Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Fındık Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Fındık Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
0
96

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Sert iklim şartlarından hoşlanmayan fındık ağacı ülkemizde genel olarak Karadeniz yöresinde yetiştirilmektedir ve alan insanına önemli bir geçimini sağlama kaynağı olmaktadır Zirai bakımı sıkıntılı olan yemiş uygun yetişme koşulları oluşturulduğunda yüksek verim sağlamaktadır Meyvesi tüketilebildiği gibi kabukları da çöpe atılmayıp değerlendirilmektedir Fındık, küçük bir boyuta sahip olmasına karşın besleyici bir gıdadır Rejim yapanların kilo vermesine muavin olmakla beraber pozitif tüketildiğinde içerdiği yağlardan nedeniyle şişmanlamaya neden olabilmektedir Birçoğunun mutfağından yetkisiz etmediği fındığın saklama koşulları önemlidir Özellikle bozulmuş fındıklar tüketime yerinde değildir Karaciğer sağlığının bozulması ile beraber birçok sorunun oluşmasına yol açabilmektedir Ceviz Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Fındığın preslenmesiyle elde edilen yağı da deri sağlığı için tercih edilen bakım ürünleri arasına adını yazdırmayı başarmıştır Özellikle pastacılık sektöründe kullanılan bu yağ tüketime uygundur Keza kolesterol, trans yağ asidi gibi maddeler içermeyen fındık yağı süratli yakılmakla beraber gövde için en faydalı yağ olarak bilinmektedir Dilerseniz; fındıkla ilgili merak ettiklerinizi makalemizin devamını okuyarak öğrenebilirsiniz Fındık Nedir? img Fındık Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldatasfindiknedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de242d7b1cpngalt Fındık Nedir? 1200 600Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yetişen ve ağacı ile aynı adı içeren fındık, Huşgiller (Betulaceae) ailesine mensup olup Corylus cinsine ait bir meyvedir Hain boylu veya çalı formunda bir bitkidir Kadınsı ve erkek çiçeği farklı ağaçta bulunan bitki tek evciğe sahiptir Bilye büyüklüğünde, koyu kahverengi tonlarda ince kabukları olan ve yüksek oranda lif içeren bir gıdadır Dış kabuğu ile benzer renkleri taşıyan yemiş genellikle kavrulmuş olarak tercih edilmektedir Yaş şekilde de tüketilebilen fındık ise ishal yapıcı bir etki gösterebilmektedir Birçok kişinin kahvaltılarda vazgeçilmezi olan ve değişik tatbik şekillerine sahip fındık, sağlık açısından epeyce manâlı bir konumda bulunur Günde bir avuç tüketimini tavsiye edilen yemiş, birçok hastalığa iyi geldiği gibi rejim yapanların da diyet listelerinde rahatlıkla bulundurduğu besleyici bir gıdadır Tüketim miktarı aşılmadığı sürece, diyetisyenlerin danışanları için önerdiği esas yiyecekler arasındadır Fındık Çeşitleri Nelerdir? img Fındık Çeşitleri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasfindiknedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de2430237dpngalt Fındık Çeşitleri Nelerdir? 1200 600Şekillerine ve iriliklerine göre adlandırılan fındıkların 15 tane türü vardır Ülkemizde yetiştirilen çeşitleri ise; yuvarlak, badem ve sivri fındıktır h3Yuvarlak Fındık Çeşitlerih3 Bu bölümde yuvarlak fındık grubuna giren türleri inceleyeceğiz Foşa Fındığı: Iri bir görünüme sahip olan bu cins genelde Trabzon bölgesinde yetiştirilmektedir Kırmızımsı kahverengi tonlarda, sert bir kabuğu vardır İç randımanı % 5053, yağ oranı ise % 6969 ’dur Tombul Fındık: Ülkemizde yetiştirilen kayda değer ürünlerden olan ve yüksek verim alınan bu nesil, mahsulün yaklaşık %80 ’ine hitap etmektedir Tarımı özellikle Giresun bölgesinde yapılmaktadır Parlak kahverengi tonlara sahip olan kabuğu artı sert değildir İç randımanı %5052, yağ oranı ise %6972 ’dir Palaz Fındık: Tombul fındıktan daha gösterişlidir lakin daha lezzetli değildir Genellikle Ordu bölgesinde yetiştirilmektedir Kolayca kırılabilen kabuğu kapalı kahverengi tonlara sahiptir İç randımanı %4951, yağ oranı ise %6468 ’dir Kan Fındığı: Fazla rağbet görebilen bu cins epeyce lezzetlidir Kan fındığına çoğunlukla Trabzon bölgesinde rastlanmaktadır 09 mm kabuk kalınlığına sahiptir İç randımanı %5254, yağ oranı ise %6669‘dur Cavcava Fındığı: Tarımı diğer türlerden daha az olan bu fındığın, kahverengi kabukları 091 mm kalınlığa sahiptir İç randımanı %5254, yağ oranı ise %6366 ’dır Kalınkara Fındık: Fındığın yetişme koşullarının aksine fazla seçici olmayan bu tür, basitçe ve oldukça pozitif oranda yetiştirilmektedir Donuk kahverengi tonlarda olan kabuğu 13 mm kalınlığa sahiptir İç randımanı %4849, yağ oranı ise %5964 ’tür Çakıldak Fındık: Yüksek verime sahip olan bu cins Batı Karadeniz ’de “delisava olarak bilinmektedir Ordu bölgesinde sık sık rastlanmaktadır Açık renkli olan kabukları 12 mm kalınlığa sahiptir İç randımanı %5254, yağ oranı ise %5863 ’nesil Uzunmusa Fındığı: Yüksek verime sahip olan bu cins kocaman bir fiziğe sahiptir Tarımı bilhassa Ordu bölgesinde yapılmaktadır İnce yapılı olan kabukları kırmızımsı kahverengi tonlardadır İç randımanı %5456, yağ oranı ise %6468 ’dir Kargalak Fındık: Oldukça abartılı ve iri bir fiziğe sahip olan bun türün tarımı artı yapılmamaktadır Yer yer Trabzon bölgesinde rastlanılmaktadır Kalın bir kabuk yapısı vardır İç randımanı %4658, yağ oranı ise %5763 ’tür Mincane Fındığı: Düşük verime sahip olan bu tür genelde Trabzon bölgesinde yetiştirilmektedir Basit kırılan kabukları açık kahverengi tonlardadır İç randımanı %4850, yağ oranı ise %5965 ’dir h3Badem Fındık Çeşitlerih3 Bu bölümde badem fındık grubuna giren türleri inceleyeceğiz Yuvarlak Badem Fındığı: Uzun bir yapıya sahip olan meyvelerin kabuğu 1 mm kalınlığındadır İç randımanı %5152, yağ oranı ise %5861 ’dir Değirmendere Fındığı: Kocaman ve abartılı bir yapıya sahip olan bu tür taze olarak tüketilmektedir Kabuklarının kalın ve sert bir yapısı vardır İç randımanı %4748, yağ oranı ise %5256 ’dır Yassı Badem Fındığı: Uzun meyveleri olan bu türün kabukları parlak kahverengi tonlardadır İç randımanı %4849, yağ oranı ise %5762 ’dir h3Sivri Fındık Çeşitlerih3 Bu bölümde sivri fındık grubuna giren türleri inceleyeceğiz Sivri Fındık: Ülkemizde fındık yetişen her bölgede rahatlıkla rastlanabilen bu türün kabukları ince bir yapıya sahiptir İç randımanı %4950, yağ oranı ise %6568 ’dir Acı Fındık: Düşük verime sahip olan bu cins sivri fındığa göre daha gösterişlidir Kabukları açık kahverengi tonlardadır İç randımanı %5052, yağ oranı ise %6365 ’dir İncekara Fındık: Iri meyveleri olan bu türün kabukları ince yapılı olup koyu kahverengi tonlara sahiptir İç randımanı %5052, yağ oranı ise %6870 ’dir Fındığın Özellikleri Nelerdir? img Fındığın Özellikleri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasfindiknedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de24584a7fpngalt Fındığın Özellikleri Nelerdir? 1200 600Çiçekleri başlıca yapraklarından önce ilkbaharla birlikte açmaya başlayan bitkinin; sivri uçlu, kenarları dişli ve oval ya da dairesel, tüylü yaprakları vardır 13 mm uzunluğunda kırmızı renge sahip olan dişi çiçeğin yapraklarından meydana gelen meyvelerin hasadı, Temmuz – Ağustos aylarında yapılmaktadır 512 cm uzunluğunda sarı renge sahip olan ise erkek çiçektir Nuks meyve 13 uzunluğunda, 12 cm çapındadır ve kabuğun etrafını saran kadehciği vardır Fındık ağacı; kış aylarının yumuşak seyrettiği iklimleri ve besin maddesi bakımından zengin humuslu toprakları sever Sert iklim koşulları ve kireçli topraklar, fındık verimini negatif etkileyen faktörlerdir Takvim ortalama 10002000 m3 yağışa ihtiyaç duyar Fazla derine kök salmayan ağaç, kış aylarıyla beraber yapraklarını dökmeye başlar Bir yıl dinlendirilip