Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fazla tuz tüketimine dikkat

Fazla tuz tüketimine dikkat
0
85

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Bilirkişi Diyetisyen Banu Topalakçı Salman'dan kan basıncı ve yürek rahatsızlığı gibi önemli hastalıklara neden olan tuz tüketimi hakkında dikkat geldi Uz Dyt Salman tuz tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirterek, Yiyeceklerin kendi bünyesinde olan tuz (sodyum) zaten bizim jurnal ihtiyacımızı karşılıyor dedi Tuzlu tüketim miktarı ya da hangi tuzun tüketilmesi gerektiği sık sık kavga konusu oluyor Konu hakkında birbirinden öbür fikirler ise her geçen gün kamuoyuna yansıyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasfazlatuztuketiminedikkat5c2d6fff902e6 Tuzun (sofra tuzu) tarih her tarafında en manâlı tatlandırıcı ve koruyucu madde olarak kullanıldığını fakat başlıca öneminin beden sıvılarını stabilizatör özelliğinden kaynaklandığını belirten Bilirkişi Diyetisyen Banu Toplakçı Salman, Tuz vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması için gereklidirGerekli miktarda su aldığımız durumlarda bile tuzlu eksikliğinden dolayı vücudumuzdaki su miktarı güvenli olmayan bir şekilde normalin altına inebilmektedir Tuz ihtiyacımızdan ziyade, sodyum ihtiyacımızdan dile getirmek daha dürüst olacaktır Erişkin bir insanın vücut dengelerini koruyabilmesi için ihtiyacı olan jurnal sodyum miktarı 1,52,5 gramdır Bu tedarik 46 gram sofra tuzu ile karşılanabilmektedir Sodyumu böylece çok doğal besinden de sağlayabildiğimizi düşünürsek, bayağı şartlarda jurnal ekstra tuzlu ihtiyacımız yoktur dedi img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasfazlatuztuketiminedikkat5c2d700309f40 h4Normalden 3 kat artı tüketiyorh4 Türkiye'de bireylerin tuz tüketiminin jurnal alınması gereken miktarın çok üstünde olduğunu kaydeden Uzm Dyt Salman, dinç yaşam için tuz tüketiminin sınırlaması gerektiğini vurguladı Uzm Dyt Salman, Dünya Sağlık Durumu Örgütü'nün günlük tuzlu tüketimi için önerdiği oran en fazla 5 gramdır Ama yapılan araştırmalar, Türkiye' deki tuz tüketiminin belirlenen en az orandan 3 kat fazla olduğunu gösteriyor Yani ülkemizde günlük sıradan tuz tüketim oranı 15 gramı buluyor Bütün besinlerde olduğu gibi tuz tüketiminde de aşırıya kaçılması afiyet sorunları doğurabilir Önemli olan ne yediğiniz değil ne değin yediğiniz dedi img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasfazlatuztuketiminedikkat5c2d7004ac999 Ülkemizde yüksek tansiyon görülme sıklığının son derece yüksek olduğuna dikkati çeken Uzm Dyt Salman sözlerini şöyle sürdürdü: Günlük 46 gramın üzerinde tuzlu tüketimi, hipertansiyon, kardiovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, diyabet, farklı alanlara yönlendirilmiş kanser türevleri gibi pek fazla hastalığa neden olmaktadır Keza artı tuzlu tüketimi idrardan kalsiyum ve magnezyum atımını arttırmakta bu da kemiklerde doku kaybına ve beraberinde osteoporoza niçin olmaktadır dedi img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasfazlatuztuketiminedikkat5c2d700636be7 h4İyotlu tuz kullanınh4 İyotlu tuz tüketimine de değinen Uzm Dyt Salman, iyot eksikliğinin önemli sağlık durumu problemlerine niçin olabileceğini ifade etti Tiroit hastalıklarının en fazla aşina nedeninin iyot eksikliği olduğunu kaydeden Uzm Dyt Salman, Özellikle gelişme çağında yeterli iyot alınmazsa, tiroit bezi kendisini büyüterek tatmin edici hormon salgılamaya çalışır ve nodüller gelişebilir Hem vücudun kendi bağışıklık sisteminden kaynaklanan ve bezin eksik ya da çok çalışması ile oluşan guatrlar, arada bir de olsa tiroit kanserlerine ait nodüller olabilir böylece guatr problemi olmayan vatandaşların iyotlu tuzlu tüketmesini öneriyoruz diye konuştu sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 
858,499Konular
982,572Mesajlar
30,318Kullanıcılar
pikachu -88Son üye
Üst Alt