
Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram tuzsuz yer fıstığı
- 2 -3 yemek kaşığı bal veya pekmez
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ veya fındıkyağı
- 1 fiske tuz
Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Çiğ fıstıkların kabukları kolay ayıklanması için kısık ateşte sadece kabukları soyulacak kadar kavuruyoruz. Çok fazla kavurmuyoruz bu sayede içindeki besin değerini korumuş oluruz. Siz hazır kavrulmuş fıstık kullanabilirsiniz.
- – kavrulan fıstıkların kabuklarını soyuyoruz.
- Tekrar ısınması için tavaya alıyoruz,ısınan fıstıkların sıcağın etkisiyle daha kolay püre kıvamına gelmesini sağlıyoruz. Sıcak fıstıkları mutfak robotuna koyup ara ara çalıştırıp kum gibi olmasını sağlıyoruz.
- Üzerine fiske tuz, bal ve sıvı yağımızı ekliyoruz ben evde bal olduğu için onunla tatlandırdım. Siz pekmez, hurma özü veya keçiboynuzu özü ile tatlandırabilirsiniz, hatta hiç ekleme yapmadan sade de bırakabilirsiniz.
- Hepsini birlikte çekmeye devam ediyoruz.
- Arada durup mutfak robotun dinlenmesini sağlıyoruz, yoksa robotumuzu aşırı ısınmadan ve zorlamadan dolayı yakabiliriz. Yani dinlendire dinlendire fıstıklar istediğimiz kıvama gelene kadar çekiyoruz.
- Kıvam aldıktan sonra çalıştırmaya devam edersek iyice sıvılaşıp akıcı kıvama gelir. Siz kıvamı kendinize göre ayarlayın. Fotoğraflarda görüldüğü gibi 1 kavanozu sürülebilir kıvamda diğerini biraz akıcı yaptım.
- Hazırladığımız fıstık ezmesini hava almayan temiz bir kavanoza dolduruyoruz.
- Bu şekilde oda sıcaklığında 3-4 hafta muhafaza edebilirsiniz.
Fıstıkları çekerken robotumuz ısınır bu yüzden ara ara durdurup robotun soğumasını sağlıyoruz. Afiyet olsun ????.
Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi Fotoğraflı Yapılışı