bir sene ürün veren fındığın birçok çeşidi kedine kısır olduğu için tanıdık olmayan döllenme ile daha fazla ürün verir Bir Takım yörelerde tek gövdeli ağaç olarak yetişen fındık 1520 metreye kadar uzayabilmektedir Güz ve ilkbahar aylarında dikilebilen fındık, ülkemizin başlıca ihracat ürünleri arasında yer almaktadır Dünya fındık üretiminin %6265 gibi saygın bir oranını karşılayan Türkiye ’deki fındıkların %80 ’ni Karadeniz Bölgesi ’nde yetişmektedir Ekolojik şartlar dahilinde, dönümünden 5 kilogram fındık alınabilmektedir Üretimi teşvik edilen ağacın bakımı ise oldukça zahmetlidir h3Fındığın Gıda Değerih3 Yüksek besin değerine sahip olan fındığın; E, K, C vitaminleri, demir, selenyum, bakır, çinko, magnezyum mineralleri folik asit, protein ve lif bakımından oldukça varlıklı bir içeriği vardır Bu kısımda 1 avuç fındığın beslenme değerlerini kaleme alacağız 1458 g Yağ 359 g Protein 401 g Karbonhidrat 233 g Lif 0 mg Kolesterol 2736 mg Kalsiyum 0 mg Sodyum 1632 mg Potasyum 48 iu Vitamin A 151 mg Vitamin C  113 Demir h3Fındıkta Bulunan Bazı Kimyasal Bileşenlerh3 Fındığın gıda değerlerinden sonra bazı bileşenlerinin yer aldığı bu bölümden de anlaşılacağı gibi yemiş, çoğu kıymetli maddeyi bünyesinde barındırmaktadır Aşağıdaki rakamlar % (yüzde) olarak verilmiştir Kimyasal bileşimi 1598 Enerji (kcal) 672 Yağ 6051 Doymuş 476 Çoklu doymamış yağ 543 Tekli doymamış yağ 5032 Karbonhidrat 1683 Şeker 358 Su 445 Kül 223 Fındığın Tatbik Alanları img Fındığın Kullanım Alanlarısrc http:bilgilihocamcominternaldatasfindiknedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de245a612dpngalt Fındığın Kullanım Alanları 1200 600Ülkemizde bolca yetişen ve tamamı kullanılabilen yüksek ticari değere sahip manâlı bir kaynaktır Büyük oranda çikolata sanayinde kullanılan fındık; çerez olarak tüketilmekle beraber tatlı, pasta, helva, bisküvi, şekerleme ve dondurma üretiminde yer almaktadır h3Fındık Yağının Kullanım Alanlarıh3 Fındık yağı; tıptan endüstri sanayine dek birçok alanda kullanılmaktadır Ilaç ve kozmetik sanayinde Tıbbi vasıtagereçlerin sterilizasyonunda El ve lastik elenlerin temizliğinde Ağızcilt ve bayan doğum hastalıklarında antiseptik olarak Yemeklerde kullanılan yağ olarak Arıtıcı, dağıtıcı ve nemlendirici olarak Kimyasal reaksiyonlarda katalizör olarak Koruyucu boya sanayinde kurutucu olarak Endüstride; yüzey etkin maddesi, korozyon inhibitörü, yağlama, metal kesme yağları ve gres yağı üretiminde Yem sanayinde kullanılmaktadır h3Fındık Kabuğunun Kullanım Alanlarıh3 Fındık kabuğu yüksek kalorili olduğu için özellikle yakıt madde olarak kullanılmaktadır Badana endüstrisinde de yer almakla beraber, bir takım yollarla kömür haline getirilerek de kullanılmaktadır Fındığın Faydaları Nelerdir? img Fındığın Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasfindiknedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de2473cce9pngalt Fındığın Faydaları Nelerdir? 1200 600Varlıklı gıda içeriğine sahip besleyici bir gıda olan fındık, sağlık açısından oldukça önemli bir gıdadır DNA ’da meydana gelen hasarların onarılmasında da etkili olan ve ayrıca ham keza de kavrulmuş olarak tüketilebilen yemişin kavrulmamış hali daha pozitif antioksidan içermektedir Yürek ve Damar Sağlığına Faydaları: Fındığın içeriğinde yer alan E vitamini ve doymamış yağlar yürek sağlığını koruyarak yürek krizi riskini yasaklayıcı bir rol oynar Yapısında bulunan oleik asit kötü huylu kolesterolün düşürülmesini sağlar Antioksidan özelliği ile koroner arter rahatsızlıkların tedavisinde de etkili olmaktadır Hem bileşimindeki arginin damar sağlığını koruyucu bir etki göstermektedir Kanseri Önleyici Etkisi: Fındık yüksek oranda E vitamini içerdiğinden nedeniyle kanserin engellenmesinde etkin olmaktadır Bilhassa mesane kanserine aleyhinde koruyucu bir kalkandır Diyabete Etkisi: Fındık içerdiği lifler doğru özellikle tip 2 diyabet riskini azaltıcı yönde bir rol oynar Kemik ve Kas Sağlığına Faydaları: Kemik gelişimi ve güçlenmesi için fındık tüketimi önemlidir Çünkü içeriğinde bulunan magnezyum ve kalsiyum mineralleri kemikler için bir beslenme kaynağı olmaktadır Kemik erimesi (osteoporoz) sorununun oluşmasında yasaklayıcı bir tesir göstermektedir Hem fındık bu mineraller tamamen; adale krampları, ağrıları, spazmları, gerginlikleri ve yorgunlukları içinde çare edici niteliktedir Sinir Sistemine Faydaları: Fındık içerdiği amino asit ve B6 vitamini tamamen sinir sisteminin dinç bir şekilde işlemesi yönünde etki gösterir Miyelin oluşumunda rol bölge meyve, yapısında bulundurduğu B6 vitamininin içerdiği epinefrin, serotonin, melatonin gibi hormonların salgılanmasını sağlamaktadır Sindirim Sistemine Faydaları: Fındık içerdiği manganez minerali doğru sindirim sistemi sağlığını korur Yüksek oranda lif taşıyan fındık bağırsak hareketlerini kolaylaştırdığından dolayı kabızlık tedavisi için de tercih edilebilmektedir İltihaplanmalara Karşısında Etkisi: Fındık içeriğinde bulundurduğu omega 3 tamamen, iltihaplanmalardan kaynaklanan rahatsızlıkların çare sürecinde olumlu yönde tesir sağlamaktadır Doğurganlığın Artmasında Etkileri: Fındığın doğurganlık oranını artırdığı bilinmektedir Keza hamilelik döneminde meydana gelebilen kabızlık probleminin çözümünde rahatlıkla tüketilebilecek gıdalar arasındadır Adet Ağrılarına Etkisi: Fındık adet ağrılarının dindirilmesinde de seçim edilebilen doğal bir hap görevi görmektedir Strese Karşı Etkileri: Fındığın içeriğinde yer alan B vitaminleri; stres, bunalım, anksiyete ve şizofreni gibi problemlerin çözümünde olumlu bir tesir sağlar Cilt Sağlığına Etkisi: Fındık içerdiği vitamin E doğruca; cildi değişik zararlı faktörlerden koruyarak erken yaşlanma ve cilt kanseri gibi olumsuzlukların engellenmesinde rol almaktadır Ayrıca fındık yağı kullanımı UV ışınlarının etkisine aleyhinde doğal bir koruyucudur Saç Sağlığına Etkisi: Saçlarda meydana gelen kuruluğun giderilmesinde ve renginin doğal olarak değiştirilmesi (kahverengine çevirme) yönünde etki sağlar Leblebi Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Fındığın Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir? img Fındığın Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasfindiknedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de2475b2f5pngalt Fındığın Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir? 1200 600Tüketim miktarına uyarı edildiği sürece yardımsever olan fındık, dozu aşıldığında tam tersi bir etki ile zararlı ülkü gelmektedir Bundan Başka hayati anlamda korkutma oluşturan alerjik reaksiyonların tetiklenmesine yol açabilmektedir Yüksek oranda magnezyum içeren yemiş, pozitif yenildiğinde kalpte bazı problemlerin oluşmasını sağlayabilir Divertikül rahatsızlığı olan kişiler tedavi sürecinin olumlu geçmesi için fındık tüketmemelidir Aşırı tüketimi sonucu; dolaşım bozuklukları, bilinç kaybı, kan basıncında düşme, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal gibi problemler doğabilir Yeniden tüketim miktarı aşıldığında, solunum yollarında bir takım alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir nefes darlığı, öksürük, hapşırık, burun akıntısı gibi sorunların oluşmasını sağlayabilir Günlük tüketim miktarına vefalı kalındığı sürece kilo vermeye muavin olan fındık, tersi koşul olduğu vakit obezite problemini oluşturabilecek bir tesir gösterir Vücutta ödem oluşmasına da neden olabilen yemiş egzama belirtilerini de doğurabilir Dudak ve yanaklarda kabarmaya sebep olabilir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 
858,475Konular
981,230Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt