
Fıstıkpare Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için:
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağ
- 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 2 yemek kaşığı irmik
- 3 su bardağı un (200 ml ölçülü)
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı toz fıstık
- 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri (tepeleme olmasın)
- 2 yemek kaşığı su
- 200 ml ölçü bardağı
- 350 gram şeker (1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik)
- 2 su bardağı su
- 6-7 damla limon
Fıstıkpare Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Birinci olarak şerbet hazırlanır. Şeker ve su bir sos tenceresine alınır, orta kısık ateşte karıştırılarak şeker eritilir.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve limon damlatılır, yaklaşık 20 dakika kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
- Hamur gereçleri bir kapta yoğrulur. (sinangil baklavalık un kullandım ve 3 su bardağı kâfi geldi, elinizde biçim verdiğiniz vakit çok dağılıyorsa denetimli olarak azamî yarım su bardağına kadar daha un eklenebilir. )
- İç harç başka bir kapta hazırlanıp bekletilir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler koparılıp yuvarlanır.
- Ortasına parmakla bastırılıp çukur açılır ve bir çay kaşığı ile iç harçtan eklenir.
- Hamurun uçlarından birleştirilip iç harç hamurla kapatılır tekrar yuvarlanarak form verilir.
- Tepsiye dizilir ve evvelce ısıtılmış 170 derecelik fırında pembeleşene kadar pişilir. (yaklaşık 35-40 dakika sürdü. )
- Tatlı sıcak şerbet soğuk olarak üzerine dökülür. (bir gece bekleyince şerbeti güzelce çekiyor. ) dileğe nazaran kaymak ile servis edilir. Afiyet olsun.