Fellah Köfte Tanımı İçin Materyaller
Köftesi için;
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı esmer köftelik bulgur
- 1 çay bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- 1 litre sıcak su
- 1-2 tane limon tuzu
- Bir fiske tuz
- 1 adet rendelenmiş domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Yarım çay kaşığı tuz
- Bir tutam karabiber
Fellah Köfte Tanımı Yapılışı
- Öncelikle köftemiz için 1 çay bardağı esmer bulguru 1 çay bardağı sıcak su ile karıştırıp 10 dakika kadar demlemeye bırakıyoruz.
- Akabinde uygun bir karıştırma kabına yumurtayı kırıp demlenmiş bulguru da alıp karıştırıyoruz.
- Üzerine sırayla un, irmik, salça ve baharatlarını da ek edip yoğurmaya başlıyoruz.
- Yoğurduğumuz köfteden misket büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlıyoruz.
- Un serptiğimiz bir tepsiye tüm hamur bitene kadar bu süreci tekrarlıyoruz.
- Şayet kişi sayınız azsa bir kısmını buzdolabı poşetine koyup buzluğunuzda saklayabilirsiniz.
- Akabinde uygun bir tencereye 1 litre sıcak su koyuyoruz.
- Üzerine 1-2 tane limon tuzu ve bir fiske tuz serpip karıştırıyoruz.
- Köftelerimizi bu sıcak suda çok fazla karıştırmadan haşlıyoruz.
- Köftelerimiz pişerken salçalı sosumuzu hazırlıyoruz.
- Bunun için uygun bir sos tenceresine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağ koyup eritiyoruz.
- Üzerine rendelenmiş 1 diş sarımsak ve 1 adet domatesi ekliyoruz.
- Salçasını ve baharatlarını ek edip kaynayana kadar karıştırıyoruz.
- Kaynayınca ocaktan alıp dinlenmeye bırakıyoruz. O esnada haşladığımız köfteleri uygun bir kaseye alıyoruz.
- Üzerine salçalı sosu ek edip güzelce harmanlıyoruz.
- Fellah köftemizi uygun bir servis tabağına alıp maydanoz yaprakları serpiyoruz.