Doç Dr Cesarettin Alaşalvar, Giresun Ticaret Borsası göre yayınlanan ‘Fındık’ adlı dergide yayınladığı makalesinde, Fındık diğer sert kabuklu kuru yemişlerle kıyaslandığında, fındık, alfatokoferol ve oleik asit açısından en sert kuruyemiştir bu nedenle düzenli olarak günde 3040 gram tabii fındık tüketimi ile hem yağda ayrıca de fındığın öteki kısımlarında yer alan biyoaktif bileşikler ve polifenoller, yürek damar hastalığına yakalanma riskini yüzde 2530 düzeyinde azaltabilirdedi id Gad300250“Vücudun E vitamini ihtiyacını karşılıyorBiyoaktif bileşikleri, sağlık durumu için manâlı yardımcı maddeler olarak da tanımlayan Doç Dr Cesarettin Alaşalvar şunları söyledi:İçerik olarak bakıldığında 100 gram naturel fındık, yaklaşık %60 civarında yağ içermektedir Fındık yağı nötral ve polar yağlar elde etmek üzere iki sınıfa ayrılmaktadır Toplam yağın yüzde 98,8’ini nötral ve yüzde 1,2’sini polar yağlardan oluşmaktadır Nötral yağların tamamını ise triaçilgliseroller oluşturur Fındık yağında 12 çeşitlilik TAG bileşeni bulunmakta olup, en fazla olanı yüzde 7075 oranında yer alan ‘oleoyloleoyloleoyl’ olarak adlandırılan bileşiktir16 çeşitlilik yağ asidini bünyesinde barındıran fındık yağında, en manâlı yağ asidi ise toplam yağ asitlerinin yüzde 8085’ini oluşturan oleik asittir Tokollerin öbür bileşikleri E vitamini aktivitesi gösterir En aktif olanı ise alphatokoferoldür Fındık yağı bünyesinde 4 değişiklik tokoferol ve 3 çeşit tokotrienol içerir Bunlar içerisinde, fındık yağında en yüksek düzeyde olan ise alphatokoferoldür E vitamini vücudumuz için elzem bir vitamin olup, günlük ihtiyacımız ise 15 mg düzeyindedir“Fitosterol bileşikleri kandaki kolesterol seviyesini indirirBünyesinde 12 çeşitlilik fitositerol bulunduran fındık yağında, maksimum yer alan bileşiğin betasitositerol olduğunu açıklayan Alaşalvar Fitosterol bileşikleri içerisinde, en yardımcı olan ise betasitosteroldür Bu alaşım, hem kimsesiz hemde öteki benzer fitosterollerle beraber kullanıldığında, kandaki kolesterol seviyesini indirir ve ara sıra hiperkolesterolemi tedavisinde kullanılır Jurnal nasihat edilen fitositerol miktarı ise 2 gram civarındadır bu nedenle, fitositerol ihtiyacının az bir kısmını fakat fındık yağından karşılanabilirdiye konuştu“Sifingolipidler kanserin önlenmesinde yardımcıdırFındık yağında az miktarda (032 g100 g fındık yağı) olan ve kolesterol düşürücü özelliği olan sifingolipidler bulunmaktadırdiyen Alaşalvar Bu bileşiğin, ayrıca kanserin önlenmesine asistan olduğu belirtilmiştir neticede, yüzde 60’ı yağ olan fındık, bünyesinde çoğu faydalı biyoaktif bileşiği barındırmaktadır Badem, Ceviz, Antep fıstığı diğer sert kabuklu kuru yemişlerle kıyaslandığında, Fındık alfatokoferol ve oleik asit açısından en zengin sert kabuklu kuru yemiştirİspanya’da 7 bin 447 kişi üzerinde yapılan ve 5 sene süren (PREDIMED) çalışmada, grupların bir kısmına Akdeniz diyetine ek olarak günde 30 gram fındık, ceviz ve bademden oluşan girift kuru yemiş verilmiş olup, bireylerin yürek ve damar hastalıkları tehlike belirteçlerin de denetleme diyete kadar yüzde 28 azalma gözlemlenmiştir bu nedenle, uyumlu olarak günde 3040 gram miktarında natürel fındık tüketimi ile keza yağda ayrıca de fındığın diğer kısımlarında bulunan biyoaktif bileşikler ve polifenoller tamamen, yürekdamar hastalığa yakalanma riski yüzde 2530 düzeyinde azaltıla bilinir Hem, fındık yağı diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azalttığı gibi, kan şekerini düzenleyici etkide yapmaktadırşeklinde konuştu