Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Erzurum Atatürk Üniversitesi

Erzurum Atatürk Üniversitesi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Atatürk Üniversitesi Erzurum

TARİHÇE

Atatürk Üniversitesi'nin tarihçesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kayda değer rüyalarından birinin gerçekleşme hikayesidir Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Ahali Meclisi'nde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu'da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermiştir

Atatürk'ün ölümünün peşinde bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten daha sonra
konu, 1950 yılında bitmiş gündeme getirildi 1951 yılında oluşturulan bir komisyon Doğu Üniversitesi'nin Erzurum'da kurulmasını önerdi 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırıldı Benzer sene Amerika Birleşmiş Devletleri AID teşkilatı
aracılığı sonucu Nebraska Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalanarak hazırlık çalışmaları hızlandırıldı ve 6990 Sayılı Atatürk Üniversitesi Kanunu'nun 07061957 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kuruluş çalışmaları bitmiş oldu Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde bir ortaokul binasında Ziraat ve Fen Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladıİki fakültede 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi bugün 38 bin 477 öğrencisi, 2439 Öğretim Elemanı, 16 Fakülte, 20 Akademi, 6 Enstitü, 15 Araştırma Merkezi, 100 binin üstünde mezunu ve Üniversite kuran Üniversiteunvanına sahiptir

KÜTÜPHANE

Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi'nin amacı; öğretim elemanları, öğrenciler
ve çalışanlarının eğitim, öğretim ve araştırmalarını cesaretlendirmek nedeniyle her
ortamda data ve belge seçmek, sağlamak, düzenleyerek hizmete arzetmek ve bu bilgi
kaynaklarını korumaktır 1958 yılında üniversitenin kuruluşu ile birlikte bugünkü Şair Nefi Ortaokulu Binasında faaliyete geçen kütüphane, sonra Fen Fakültesi Binası'nda faaliyetini sürdürmüş ve 1970 yılında kendi binasına geçmiştir Üniversiteyi bilgi yönünden destekleyen kütüphane çağdaş teknolojilerle donatılmıştır Kütüphane Otomasyon Programı YORDAM aracılığıyla otomasyon programına aktarılan bibliyografik künyeler internet yoluyla okuyucuların hizmetine sunulmuştur (Kayıtların girilmesi halen devam etmektedir)
Kütüphane binası 3 katlı ve 7000 m2 kullanma alanına sahiptir Benzer anda 600 okuyucu kapasitesi olan binada herkes 440 m2 büyüklüğünde 7 Okuma Salonu, 120 kişi kapasiteli Mütalaa Salonu, 2000 m2 Ambar, 10 adet Özel Alıştırma Odası, 12 okuyucu kapasiteli Internet Salonu, Görüşme Salonu, Gazete Salonu, Kafeterya ve yeter sayıda büro bulunmaktadır

KAMPÜS YAŞAMI

Atatürk Üniversitesi Kampusü, ülkenin büyük kampüslerinden biridir Lüzum mimari yapısı, gerekse çevre düzenlemesiyle onbinlerce öğrenciye kucak açar Kampüs, öğrencilerin sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamanın yanında, doğal güzellikleriyle de onları kucaklayan modern bir yapıya sahiptir

SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKINLIKLER

Atatürk Üniversitesinde Sosyal ve Kültürel Faaliyetler gerek üniversite genelinde, gerekse fakülteler ve yüksekokullar düzeyinde sürdürülmektedir Öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri amacıyla sanat etkinlikleri sergilenmekte, amatör düzeydeki araştırmalar denetlenmektedir Öğrencilerin çalışmaları sene içerisinde halka açık olarak sergilenmektedir 2000 yılından itibaren Bahar Şenlikleri ve Nevruz Şenliği üniversitede uyumlu olarak yapılmaktadır Bu organizasyonda, satmak ve tanıtım yerleri, spor karşılaşmaları, film ve tiyatro gösterileri, çeşitli yarışmalar, panel, konferans, sempozyum, defile ve konserleriyle büyük ilgi görmektedir
Öğrencilere karşın olarak Kültür Müdürlüğü bünyesinde her sene ahali oyunları (Erzurum, Artvin, Kafkas, Elazığ, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Muğla, Adıyaman), Türk ırk, hafif batı müziği, alanlarında çalışmalar yapılmakta; bağlama kursları düzenlenmektedir
Deneyimli eğitmenler kadar yürütülen bu kurslar için öğrencilerden herhangi bir vergi istek edilmemektedir Keza sene her tarafında konser, kültür şenlikleri, müzik ve halk müziği oyunları gösterileri, anma ve kutlama törenleri, sergi, kongre, panel, konferans, sempozyum gibi kültürel, sanatsal ve bilimsel faaliyetler gerçekleştirilmekte, bu etkinlikler öğrenciler kadar ücret ödenmeksizin izlenebilmektedir Bu etkinliklere katılan öğrenciler, öğretim yılı sonunda düzenlenen törenlerde ödüllendirilmektedir dahası ahali oyunları dalında farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerimize ait incelemeler da devam etmektedir
Bu çalışmalar kampüs içinde bulunan oditoryumda, Kültür Merkezinde ve, 4000 karakter Atatürk Merasim Alanı'nda, fakültelere tabi konferans salonlarında düzenlemekte ve sergilenmektedir
Spor Tesisleri ve Etkinlikler
Üniversitede öğrencilerin her türlü sportif çalışmalarına ihtimal karşılamak nedeniyle sportif tesislerin yapımına farklı bir ağırlık verilmiştir Yörenin ülkemizin önde gelen kış sporları merkezlerinden biri olması nedeniyle diğer spor dalları arasında kış sporlarına ayrıca önem verilmektedir
Türkiye Üniversiteleri aralarında yapılan yarışmalarda bir fazla başarılara imza atan takımlardan bazılarını Futbol, Kayak, Atletizm olarak sıralayabiliriz Sportif etkiliklere her sene 5 bin dolayında genç katılmaktadır
Üniversite Merkez Kampüsü'nde 10 adet spor salonu bulunmaktadır ve bir adet stadyum bulunmaktadır Fazla amaçlı yeni kapalı spor salonu 1997 yılında faaliyete geçmiştir Keza Merkez kampüste yeni olarak, bir küçük futbol sahası, 1 adet basketbol ve 3 adet tenis kortu Nisan 2002 de hizmete girmiştir
Atatürk Üniversitesi'nde her sene geleneksel spor şöleni düzenlenmekte, fakülte ve yüksek okullar arası sportif yarışmalar tertip edilmektedir Hem, çeşitli dallarda sporcular keza milli, keza de milletlerarası organizasyonlara katılmakta ve başarılı dereceler elde etmektedirler Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü de bu cins yarışmalarda başarılı olan öğrencileri ödüllendirerek, onların sportif etkinliklere katılmalarını teşvik etmektedir Spor Müdürlüğü bünyesinde öncelikle kayak, dağcılık, futbol ve atletizm almak üzere fazla sayıda branşta yoğun sportif etkinlikler yapılmaktadır

SAĞLIK

Öğrencilere ücretsiz afiyet hizmeti sunan MedikoSosyal kampüs içerisinde yer almaktadır İleri çare gerektiren durumlarda Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesi'nden takviye alınmaktadır

BARINMA

Sızı Fakültesi için
Fakülte kampüsü içerisinde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından
işletilen iki kız iki erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır Bu yurtlarda 694 kız, 650 erkek olmak üzere toplam 1344 öğrenci barınmaktadır Öğrencilerimizden bin kısmı dağıtılmış kurumlara ait vakıf, misafirhane ve yurtlarda bir kısmı da evlerde barınmaktadır

YEMEK VE BESLENME

Sancı Fakültesi için
Fakültemiz öğrencilerine öğlen ve akşam yemekleri Üniversitemiz Sağlık Durumu
Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına yan 200 kişilik yemekhanede müstecir
Göre takriben 8001000 öğrenciye yemek yemek verilmektedir
Kız ve Erkek öğrenci yurdu binaları ile kafeteryada bulunan kantinler
Yanında hizmet binasındaki kantin öğrencilerin kahvaltı ve diğer ihtiyaçlarını
karşılamaktadır
KULÜPLER

Genç Sanatçılar Kulübü
Bilge İlahiyatçılar Topluluğu
KültürSanat Topluluğu