Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Evde turşu nasıl yapılır? Turşu yaparken nelere dikkat edilir? Turşu yapımının püf noktaları

Evde turşu nasıl yapılır? Turşu yaparken nelere dikkat edilir? Turşu yapımının püf noktaları

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
96
F-D Coin
63
evde_tursu_nasil_yapilir_tursu_yaparken_nelere_dikkat_edilir_tursu_yapiminin_puf_noktalari_1602755044_2271.jpg

Kış sofralarının vazgeçilmezi turşu yapımının sırrı, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmakta gizlidir. Turşuyla ilgili yıllardır tartışılan ve bir türlü kesin cevap alınamayan "turşu limonlu mu yoksa sirkeli mi" yapılır sorusunu muhabirimiz Müge Çakmak, Turşucu Egemen Demir'e sordu.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN
Türk sofrasının geleneksel tatlarından biri ve kış hazırlığının önemli bir ürünü olan turşu, çeşitli meyve ve sebzelerin sirke ve salamura (tuzlu su) içindeki laktik asit fermantasyonu ile veya sulandırılmış sirke içinde hazırlanarak daha uzun süre saklanabilecek hale getirilen ve daha çak garnitür olarak tüketilen sebze ve meyve ürünleridir.  Genelde kırsal alanda kışa hazırlığının önemli bir kısmı olan turşular her yemeğin yanına çok yakışıyor.  Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak hep toprak kaplar tercih edilmiştir. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır. Türklerde önemli bir yeri vardır ve ilk olarak Türkler tarafından üretilmiştir. 

t7NTE_1602755798_8369.jpg

Lezzetli ve uzun ömürlü salatalık turşusu yapılışı için birkaç noktaya dikkat etmek gereklidir. Limon mu sirke mi münakaşası burada da gündeme gelecektir. Lezzetli yemeklerinize daha da lezzet katacak salatalık turşuları için aklınızda bulunması gereken birkaç püf noktasını yılların önce gelen turşucular firmasının sorumlusu Egemen Demir'e sorduk.



TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

- Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı.

Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı.

Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli.

 

Similar threads

Doğru ve kaliteli malzeme seçimi, hijyenik bir ortamda evde kuracağınız turşuyu büyük marketlerden satın alacağınız turşuların ötesinde bir lezzete ulaştıracaktır Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi içerikler herhangi bir katkı malzemesi kullanmadan turşunun olgunlaşması, tazeliğini koruması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Turşu Yapmanın Püf Noktaları Türkçe’de “turşu kadar adı kendini çağrıştıran bir kelime zor bulunur herhalde Sanki insan her “turşu deyişinde, dilini ekşiltecek bir tadın girizgahını hazırlamaktadır Dilimize özgü bu fenomene dair ipuçlarına rastlamak için, turşunun anlam ufkunu oluşturan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Kış hazırlıklarının büyük bir bölümü enfes turşulardan oluşuyor. Yemeklerin yanında aperatif olarak muhteşem olan turşuların arasında en çok sevilen salatalıktır. Marketlerden aldığımız salatalık turşusunu evde sadece 10 dakikada yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Turşu yapmanın püf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
339
Yaz mevsiminin tam ortasında yapılan kışlık hazırlıklar başladı. Yazın taze taze dalından toplayarak sebzeleri kışa hazırlayabilirsiniz. Bunun için de ister konserve isterseniz turşu yöntemini kullanabilirsiniz. Cevabınız turşu ise mutlaka püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Tam ölçülü turşu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
84
Kış hazırlıklarının büyük bir kısmı enfes turşulardan oluşuyor. Yemeklerin yanında aperatif olarak harika olan turşuların arasında en çok sevilen salatalıktır. Marketlerden aldığımız salatalık turşusunu hanede yalnızca 10 dakikada yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Turşu yapmanın püf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
858,500Konular
982,396Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt