Etsiz Lahana Sarması Tanımı İçin Gereçler
- 1 adet orta uzunluk sarmalık lahana
- Zeytinyağı yahut sıvı yağ
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağına yakın sıcak su
- 2-3 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Zeytinyağı yahut sıvı yağ
- Tuz, karabiber, nane, pulbiber
Etsiz Lahana Sarması Tanımı Yapılışı
- Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp bir ölçü zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.
- Pirinci de ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Pirinç de kavrulunca salçayı ve baharatları ekleyip karıştıralım. Ben biber salçası kullandım.
- Suyunu da ek edip pişmeye bırakalım.
- Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
- Bir tencerede suyu kaynatıyoruz.
- Lahanayı dikkatlice yapraklarına ayırıp yıkıyoruz.
- Lahana yapraklarını kaynayan suya 2-3 dk batırıp çıkarıyoruz. Suda çok tutmamaya çaba edelim. Şayet lahanaları çok yumuşatırsak sararken parçalanabillir. Hafif canlı kalması gerekiyor.
- Lahananın sert kısımlarını da haşlayalım.
- Haşladığımız lahana yapraklarını sert kısımlarını keselim.
- Sarılacak büyüklükte kesip içine hazırladığımız harçtan koyup sarma üzere saralım.
- Tencerenin tabanına ayırdığımız lahananın sert yapraklarını dizip kapatalım.
- Üzerine sardığımız lahanaları dizelim.
- En son üzerlerine zeytinyağı yahut sıvı yağ birazda salçalı su hazırlayıp dökelim. Sebebi bembeyaz olmasını istemediğimden. Biraz tuz serpelim.
- Pişerken dağılmaması için üzerine tencereye uygun porselen bir tabak kapatıp pişmeye bırakalım.
- Suyunu çekip lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 35- 40 dk pişirelim.
- Pişince dinlendirip dileğe nazaran servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.