Fransız yemekleri
Fransanın yemek kulturu
Fransanın unlu yemekleri
Fransız mutfağı Fransa'nın bolgelerine gore buyuk farklılıklar gosterir Orneğin Champagne, Alsace ve Lorraine bolgelerinde jambon ve av etleri yaygındır Picardie, Normandiya, Bretanya ve NordPasdeCalais gibi deniz kıyısındaki bolgelerde midye, karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz urunleri, Ringa, levrek ve dil balığı sıkca kullanılır Loire vadisinde koyun eti, av etleri, ozellikle yetiştirilmiş mantar ceşitlerine ve keci sutunden yapılmış peynirlere rastlanır Paris civarındaki ÎledeFrance bolgesi ise ulkenin her bolgesinde yaratılmış yemeklerin kolayca bulunabildiği ortak bir noktadır Sadece Paris kenti sınırları icinde 5000'i aşkın restoran bulunmaktadır Michelin firması tarafından 1900 yılından bu yana yayınlanan Le Guide Michelin (Michelin Rehberi) tarafından en yuksek notu alan restoranlar genellikle Paris kenti civarında bulunurlar
Şarap, peynir ve tereyağ Fransız mutfağının en onemli ogeleri arasındadır Bu yiyecek maddelerinin kalitesini duzenlemek amacıyla Appellation d'origine contrôlée (kokeni kontrol edilen) denilen bir sistem oluşturulmuştur Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur Fransa'da 10 civarında belli başlı şarap uretim bolgesi vardır Bunlar arasında Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, LanguedocRoussillon, Loire, Provence, Rhône ve Savoy bulunur Eskiden 350400 civarında olan Fransız peynir ceşitleri gunumuzde 1000'i aşmıştır Tanınmış Fransız peynirleri arasında Brie, Camembert ve Rokfor gibi ceşitler bulunur
Fransanın yemek kulturu
Fransanın unlu yemekleri
Fransız mutfağı Fransa'nın bolgelerine gore buyuk farklılıklar gosterir Orneğin Champagne, Alsace ve Lorraine bolgelerinde jambon ve av etleri yaygındır Picardie, Normandiya, Bretanya ve NordPasdeCalais gibi deniz kıyısındaki bolgelerde midye, karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz urunleri, Ringa, levrek ve dil balığı sıkca kullanılır Loire vadisinde koyun eti, av etleri, ozellikle yetiştirilmiş mantar ceşitlerine ve keci sutunden yapılmış peynirlere rastlanır Paris civarındaki ÎledeFrance bolgesi ise ulkenin her bolgesinde yaratılmış yemeklerin kolayca bulunabildiği ortak bir noktadır Sadece Paris kenti sınırları icinde 5000'i aşkın restoran bulunmaktadır Michelin firması tarafından 1900 yılından bu yana yayınlanan Le Guide Michelin (Michelin Rehberi) tarafından en yuksek notu alan restoranlar genellikle Paris kenti civarında bulunurlar
Şarap, peynir ve tereyağ Fransız mutfağının en onemli ogeleri arasındadır Bu yiyecek maddelerinin kalitesini duzenlemek amacıyla Appellation d'origine contrôlée (kokeni kontrol edilen) denilen bir sistem oluşturulmuştur Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur Fransa'da 10 civarında belli başlı şarap uretim bolgesi vardır Bunlar arasında Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, LanguedocRoussillon, Loire, Provence, Rhône ve Savoy bulunur Eskiden 350400 civarında olan Fransız peynir ceşitleri gunumuzde 1000'i aşmıştır Tanınmış Fransız peynirleri arasında Brie, Camembert ve Rokfor gibi ceşitler bulunur