Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi İçin Malzemeler
- 2,5 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 2 su bardağı su
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı acı pul biber
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1/4 (çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
- 5-6 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı domates sosu (2 malzemeli domates sosu tarifimden ulaşabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon (Silme)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Yoğurt
- Sarımsak
- Maydanoz
Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İnce bulgur ve irmik bir kaba alınır ve üzerine 2 su bardağı oda sıcaklığındaki su koyulur ve biraz karıştırılıp, şişmesi için 10-15 dakika kadar beklenir.
- Daha sonra rahat yoğurabilmek için geniş bir kaba/tepsiye bulgurlu karışım alınır ve üzerine un hariç tüm malzemeleri koyularak yoğurulur.
- İyice yoğurduktan sonra üzerine yavaş yavaş unu ilave edilir ve onun eşliğinde yavaş yavaş 1 su bardağı su ilave edilerek 10 dakika kadar yoğurulur.
- Sonra yoğurulan hamurdan bilye büyüklüğünde alınarak avuç içinde yuvarlanıp, ortasına parmakla hafif bastırılır. Bu işlemi yaparken kenarda da bir kaseye boş su hazır bırakıyoruz.
- Eliniz bulgur karışımından dolayı kötü olmaması için ara ara elimizi o su ile hafif ıslatıyoruz.
- Tüm hamuru bu şekilde yuvarlıyoruz.
- Bir tencereye su doldurup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan suyun içine, yuvarladığımız köftelerimizi koyup 10 dakika haşlıyoruz.
- Haşlanan köftelerimizi süzüyoruz ve sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz.
- Bir tencereye yağlarımızı koyup, rendelediğimiz sarımsaklarla birlikte 1-2 dakika kavuruyoruz.
- Daha sonra tüm malzemeleri koyup 3-5 dakika pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıyoruz ve haşlanmış olan köfterimizi sos ile buluşturuyoruz, yavaş yavaş karıştırıp, hepsinin soslanmasını sağlıyoruz.
- Servis için; sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, servis tabağımızın üzerine döküyoruz ve en üstüne de isteğe bağlı maydanoz ekliyoruz. Afiyet olsun