E vitamini bakımından varlıklı olan fındığın insan sıhhatine olumlu ekleri vardır. Bilirkişiler çoklukla çiğ olarak tüketilmesini tavsiye ettikleri fındığın içindeki doymamış yağ asitleri mahsusen cilt hücrelerini yeniler. Devletimizde Karadeniz olmak üzere yağmurun çokça olduğu mekanlarda rahatlıkla yetişen fındık huşgiller ailesinden gelir. Evet fındığın yararları nelerdir? Dövülmüş çiğ fındıktan her gün bir avuç tarafsanız ne olur?
Yüksek yağış isteyen fındığın tabiatta birçok çeşidi vardır. İçeriğinde doymamaış yağ asitleri, fito kimyasallar, lif ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum üzere minerallerde içermektedir. Süreç görmemiş çiğ fındıkta birebir zamanda protein, antioksidan, karbonhidrat, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin, pantotenik ve çinko da bulunur. Kalp buhranından kandaki şekeri dengelemeye kadar birçok yararı olan çiğ fındık günde bir avuç tüketildiğinde vücudun muhtaçlığı olan kuvvetin yüzde 100'ünü sağlar. Bunun yanı sıra çiğ fındık cilt ve sindirim içinde hayli yararlıdır. Devletimizde fındık üretimini yapan başta Giresun olmak üzere Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin üzere kentler gelir.
DÖVÜLMÜŞ ÇİĞ FINDIKTAN BİR AVUÇ TARAFSANIZ...
FINDIĞIN YARARLARI NELERDİR?
- Yapılan araştırmalarda çiğ fındığın damar duvarlarını koruyarak tıkanmayı önlediği ve bunun sonucunda da kalp damar illetlerini engellediği gözlemlenmiştir. Tıpkı devirde içeriği E vitamini sayesinde kalp bunalımı riskini azalttığı ortaya çıkarılmıştır.
- Sindirimin daha sağlıklı işlemesi için lif kaynağına gereksinimi var. Böylelikle midede öğütme daha kolay gerçekleşir. Bağırsakların daha düzgün çalışması sonucunda ishal ve kabız üzere hayat kalitesini düşüren illetlerin yanı sıra kanser üzere önemli sıhhat sıkıntılarının da yaşanma ihtimalini azaltır. Lif yalnızca sindirimi değil, tıpkı hengamda kan şekerini de dengeleyerek diyabet riskini ortadan kaldırır.
- Yüksek antioksidan sayesinde vücuttaki zararlı hücreleri atıp sair hücrelerin sıhhatini koruyarak yaşlanmayı azaltır. Tıpkı devranda vücuda giren UVA / UVB üzere zararlı ışınların ortaya çıkarma ihtimali olan deri marazlarının riskini düşürür. Çiğ fındık cildin parlaklığını ve canlılığını da sağlayarak tekrar daha dinç ve genç görünüm kazandırır.
- Eklem ve kemiklerde azalan kalsiyum şiddetli ağrılara neden olur. Kramp üzere sıhhat dertleri da bu üzere durumlar sonucu ortaya çıkar. Bilhassa kas yorgunluğu ve adet devirlerindeki belli başlı kesimlerdeki ağrıları azaltmak için magnezyum takviyesi yapılmalıdır. Mütehassıslar bu üzere sıkıntıların yaşanmaması için günde bir avuç çiğ fındık öneriyor.
- Güçlü antioksidan olduğundan yalnızca vücuttaki hücreleri yenilemez. DNA'sı bozulmuş ve tümörlü hücrelerin sayısını da azaltarak kanser riskini azaltır.
- B6 vitamini bakımından güçlü olan çiğ fındık, beyindeki sonları harekete geçirir. Bu had sinyallerinin düzgün çalışması sonucunda gerilim ve depresyon üzere rahatsızlıkların yaşanma ihtimalini düşürür. Tıpkı hengamda bu sinyaller vücut hareketlerinin daha sağlıklı faaliyet göstermesini sağlar.
- Yüksek nispette doymamış yağa sahip olan çiğ fındık, günde bir avuç tüketildiğinde uzun vade tok fiyat. Tıpkı hengamda vücuttaki yağlarının da yakılmasını destekler.