Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Evde Yoğurt Yapımı

Evde Yoğurt Yapımı
0
59

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Evde nasıl yoğurt yapılır
Ev yapımı yoğurt

Oncelikle yoğurda işlenecek ciğ sutun; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir tat ve koku icermemesi, yoğurt bakterileri icin engelleyici madde bulundurmaması gerekir Evde yoğurt uretilirken, sut suzuldukten sonra geniş bir kaba alınmakta, iyice karıştırılarak kaynama sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra 1520 dk bu sıcaklıkta bekletilmekte ve el yakmayacak sıcaklığa kadar soğutulmaktadır

Daha sonra sute yarı yarıya sulandırılmış taze yoğurttan ilave edilerek (1 kg sute 1 yemek kaşığı) mayalanmaktadır Mayalanan sut oda sıcaklığında 46 saat bekletildikten sonra buzdolabına alınmalıdır ve bu şekilde elde edilen yoğurtlar mumkunse 10 gun icinde tuketilmelidir Şayet yoğurdun koyu olması isteniyorsa ya sut kaynatılıp uzerindeki suyun buharlaşması sağlanır veya 1 kg soğuk sute 1 corba kaşığı kadar sut tozu ilave edilerek de koyu yoğurt elde edilebilir

Mayalama sıcaklığı da yoğurt uretiminde son derece onemlidir ve yaklaşık 45 ºC olmalıdır Yani yoğurt yapılacak sut kabı eli yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır Mayalanma suresi tam olmadan soğutulan yoğurtlarda pıhtı cok gevşek olmakta, mayalanma suresi gectikten sonra soğutulan yoğurtlarda asitliğin yukselmesi nedeniyle su salma meydana gelmektedir

Bu nedenle mayalama suresi tamamlandığı anda yoğurt hemen buzdolabına alınmalıdır Taze yoğurdun pıhtısı yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması icin buzdolabına nakledilirken mumkun olduğunca sarsılmaması gerekmektedir

Buzdolabında 1 gece bekletilen yoğurt tuketime hazır hale gelir ve mumkunse 1015 gun icerisinde tuketilmelidir Dikkat edilmesi gereken onemli bir husus ta sut ısıtmada paslanmaz celik kapların, soğutma ve buzdolabında bekletme sırasında da paslanmaz celik, cam kavanoz veya gıdalar icin kullanımına izin verilen plastik materyallerin kullanılması gerekliliğidir Ayrıca, sut ve yoğurdun temas ettiği kapların da temiz ve kuru olması, cevreden yabancı madde bulaşmaması gerekmektedir

Milli bir yiyeceğimiz olan yoğurdun dayanımı 15 gun gibi kısa bir sure olmaktadır Hijyenik şartlarda uretilen yoğurtların bile buzdolabında en fazla uc hafta muhafaza edilebileceği belirtilmektedir Ulkemiz şartları goz onune alındığında, yoğurt uretiminin coğunlukla teknolojik ve mikrobiyolojik yonlerden olumsuz ortamlarda yapıldığı bir gercektir

Bu tur işletmelerde uretilen yoğurtların fizikokimyasal ve ozellikle mikrobiyolojik ozelliklerinde belirgin bir kaliteden soz etmek de imkansızdır Mikrobiyolojik kalite ve ozellikle de kuf bulaşması, yoğurdun raf omrunu etkileyen onemli faktorlerdendir Bu nedenle, urunun hijyenik kalitesi onem kazanmıştır Ayrıca, depolama suresince yoğurdun fizikokimyasal ozelliklerinde meydana gelen değişimler de urunun dayanım suresini sınırlandırmaktadır

Alıntı
 
858,496Konular
981,675Mesajlar
29,761Kullanıcılar
FFvenomSon üye
Üst Alt