iltasyazilim
FD Üye
Günümüzde obezite, genelde dünyadaki gelişmiş toplumlarda erkeklerde, gelişmekte olan toplumlarda ise kadınlarda daha sık görülmektedir Türk kadınlarında obezite sıklığı yüzde 33 iken, erkeklerde yüzde 13 civarındadır
Bu farklılığa, eğitim, kazanç düzeyi, sosyal durum, doğum sayısı, diyabet gibi faktörler etki etmektedir, ama özellikle konut hanımlarının çalışan hemcinslerine oranla kilo alma risklerinin daha fazla olduğu görülmektedir Kadıköy Şifa Hastanesi Gıda ve Diyet Uzmanı Dyt Rabia Yurdagül, ev hanımlarının obeziteden nasıl korunabileceklerini anlatıyor ve dinç besin önerileri sunuyor
Konut hanımlarının kilo alma nedenleri nelerdir?
*Mutfakta geçirilen sürenin uzun olması ve bu esnada yapılan sık atıştırmalar,
Her gün yapılan beş çaylarında tüketilen yüksek yağ ve şeker içeren kek, pasta, börek ve öteki hamur işleri,
*Kabul günlerinde hanımların güya birbirleriyle yarışırcasına hazırladıkları fazla çeşitli ve bol kalorili besinler,
*Büyüyen teknoloji ile birlikte ev işlerinin büyük çoğunluğunun makineler aracılığı ile gerçekleştirilmesi,
*Bedensel aktivitenin yetersizliği
Yapılan bir araştırmada gıda ve çalışma bilinç düzeyinin yetkisiz olması, bedensel aktivite olanaklarının kısıtlı olması ve eğitim, sosyoekonomik şart gibi faktörlere tabi olarak obezitenin ev hanımlarında %31 oranında görüldüğü saptanmıştır Obezitenin daha fazla görülmesi hipertansiyon, kan yağlarında çoğalma, şeker hastalığında yükselme ve yürek hastalıklarında yükselme gibi problemleri de beraberinde getirdiği için toplum sağlığının korunmasında oldukça önemli bir yere sahip olan tatmin edici ve dengeli besin konusunda konut hanımlarının belli bilinçlendirilmesi gerekmektedir
Beslenme önerileri:
*Kabul günleri şişmanlamak için büyük etkendir Böyle günlerde güya kadınlar aralarında bir rekabet oluşur ve bir yemek hazırlama yarışına girilir Oysaki daha eksik kalorili ve daha nefis menüler aranje etmek mümkündür Ağır hamur tatlıları yerine dondurma, az şekerli sütlü tatlılar ve meyve tatlılarını, pasta ve kızartmalar yerine az yağ ile hazırlanmış börek ve poğaçaları, taze meyve ve mayonezli ve bol yağlı salatalar yerine bol yeşillikli vitamin deposu salataları, taze meyveleri, şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, taze bıkkın meyve sularını ve bitki çaylarını tercih etmek hem alınan fazladan kalorileri azaltır ayrıca de sağlığa olumlu katkı sağlar
Yemek yeme hızı çok önemlidir Yemekleri yavaş yemek, iyi çiğnemek, minik lokmalar halinde yemek yemek hem sindirime asistan olup gaz ve hazımsızlığı önler hem de tokluğun daha kısa sürede oluşmasına destek eder
*Yemek Yemek hazırlama ve pişirme sırasında içten yöntemlerin kullanılması alınacak boşboğaz kalorileri önleyecektir Örneğin etli yemeklere ekstra yağ ilavesine gerek yoktur, sebze ve zeytinyağlılara eklenen yağ miktarı azaltılıp, baharatlarla yemekler lezzetlendirilebilir Et ve ürünlerinde yağsız olanlar, süt ve ürünlerinde ise yağsız veya yarım yağlı olanlar seçim edilebilir
*Yemek servisinin yerinde porsiyonlarla yapılması keza gıda israfını önler, ayrıca de kalan yemekleri bitirme gayretiyle gereğinden fazla besin tüketimi ile fazladan alınan enerjiyi azaltır
Yapılan fiziki aktivite miktarı artırılmalıdır Haftanın en az 3 günü düzenli olarak 30 45 süre ile dakika yürüyüş, yüzme gibi egzersizler yapılarak hem kilo verilmesi sağlanır keza de kilo alımları engellenir Çalışma fazladan enerji alımını kısıtlayacağı gibi, sağlığı geliştirmeye de yardımcıdır *
Bu farklılığa, eğitim, kazanç düzeyi, sosyal durum, doğum sayısı, diyabet gibi faktörler etki etmektedir, ama özellikle konut hanımlarının çalışan hemcinslerine oranla kilo alma risklerinin daha fazla olduğu görülmektedir Kadıköy Şifa Hastanesi Gıda ve Diyet Uzmanı Dyt Rabia Yurdagül, ev hanımlarının obeziteden nasıl korunabileceklerini anlatıyor ve dinç besin önerileri sunuyor
Konut hanımlarının kilo alma nedenleri nelerdir?
