Türkiye'nin önemli sanayi kenti Kocaeli'de mayısta büyük otomotiv firmalarının üretime başlaması birçok sektörü harekete geçirecek. Yan endüstride büyük bir hareketlilik olacak. Denizli'de salgın nedeniyle üretimini durduran birçok tesis yeniden faaliyetlerine başladı. Kapasite düşürenler de kapasitelerini artırıyor. Sakarya'da 4 günlük yasakta da 200 fabrika izin alarak çalıştı.
GÜNDE 1.000 PERSONELE TEST
Organize Sanayi Bölgeleri'nde üretimin canlandırılması ile ilgili olarak başlatılan test çalışmalarını anlatan Kocaeli Sanayi Odası Lideri Ayhan Zeytinoğlu, pazartesiden itibaren günde 1000 test ile startı vereceklerini söyledi. Avrupa'daki fabrikaların açılmasına paralel kendilerinin üretime başlamak zorunda olduklarını da tabir eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB), Kocaeli Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgemiz iş birliği ile Gebze Teknik Üniversitesi'nde kurulan Test Merkezi'nde firma çalışanlarına COVİD-19 testi yapılacak. Test numuneleri, bu maksat için kurulan Saha takımlarınca fabrikalara gelinerek alınacak, GTÜ'deki laboratuvara götürülecek ve sonuçları bilahare bildirilecek."
DAHA NİTELİKLİ ÜRETİM OLACAK
TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İdare Konseyi Üyesi ve Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu da, bölgedeki fabrikalarda üretim çarklarında hızlanma olduğunu söz ederek, test uygulaması ile birlikte daha nitelikli bir periyoda geçileceğini söz etti.
200 FABRİKA ÖZEL İZİNLE ÇALIŞTI
VIRÜSÜN en ağır olduğu vakitlerde bile üretimi büsbütün durdurmayan Sakarya'da mayıs ayından itibaren olağanlaşmanın hızlanması bekleniyor.
Sakarya TSO Lideri Akgün Altuğ, "Sakarya'da ihracat yapan 400 firma var. Bunların yarısı 4 günlük sokağa çıkma yasağında üretim yaparak taahhütlerini yerine getirmek için valilikten müsaade aldı. Bilhassa mayıs ayına dair beklentilerimiz daha yüksek. Toyota'nın tekrar üretime başlaması bizim için kıymetli. Endüstrici üretim yapmak istiyor" dedi.
Denizli TSO Lideri Müjdat Keçeci de "Denizli'de salgın nedeniyle üretimini durduran birçok tesis yine faaliyetlerine başladı. Kapasite düşürenler de kapasitelerini artırıyorlar" diye konuştu. NG Holding Kurucu Lideri Nafi Güral da şu an yasa gereği kapalı olan otelleri hariç tüm fabrikalarında tam kapasite ile üretmeye devam ettiklerini belirtti.
Feride Cem/Metin Can/Sabah