Fransa Meşhur Yemekleri,
Fransanın Unlu Yemekleri,
Fransanın Unlu Yemeği,
Fransanın Meşhur Yemekleri Nelerdir
Fransanın Yemek Kulturu Fransanın Meşhur Yemekleri
Fransa'nın yemek kulturu acısından onemli bolgelerinden biri de Normandiya Fransız evkadınları bolluk ve rahata alışkın olduklarından Normandiya'daki dukkanlarda pek cok hazır yiyecek satılıyor Balıkcılarda ise cok taze dil ve fener balığı bulunuyor Bir de cok ceşitli peynirler var: Nefis Livarot ve Camembert peynirlerinin yanında daha az adı duyulmuş ama en az onlar kadar lezzetli uc kat kremalı peynirler; ayrıca beyaz bir kabukla kaplı tuzlu cubuk veya kalp şeklindeki peynirler ve daha neler neler
Av hayvanları mantarlar ve elma şarabından sonra Fransız aşcıları yemek yapmaya en cok heveslendiren dilbalığıoluyor Midyeler de Normandiya'nın başlıca yiyeceği Ondan sonra da ıstakoz ve istiridyeler geliyor ama Fransızlar'ın gozunde dilbalığının yeri apayrı
Fransa'nın her yerinde domuzdan buyuk olcude yararlanılıyor Ozellikle guneybatıda populer olan lahanalı corbada domuz eti kullanılıyor Bunun yanısıra biftek koyun eti sığır eti domuz eti ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri bir yemekte de domuz eti one cıkıyor Izgara pirzola da seckin yemeklerden biri Uzerine eritilmiş peynir krema hardal suruluyor ve kahverengi bir kabuk bağlayana kadar tekrar ızgaraya konuluyor
Ozellikle Picardy eyaletinde pırasa ve kremadan yapılan bir turta o kadar cok seviliyor ki Fransızlar icin bundan daha guzel birşey olamaz Başka bir yemekte de soğanlar hafif ateşte tereyağ ve domuz yağı ile kaynatmak suretiyle pure haline getiriliyor ve az miktarda şarap sirkesi ile baharatlandırılıyor; ızgara veya kızartılmış etle servis yapılıyor
Fransız mutfağı sozkonusuysa şampanyadan bahsetmeden gecmek olmaz Şampanyanın mukemmeli Dom PerignonPicardy bolgesinin SainteMenehould kentinde doğmuş Şampanya bazı yemeklerde tariflerde adı gecen beyaz şarabın yerini tutabiliyor
Orneğin tavuk yemeklerinde veya kremalı soslu dilbalığı yemeğinde şampanya kullanmak mumkun Ancak iddialı yemeklerde şarap kullanmak gerekiyor
Yolunuz Paris'e duşerse restoranlarda doldurulmuş kaz boynunu yer mantarı ve ordek yemeklerini rezeneli tekir balığını deneyebilirsiniz Ayrıca salyangozun kırmızı şarapta pişirilmiş tavuğun taze balık ve yumurtanın en iyisi Paris'te bulunuyor Unutmayın Paris'teki enfes yemekleri dunyanın başka hicbir yerinde yeme şansınız olmayacaktır
Fransa'nın Alman sınırındaki eyaleti FrancheComte'teki yemeklerde ise buyuk olcude Alman etkileri goze carpıyor Burası tam olarak Fransız ve Alman tatlarının birbirine karıştığı bir bolge Yorede Fransız ve Almanlar'ın ortak favorisi olan domuz yemeği cok yapılıyor Ayrıca ceşitli pastalar acıbadem kurabiyesi baharatlı ve anasonlu kekler kucuk zencefilli corekler buyuk kavanozlarda satılan minik biskuviler acı cikolatalı kek şeker kaplanmış bademler ve meyveler 18 yuzyılın gosterişli havasını taşıyan gozde yiyecekler arasında Bu bolgeye ozgu iki onemli peynir tatları kimyon veya anasonla guclendirilmiş Munster ve Gerome peynirleri FranchComte eyaletinin cok oenmli bir urunu de vişne rakısı Kirazdan yapılan bu beyaz konyağın cok pahalı olmasına rağmen Alman ve Fransız yemeklerinde bol bol adı geciyor Cunku puding ve suflelerde kullanıldığında cok farklı bir tat ortaya cıkarıyor Vişne rakısının bir başka işlevide fondueadı verilen bir peynirin yapımında kullanılması Bu eyaletin kendine has kimyonlu sucuk ve sosisleri bulunuyor
Bunların dışında neler mi var? Bircok kişiye gore yorenin en guzel urunu mantarlar Oyle ki bu bolgede mantar toplamak ve daha sonra yemek başlıca zevk zaman gecirme yolu haline gelmiş Yani mantar meraklıları icin FranchComte bir cennet
Fransızlar başka kulturlerin yemeklerinden etkilenerek mutfaklarını genişletmek olanağı bulmuşlar Orneğin Cezayir'den donen Fransızlar kuskusu İspanya'dan gelenlerse ocakta pişirilen paellayı Fransa'ya getirmişler Bu şekilde mutfağa değişik ulkelerin lezzetleri de eklenmiş
Fransız mutfağının meşhur salyangoz (escargot) yemeği
imagesfransaninmeshuryemekleri5b0aadb235ff7
