teknolojiuzmani
FD Üye

Francala Ekmek Tanımı İçin Gereçler
Ön mayası;
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya ya da yarım yaş maya
- 1 su bardağı su
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
Francala Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Ön mayası için hazırlık; bir kaba suyu, şekeri, mayayı koyup biraz karıştırıp, ununu ekliyoruz. 1-2 dakika karıştırıp, kabın ağzını kapatıp sarıyoruz. Bu formda 15-20 dakika mayalandırıyoruz.
- Ana hamur için hazırlık; farklı bir kapta su ve unu 1-2 dakika karıştırıp, kabın kapağını kapatıp, sarıyoruz. 15-20 dakika mayalandırıyoruz.
- Mayalanan iki hamuru, birbirine karıştırıp, güzelce yoğuruyoruz.
- Hamurun üzerine tuz ekleyip biraz yoğurduktan sonra üzerine 1 su bardağı un ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz ve güzelce yediriyoruz.
- Oda sıcaklığında 1 saat mayalandırıyoruz.
- Tezgahı çok az unluyoruz.
- Mayalanan hamurumuzu, tezgaha alıp çok fazla mayalanmasını bozmadan toparlayıp, 2 eşit kesime ayırıyoruz ve üzerini örtüp 3-5 dakika dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamuru kenarlardan ortaya yanlışsız toparlayıp beze yapıyoruz. Bezeleri 15 dakika dinlendiriyoruz.
- Bezeleri aksi çevirip, hafif bastırarak, tabak büyüklüğünde açıyoruz.
- Kenarından ortaya gerçek katlayarak rulo halinde toparlayıp yağlı kağıt serili ya da yağlanmış olan tepsiye koyuyoruz.
- Üzerini pak bir jiletle uzunlamasına hafif kesip, form veriyoruz ve tepsinin üzerini pak bir bezle örtüyoruz.
- 15-20 dakika tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz.
- Pak bir sprey şişesinde bulunan su ile eklemeklerimizi güzelce ıslatıyoruz.
- Fırının en alt kısmına, metal bir kabın içine su doldurup koyuyoruz.
- Ekmekler nemli ortamdamda pişmeyi severler.
- Fırının içine ekmeklerimizi koyup, fırını 200 dereceye ayarlıyoruz. Altı üstü pişene kadar yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
- Pişen ekmeklerimiz birinci sıcaklığını attıktan sonra bir pak bir beze sarıp, dinlendiriyoruz. Afiyet olsun
.
Francala Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı