iltasyazilim
FD Üye
12 ilde 436 aylık bebekli 611 anne ile 201 çocuk doktoruyla yapılan araştırmada, Türkiye ’de çocukların hamburger, kola ve patates gibi fast food yiyeceklerle tanışma yaşının 1 ’e düştüğü belirlendi
Bir mama firması göre Türkiye genelinde bebekli anneler ve çocuk doktoruyla yapılan ’1 yaşından sonradan bebek beslenmesi konulu araştırmanın sonuçlarını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof Dr Hilal Mocan açıkladı
Buna tarafından araştırma, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Erzurum ve Gaziantep ’in de bulunduğu 12 ilde, 436 aylık bebekli 611 anne ile özel kurumlarda çalışan 201 çocuk doktoru ile yapıldı
Araştırmada, “Annelerin 1 yaşından sonradan çocuk beslenmesi konusundaki alışkanlıkları ile çocuk doktorlarının bu döneme ilişkin görüşleri incelendi
Alıştırma, annelerin çocuk beslenmesi konusunda tatmin edici bilgiye sahip olmadığını ortaya koydu Araştırmaya katılan birincil ve ortaokul mezunu annelerin yüzde 45 ’i, üniversite mezunlarının ise yüzde 16 ’sı, bebek beslenmesi konusunda tatmin edici bilgisinin olmadığını ifade etti
Ilk ve ortaokul mezunu annelerin, bu konuda kendi deneyim ve bilgisinden yararlandığı, diğerlerinin ise kitap, internet ve televizyonlardan data arayışı içinde olduğu saptandı Ahenkli doktora gitme alışkanlığının da 1 yaşından sonra düşmeye başladığı belirlenen araştırmaya tarafından, 12 avuç içi değin çocukların yarıdan fazlası ahenkli doktora götürülürken, bu oran 23 yaşlarında yüzde 32 ’lere kadar düşüyor
Araştırmayla, çocukların 1 yaşına gelmeden evde pişen yağlı, salçalı yiyeceklerle de tanıştığı belirlendi Buna kadar, çocukların yüzde 60 ’ı bir yaşına gelmeden, yüzde 12 ’si ise 6 aydan önce evdeki bu yiyeceklerden tatmış oluyor Keza çocukların yüzde 82 ’sine yemek suyuna batırılmış ekmek yediriliyor
1 Yaşından sonra abur cuburla tanşıyorlar
Çalışmaya tarafından, 1 yaşından sonradan çocuklar aburcuburla tanışıyorlar 13 yaş arası çocukların bir günde sadece meyve tüketenlerinin oranı yüzde 40 iken, bisküvi, çikolata, gofret gibi yiyecekleri tüketenlerin oranı yüzde 60 olarak belirlendi
Araştırma, Türkiye ’de çocukların hamburger, kola ve patates gibi fast food yiyeceklerle tanışma yaşının da 1 ’e düştüğünü ortaya koydu Buna tarafından, 1 ve 2 yaşındaki çocukların yüzde 19 ’u, 3 yaşındakilerin ise yüzde 33 ’ü bu tür yiyecekleri tatmış oluyor Çalışmaya kadar, Türkiye ’de genellikle çocukların yüzde 24 ’ü, İstanbul ’da ise yüzde 41 ’i, 3 yaşına gelmeden bu yiyeceklerden tüketmiş oluyor Çocukların yüzde 6 ’sı daha 1 yaşına gelmeden kola içmeye başlıyor
Açıklama
Çocuklar için birincil 2 yılın gıda açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof Dr Mocan, kırsal kesime doğru kadınların beslenme konusundaki bilgileri anne, dost ya da yakınlarından öğrendiğini ve dolayısıyla da dinç beslenme bilgisine sahip olamadıklarını söyledi
Mocan, çocukların 1 yaşından daha sonra ancak hastalanınca doktora götürüldüğüne göze çarpan ederek, 1 yaşından önce çocuklara tuz ve şeker verilmemesi gerektiğini bildirdi
Çocukların çok erken yaşta hamburger, kola ve patates gibi yiyeceklerle tanışmasının da fazla güvenli olmayan olduğunu vurgulayan Mocan, çocuk yaşta gereğinden fazla tuz, yağ ve şeker tüketmenin ileride yürekdamar, şeker, kan basıncı ve alerjik hastalıklar için risk taşıdığını açıklama etti