Fransanın Unlu Yemekleri,
Fransanın Unlu Yemeği,
Fransanın Meşhur Yemekleri Nelerdir
Fransanın Yemek Kulturu Fransanın Meşhur Yemekleri
Fransa'nın yemek kulturu acısından onemli bolgelerinden biri de Normandiya Fransız evkadınları bolluk ve rahata alışkın olduklarından Normandiya'daki dukkanlarda pek cok hazır yiyecek satılıyor Balıkcılarda ise cok taze dil ve fener balığı bulunuyor Bir de cok ceşitli peynirler var: Nefis Livarot ve Camembert peynirlerinin yanında daha az adı duyulmuş ama en az onlar kadar lezzetli uc kat kremalı peynirler; ayrıca beyaz bir kabukla kaplı tuzlu cubuk veya kalp şeklindeki peynirler ve daha neler neler
Av hayvanları mantarlar ve elma şarabından sonra Fransız aşcıları yemek yapmaya en cok heveslendiren dilbalığıoluyor Midyeler de Normandiya'nın başlıca yiyeceği Ondan sonra da ıstakoz ve istiridyeler geliyor ama Fransızlar'ın gozunde dilbalığının yeri apayrı
Fransa'nın her yerinde domuzdan buyuk olcude yararlanılıyor Ozellikle guneybatıda populer olan lahanalı corbada domuz eti kullanılıyor Bunun yanısıra biftek koyun eti sığır eti domuz eti ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri bir yemekte de domuz eti one cıkıyor Izgara pirzola da seckin yemeklerden biri Uzerine eritilmiş peynir krema hardal suruluyor ve kahverengi bir kabuk bağlayana kadar tekrar ızgaraya konuluyor
Ozellikle Picardy eyaletinde pırasa ve kremadan yapılan bir turta o kadar cok seviliyor ki Fransızlar icin bundan daha guzel birşey olamaz Başka bir yemekte de soğanlar hafif ateşte tereyağ ve domuz yağı ile kaynatmak suretiyle pure haline getiriliyor ve az miktarda şarap sirkesi ile baharatlandırılıyor; ızgara veya kızartılmış etle servis yapılıyor
Fransız mutfağı sozkonusuysa şampanyadan bahsetmeden gecmek olmaz Şampanyanın mukemmeli Dom PerignonPicardy bolgesinin SainteMenehould kentinde doğmuş Şampanya bazı yemeklerde tariflerde adı gecen beyaz şarabın yerini tutabiliyor
Orneğin tavuk yemeklerinde veya kremalı soslu dilbalığı yemeğinde şampanya kullanmak mumkun Ancak iddialı yemeklerde şarap kullanmak gerekiyor
Yolunuz Paris'e duşerse restoranlarda doldurulmuş kaz boynunu yer mantarı ve ordek yemeklerini rezeneli tekir balığını deneyebilirsiniz Ayrıca salyangozun kırmızı şarapta pişirilmiş tavuğun taze balık ve yumurtanın en iyisi Paris'te bulunuyor Unutmayın Paris'teki enfes yemekleri dunyanın başka hicbir yerinde yeme şansınız olmayacaktır
Fransa'nın Alman sınırındaki eyaleti FrancheComte'teki yemeklerde ise buyuk olcude Alman etkileri goze carpıyor Burası tam olarak Fransız ve Alman tatlarının birbirine karıştığı bir bolge Yorede Fransız ve Almanlar'ın ortak favorisi olan domuz yemeği cok yapılıyor Ayrıca ceşitli pastalar acıbadem kurabiyesi baharatlı ve anasonlu kekler kucuk zencefilli corekler buyuk kavanozlarda satılan minik biskuviler acı cikolatalı kek şeker kaplanmış bademler ve meyveler 18 yuzyılın gosterişli havasını taşıyan gozde yiyecekler arasında Bu bolgeye ozgu iki onemli peynir tatları kimyon veya anasonla guclendirilmiş Munster ve Gerome peynirleri FranchComte eyaletinin cok oenmli bir urunu de vişne rakısı Kirazdan yapılan bu beyaz konyağın cok pahalı olmasına rağmen Alman ve Fransız yemeklerinde bol bol adı geciyor Cunku puding ve suflelerde kullanıldığında cok farklı bir tat ortaya cıkarıyor Vişne rakısının bir başka işlevide fondueadı verilen bir peynirin yapımında kullanılması Bu eyaletin kendine has kimyonlu sucuk ve sosisleri bulunuyor
Bunların dışında neler mi var? Bircok kişiye gore yorenin en guzel urunu mantarlar Oyle ki bu bolgede mantar toplamak ve daha sonra yemek başlıca zevk zaman gecirme yolu haline gelmiş Yani mantar meraklıları icin FranchComte bir cennet
Fransızlar başka kulturlerin yemeklerinden etkilenerek mutfaklarını genişletmek olanağı bulmuşlar Orneğin Cezayir'den donen Fransızlar kuskusu İspanya'dan gelenlerse ocakta pişirilen paellayı Fransa'ya getirmişler Bu şekilde mutfağa değişik ulkelerin lezzetleri de eklenmiş
Fransız mutfağının meşhur salyangoz (escargot) yemeği
imagesfransaninmeshuryemekleri5b0aadb235ff7