*Mutfakta geçirilen sürenin uzun olması ve bu esnada yapılan sık atıştırmalar,
Her gün yapılan beş çaylarında tüketilen yüksek yağ ve şeker içeren kek, pasta, börek ve öteki hamur işleri,
*Kabul günlerinde hanımların güya birbirleriyle yarışırcasına hazırladıkları fazla çeşitli ve bol kalorili besinler,
*Büyüyen teknoloji ile birlikte ev işlerinin büyük çoğunluğunun makineler aracılığı ile gerçekleştirilmesi,
*Bedensel aktivitenin yetersizliği
Yapılan bir araştırmada gıda ve çalışma bilinç düzeyinin yetkisiz olması, bedensel aktivite olanaklarının kısıtlı olması ve eğitim, sosyoekonomik şart gibi faktörlere tabi olarak obezitenin ev hanımlarında %31 oranında görüldüğü saptanmıştır Obezitenin daha fazla görülmesi hipertansiyon, kan yağlarında çoğalma, şeker hastalığında yükselme ve yürek hastalıklarında yükselme gibi problemleri de beraberinde getirdiği için toplum sağlığının korunmasında oldukça önemli bir yere sahip olan tatmin edici ve dengeli besin konusunda konut hanımlarının belli bilinçlendirilmesi gerekmektedir
Beslenme önerileri:
*Kabul günleri şişmanlamak için büyük etkendir Böyle günlerde güya kadınlar aralarında bir rekabet oluşur ve bir yemek hazırlama yarışına girilir Oysaki daha eksik kalorili ve daha nefis menüler aranje etmek mümkündür Ağır hamur tatlıları yerine dondurma, az şekerli sütlü tatlılar ve meyve tatlılarını, pasta ve kızartmalar yerine az yağ ile hazırlanmış börek ve poğaçaları, taze meyve ve mayonezli ve bol yağlı salatalar yerine bol yeşillikli vitamin deposu salataları, taze meyveleri, şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, taze bıkkın meyve sularını ve bitki çaylarını tercih etmek hem alınan fazladan kalorileri azaltır ayrıca de sağlığa olumlu katkı sağlar
Yemek yeme hızı çok önemlidir Yemekleri yavaş yemek, iyi çiğnemek, minik lokmalar halinde yemek yemek hem sindirime asistan olup gaz ve hazımsızlığı önler hem de tokluğun daha kısa sürede oluşmasına destek eder
*Yemek Yemek hazırlama ve pişirme sırasında içten yöntemlerin kullanılması alınacak boşboğaz kalorileri önleyecektir Örneğin etli yemeklere ekstra yağ ilavesine gerek yoktur, sebze ve zeytinyağlılara eklenen yağ miktarı azaltılıp, baharatlarla yemekler lezzetlendirilebilir Et ve ürünlerinde yağsız olanlar, süt ve ürünlerinde ise yağsız veya yarım yağlı olanlar seçim edilebilir
*Yemek servisinin yerinde porsiyonlarla yapılması keza gıda israfını önler, ayrıca de kalan yemekleri bitirme gayretiyle gereğinden fazla besin tüketimi ile fazladan alınan enerjiyi azaltır
Yapılan fiziki aktivite miktarı artırılmalıdır Haftanın en az 3 günü düzenli olarak 30 45 süre ile dakika yürüyüş, yüzme gibi egzersizler yapılarak hem kilo verilmesi sağlanır keza de kilo alımları engellenir Çalışma fazladan enerji alımını kısıtlayacağı gibi, sağlığı geliştirmeye de yardımcıdır *