Bir mama firması göre Türkiye genelinde bebekli anneler ve çocuk doktoruyla yapılan ’1 yaşından sonradan bebek beslenmesi konulu araştırmanın sonuçlarını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof Dr Hilal Mocan açıkladı
Buna tarafından araştırma, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Erzurum ve Gaziantep ’in de bulunduğu 12 ilde, 436 aylık bebekli 611 anne ile özel kurumlarda çalışan 201 çocuk doktoru ile yapıldı
Araştırmada, “Annelerin 1 yaşından sonradan çocuk beslenmesi konusundaki alışkanlıkları ile çocuk doktorlarının bu döneme ilişkin görüşleri incelendi
Alıştırma, annelerin çocuk beslenmesi konusunda tatmin edici bilgiye sahip olmadığını ortaya koydu Araştırmaya katılan birincil ve ortaokul mezunu annelerin yüzde 45 ’i, üniversite mezunlarının ise yüzde 16 ’sı, bebek beslenmesi konusunda tatmin edici bilgisinin olmadığını ifade etti
Ilk ve ortaokul mezunu annelerin, bu konuda kendi deneyim ve bilgisinden yararlandığı, diğerlerinin ise kitap, internet ve televizyonlardan data arayışı içinde olduğu saptandı Ahenkli doktora gitme alışkanlığının da 1 yaşından sonra düşmeye başladığı belirlenen araştırmaya tarafından, 12 avuç içi değin çocukların yarıdan fazlası ahenkli doktora götürülürken, bu oran 23 yaşlarında yüzde 32 ’lere kadar düşüyor
Araştırmayla, çocukların 1 yaşına gelmeden evde pişen yağlı, salçalı yiyeceklerle de tanıştığı belirlendi Buna kadar, çocukların yüzde 60 ’ı bir yaşına gelmeden, yüzde 12 ’si ise 6 aydan önce evdeki bu yiyeceklerden tatmış oluyor Keza çocukların yüzde 82 ’sine yemek suyuna batırılmış ekmek yediriliyor
1 Yaşından sonra abur cuburla tanşıyorlar
Çalışmaya tarafından, 1 yaşından sonradan çocuklar aburcuburla tanışıyorlar 13 yaş arası çocukların bir günde sadece meyve tüketenlerinin oranı yüzde 40 iken, bisküvi, çikolata, gofret gibi yiyecekleri tüketenlerin oranı yüzde 60 olarak belirlendi
Araştırma, Türkiye ’de çocukların hamburger, kola ve patates gibi fast food yiyeceklerle tanışma yaşının da 1 ’e düştüğünü ortaya koydu Buna tarafından, 1 ve 2 yaşındaki çocukların yüzde 19 ’u, 3 yaşındakilerin ise yüzde 33 ’ü bu tür yiyecekleri tatmış oluyor Çalışmaya kadar, Türkiye ’de genellikle çocukların yüzde 24 ’ü, İstanbul ’da ise yüzde 41 ’i, 3 yaşına gelmeden bu yiyeceklerden tüketmiş oluyor Çocukların yüzde 6 ’sı daha 1 yaşına gelmeden kola içmeye başlıyor
Açıklama
Çocuklar için birincil 2 yılın gıda açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof Dr Mocan, kırsal kesime doğru kadınların beslenme konusundaki bilgileri anne, dost ya da yakınlarından öğrendiğini ve dolayısıyla da dinç beslenme bilgisine sahip olamadıklarını söyledi
Mocan, çocukların 1 yaşından daha sonra ancak hastalanınca doktora götürüldüğüne göze çarpan ederek, 1 yaşından önce çocuklara tuz ve şeker verilmemesi gerektiğini bildirdi
Çocukların çok erken yaşta hamburger, kola ve patates gibi yiyeceklerle tanışmasının da fazla güvenli olmayan olduğunu vurgulayan Mocan, çocuk yaşta gereğinden fazla tuz, yağ ve şeker tüketmenin ileride yürekdamar, şeker, kan basıncı ve alerjik hastalıklar için risk taşıdığını açıklama etti