frenküzümü (Stachelbeere Groseille Currant Ribes rubrum Currant Groseille) Çogunlugu kisin yapragini döken, bâzilari da her zaman yesilligini muhafaza eden bodur çalilardir Kökleri saçak seklinde olup, fazla derine inmezler Dallari zayiftir Her yıl dipten yeni sürgünler meydana getirir Meyveleri minik salkimlar hâlindedir Salkimlar üstünde tâneler dairesel ve fazla parlak renklidir Kabuk yari saydam oldugundan, tânenin içerisindeki çekirdek fark olunabilir Meyveler mayhos ve tatlidir Frenküzümü mahsûlünü dâima genç sürgünler üstünde verir (budamada bu hususa dikkat etmelidir) Yapraklari el biçimindedir Frenküzümü en iyi sekilde mutedil iklimlerde yetisir Fazla rutûbetli ve fazla kuru topraklari sevmez Ilkbaharda erken uyandiklari için, dikimi sonbaharda yapmak iyi sonuç verir Bahçe zirâatinda frenküzümü, 1,20×1,40 m aralik ve mesâfeyle dikilmelidir Budanmayan frenk üzümleri iyi ürün vermezler Onun için yasli dallari budanir Genç sürgünleri yerlerinde birakarak iyi bir aralama yerine getirmek gerekir Köklerden süren piçleri kesip atmali, besbelli olanlarindan bir ya da iki tânesini birakmalidir Birakilan bu sürgünler fidani gençlestirir Baslica dört çesit taninmis frenküzümü vardir: 1) Ufak kirmizi frenküzümü, 2) Büyük kirmizi frenküzümü, 3) Siyah frenküzümü, 4) Sari frenküzümü Bunlardan en makbulü büyük tâneli kirmizi frenküzümüdür Bu üzüm çesidi tesirlidir ve suyu çoktur Surup yapmaya elverislidir Frenküzümlerini tamamen olgunlastirdiktan sonra toplamalidir Türkiye’de yetistigi yerler: az daha bütün bölgelerde Kullanildigi yerler: Istah açar, hazmi kolaylastirir Idrar söktürür Vücüda rahatlik verir Böbreklerdeki taslarin düsürülmesine yardimci olur Karinda toplanan suyu söker Karaciger sisligini indirir Surubu fazla besleyicidir alıntıdır