
Etli Kurutma Ve Yaprak Dolması Tanımı İçin Materyaller
İç harcı için ;
- 300 gram az yağlı kuşbaşı
- 2/5 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı narekşisi
- 10 adet kurutma biber
- 10 adet kurutma kabak
- 10 adet patlıcan
- Yeşil sarma yaprağı ( isteğe nazaran )
Etli Kurutma Ve Yaprak Dolması Tanımı Yapılışı
- Birinci evvel bir tencerenin içerisine su koyup ocağa alıyoruz kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynayan suyun içerisine kurutmalıkları ek ediyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz.
- Yumuşadıktan sonra süzgeçin içerisine ekliyoruz kenara alıyoruz.
- Tencerenin altını kapatıp sıcak suyun içine yeşil yaprakları bırakıyoruz(ocak kapalı olacak formda sıcak suda bırakalım).
- Daha sonra iç harcı için kuşbaşı etimizi minik minik doğruyoruz bir kabın içerisine ekliyoruz.
- Soğan, maydanozu da ince ince doğruyoruz ve sarımsağı rendeliyoruz.
- Pirinçi yeterlice yıkadıktan sonra onu da kabın içerisine ek ediyoruz.
- Baharatları, biber ve domates salçası da ekleyip karıştırıyoruz.
- Sıvıyağı, tuz ve narekşiside ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
- Yeşil yaprakları da sudan çıkarıp süzgece ekleyelim ve kurutmalıkları doldurmaya başlayalım. ( çok doldurmayın pirinçleriniz çiğ kalabilir. ).
- Yeşil yaprakları da tıpkı formda pirinç ekleyip yapalım ( ince ince saralım ).
- Tencerenin içerisine dağılmayacak biçimde tertipli yerleştirelim.
- Doldurma süreçleriniz bittikten sonra tencereyi ocağa alalım üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirelim ve dolmaların üzerine dolma taşı şayet yoksa tabak koyalım ( pişme kaynama esnasında dağılma olmaması için).
- Dolmaların üzerine iki parmak geçecek halde su ek edelim ( yaklaşık 6 su bardağı su ).
- Ocağın altını yakalım kaynadıktan sonra orta ateşte pişmeye bırakalım 30 dakika sonra üzerinden dolma taşını alalım( yoksa orta kısım çiğ kalır üzerindeki baskıdan ötürü ).
- 15 dakika kadar daha ateşte bırakalım suyunu çekene kadar denetimli halde pişirelim.
- Sıcak sıcak servis yapalım.