

Günlük güç gereksiniminin karşılanmasını sağlayan en ucuz ve en temel besinlerden biri olan ekmek, açlığın giderilmesinde topluluğun ortak besin unsurlarının başında mekan almaktadır. Ama son devirlerde ekmeğe dair en büyük efsanelerden biri; külliyen yanlış bir inanış olan şişmanlattığı ve besleyici olmadığıdır. Velev boşa güç kaynağı olması nedeniyle diyetten çıkarılması ya da kısıtlanması gerektiği dahi konuşulmaktadır. Ancak bu yanlış inanışların tersine ekmek tüketmemek, gayrikâfi ve istikrarsız beslenmeye, şiddetli kuvvet alımına neden olmaktadır. Ekmek tüketmeyen bireylerde kuvvet yağlardan ve proteinlerden sağlanmaktadır. Uzun vadeli tüketilmediği periyotlarda tokluk hissi oluşması ama vesair besin öbeklerinin ölçüsünün daha çokça tüketilmesine ve diyetteki yağ, protein nispetlerinin artışına
EKMEĞİN BESLENMEDE Kİ DEĞERI ?
Ekmeği hayatımızdan temelli çıkarmak konumuna akıllıca tercihlerle sağlıklı ve istikrarlı bir diyetin en temel öğesi haline getirmemiz mümkün. Bu bahiste teklifim ekmeğinizi tam buğday, çavdar, çok tahıllı yahut yulaflı olarak tercih etmeniz. Tam tahıllı ve tam buğday ekmeği, kuvvet ve besin öğelerinin karşılanması, kompleks karbonhidrat, bitkisel protein, diyet posası, B kümesi vitaminleri, E vitamini, mineraller, bitkisel kimyasallar, prebiyotik ve antioksidan üzere sıhhati geliştiren unsurlarca zengindir. Tam taneli eserler rafine edilmiş eserlere nazaran besleyici bedeli yüksek, vitamin ve minerali kaybolmamış, daha ziyade diyet posası içeren
TAM TAHILLI EKMEĞİN YARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Tam tahıl eserlerinde ki diyet posasının, kalp-damar problemlerinde, kimi kanser cinslerinde, tip II diyabet ve obezite hastaları üzerinde olumlu tesirleri vardır. Birebir vakitte doygunluk hissi vererek daha az kalori alınmasına ve yük idaresine yardımcı tesiri de bilinenin bilakis diyet tedavisinde olumlu tesirler yaratır. Bireye hususî olarak planlanmış beslenme programında ki ölçüler dahilinde tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmeği tüketimi diyetin yağ nispetini düşürerek karın etrafı yağlanmasını azaltır. Toplulukta ki bilinç seviyesinin artmasıyla birlikte son yıllarda beyaz ekmek tüketimi azalmakta tam buğday ekmeği tüketimi artış göstermekte olsa da, bu artış şimdi istenilen seviyeye ulaşamamıştır.
EVET EKMEK YEMİYORUM DİYENLER NE YİYOR?
Her şey keşke ‘ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın’ demek kadar kolay olsa. Birçok insanın nasıl olsa ekmek yemiyorum diyerek kendisinde tüketmeyi hak olarak gördüğü yiyeceklerin yanında ‘ekmek’ olabilecek en günahsız seçimdir. ‘Hayatımdan ekmeği çıkardım’ diyen bir kişini beslenmesi gözlemlendiğinde ekmek konumuna geçen tahıl kaynaklarının tüketiminde artış olduğu görülmektedir. Göz gerisi edilmemesi gereken en kıymetli husus ekmek dışı tahıl kaynaklarından olan; pirinç pilavı, bulgur pilavı, makarna, börek, kek, bisküvi bunların hepsi ekmekle kıyaslandığında ek olarak yağ, şeker, ek unsuru içerir. bir ekmeksiz diyetlerle verilen kiloların tekrar geri kazanımlarının çok kolay olmasıdır. Ekmek ile ilgili tanınan efsane ve yanlış inanışa karşı Yerküre Sıhhat Örgütü’nün günün farklı öğünlerinde ekmek tüketilmesi gerektiği tavsiyesi tüm gerçekleri kanıtlar nitelik taşıyor.
Sizde sağlıklı olmak ve kalıcı bir biçimde zayıflamak istiyorsanız ekmeğe düşman kişilerin söylemlerine kulaklarınızı kapatın!
Unutmayın ki ekmek kilo verme sürecinize, geçmiş devirde tükettiğiniz kalorili besinlerin yanında yalnızca ‘günah keçisi’ sayılabilecek kadar zarar verir.