Evde Ekmek Yapımı (Fırınlara Taş Çıkarır) Tarifi İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı un
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 2 tatlı kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1.5 su bardağı ılık su
Evde Ekmek Yapımı (Fırınlara Taş Çıkarır) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
MerhabalarUfak bir not ile başlayayım:Ekmek yaparken karışık un kullanmayı tercih ediyorum. Beyaz unu da ekmeğin yumuşak olması için daha fazla ekliyorum.
- Un, maya ve şekeri yoğurma kabına alalım.
- Üzerine ılık suyu ekleyelim. ( yalnız su eklerken dikkatli olalım. Azar azar ekleyelim. Unun cinsine göre değişiklik gösterebilir. )
- Bir miktar yoğurduktan sonra tuz ve zeytinyağını ekleyelim. Yoğurmaya devam edelim. Hamur ele yapışan cıvık bir kıvamda olacak.
- Hamurun bu aşamada çok iyi yoğrulması gerekiyor.
- Yoğrula yoğrula hamur sakız gibi uzayan bir kıvamda olacak. Bu kıvamı elde ettikten sonra 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Sonrasında mayasını alıyoruz ve hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyuyoruz. Tepside de 15- 20 dk mayalandıktan sonra üzerine dilediğimiz şekilde keskin bir bıçakla çizik atıp önceden ısıtılmış 200 derece alt üst fansız ayarda pişiriyoruz.
- Ekmek piştikten sonra ızgara telinin üzerinde üzerini temiz bir bezle örtüp soğumasını bekliyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. .
- fırın çok fazla ısınmış olmasın.
- dilerseniz fırına bir kapta su koyabilirsiniz. Ben kullanmıyorum.
- ekmek hamuruna haşhaş, ceviz, zeytin vs ekleyebilirsiniz.
- ekmek sıcakken ekmeğe bıçak sürmeyelim. İçi hamurlasıyor.
- ızgara telinin üzerinde soğutma sebebimiz de ekmeğin altının sıcaktan nemlenmemesi.