyük soğanı da dizin Soğanların üzerine de tuz, limon ve çok az karabiberle harmanladığınız palamutları koyun 200230 derecede bir 2025 dakika üzerlerini kızarana kadar pişirin
Sağlıklı, besleyici, omega 3 yönünden çok faydalı bir öğününüz hazır
Yapanlara afiyet olsun
MALZEMELER
1 kgnohut
56 adet patates
4 kg soğan
750 gr tahin
1 çorba kaşığı şeker
Karabiber
Dolmabaharı
Tarçın
Tuz
HAZIRLANIŞI
Nohutlar bir gece önceden ılık suya ıslatılır Ertesi sabah haşlanır Sonra robotta püre haline getirilir Patatesler de haşlanarak püre yapılır ve nohutlara ilave edilir İçine 250 gr tahin, tuz, karabiber karıştırılır
İçi
Önce soğanlar kapağı kapalı, kısık ateşte 2 saat pişirilir Sonra kapağını açıpsuyunu çekinceye kadar karıştırılarak pişirilir Soğanlar ılıkken, içine geri kalan tahin, karabiber ve diğerleri eklenir Onun da ortasına soğan harcı konulup, naylon dört tarafından kapatılır Soğuk servis edilir
USKUMRU DOLMASI
Gerekli malze*me:
8 kişi için 8 tane uskumru balığı, net 500 gr ince doğranmış soğan, bir kilo zeytinyağı, bir kahve fincanı kuş üzümü, bir kahve fincanı beyaz fıstık, bir çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı ye*nibahar, 12 tatlı kaşığı tuz, bir bağ maydanoz, 150 gr çekilmiş ceviz içi
Hazırlanması:
Kuş üzümü ile fıstığı ılık su dolu kü*çük kaplara koyun Uskumruları te*mizleyin Bunu yaparken balığın boy*nunun altındaki ince deriyi koparmamaya dikkat edin Balığın bağırsakla*rını solungaçlarından yavaş yavaş bü*yük bir dikkatle çekerek çıkarın Bu iş için keskin bir küçük bıçakla solun*gaçların bağlantı yerlerini kesin So*lungaçları yavaş yavaş balığın ağzın*dan dışarıya doğru çekin Bağırsak*lar da onlara bağlı olduğundan ya*vaş yavaş dışarı çıkarlar
Kuyruğun bir santimetre gerisin*den, kuyruğu sağa sola çevirerek, ba*lığın büyük kılçığını kırın; böylece kuyruk kılçıktan ayrılmış olurParmaklarınızla çimdikler gibi us*kumrunun her tarafını sıkıştırın; böy*lece derinin etten ayrılmasını sağla*yın Sonra iki avucunuzun içi ile us*kumruyu iyice ovalayın Boynunda ana kılçığın kırıldığı yeri bıçakla hafif*çe keserek açın ve ana kılçığı yavaş yavaş çekerek çıkarın Bundan sonra balığın kuyruğundan yukarıya doğru masaj yapar gibi sıyırarak etlerin ba*lığın ağzından çıkmasını sağlayın Et*leri bir tahtanın üzerine koyun, kıl*çık varsa ayıklayın, bir bıçakla ya*vaşça kıyın ve bir tabağa yerleştirin ?Böylece içi temizlenmiş uskumruları bir tabağın içinde tutun
Üzüm ve fıstığın suyunu süzün Bir tencereye zeytinyağı koyun Ateşte kızdırın ve fıstığı içine atın; bir daki*ka karıştırın sonra tencereye kıyılmış soğanı ek’eyin, 56 dakika karıştıra*rak soğanları hafifçe sarartın Bu arada yanıtlamalarına dikkat edin Sonra üzümleri ve kıyılmış uskumru etini de tencereye koyun; bir dakika daha iyice karıştırın, hafifçe kavurun ve ateşten çekip çıkarın Hemen ince bir süzgeçten geçirerek yağı ayırın
Bu yağı uskumrular için saklayın
Süzgecin içinde kalan, balık, üzüm, fıstık ve soğanı iyice karıştırın Sonra bunları eşit sekiz parçaya ayırın Us*kumruları teker teker, yırtmadan, bo*ğazlarından doldurun Altına hafif un serpilmiş bir tepsiye dizerek buzdola*bına koyun, iki saat dinlendirin Son*ra, uskumruları teker teker önce una, sonra dövülmüş yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayın
Ayırmış olduğunuz yağı uskumrula*rın kırılmadan rahatlıkla sığabilecek*leri geniş yayık bir tavaya koyun, ha*fifçe kızdırın Uskumruları, tavanın içine, aldığı kadar, yan yana dizin Balıkların altını, üstünü üçer dakika kızartın Sonra bir tabağa dizin, üzer*lerine biraz maydanoz ekin, yarım li*mon suyu da sıkarak sofraya götürün
Fırında Palamut Balığı
Malzemeler
12 tane ortadan ikiye bölünmüş palamut
2 patates
1 soğan
tuz, karabiber, pulbiber
limon
sıvıyağ
Hazırlanışı
Yuvarlak halka halka kestiğiniz patatesleri bir kaba koyun, üzerine 12 çorba kaşığı sıvıyağ ile harmanlayınÇok az yağladığınız borcama alın ve patatesleri dizinÜzerine karabiber ve pulbiber serpin ve 200 derecede bir 20 dk pişirin Bu süre fırındaki tepsinin üzerine halka halka doğranmış bir büyük soğanı da dizin Soğanların üzerine de tuz, limon ve çok az karabiberle harmanladığınız palamutları koyun 200230 derecede bir 2025 dakika üzerlerini kızarana kadar pişirin
Sağlıklı, besleyici, omega 3 yönünden çok faydalı bir öğününüz hazır
Yapanlara afiyet olsun