Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Garip Hafız Kimdir Kısaca

Garip Hafız Kimdir Kısaca

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Garip Hafız Kimdir

Ilginç Hafız hakkında veri

Garip Hafız'ın ismi, İbrâhim Hakkı`dır Erzurumlu İbrâhim Hakkıhazretlerinin neslindendir 1903 (H1321) yılında Erzurum`un Cedidmahallesinde dünyaya geldi Anadolu`dayetişen velîlerdendir Anne göre dedesi HacıMâhir Efendi,Rıfâî tarîkatı şeyhiydi

Ilginç Hâfız, küçük yaşta her bahar annesiile birlikte dayısının yanına Erciş kasabasına giderdi Buraya yakınolan Tortum Şelâlesi kıyısında akranları ile oynardı Bir gün yineşelâlenin kıyısında oynarken, bir bektaşî dedesi gelerek, çocuklara;Buradan altında atlayabilir misiniz? diye sordu O zamanlar beş yaşındaolan Ilginç Hâfız; Ben atlarım diyerek yukarıdan şelâlenin döküldüğüyere atladı Allahü teâlânın yardımı ile suya değmesi ile top gibisıçrayarak kenara düşmesi bir oldu Şelâlenin yan keçi yolundanyukarı çıktı Hâdise aleyhinde dehşete kapılan bektâşi dedesikorkusundan çabucak uzaklaşıp gitti

Garip Hâfız, Erzurum`da Mustafa NiyâziEfendiden Kur`ânı kerîm dersi aldı ve ezberledi Hacı Ahmed Efendidenhat sanatını öğrendi Kur`ânı kerîmi fazla güzel okurdu Mustafa NiyâziEfendi, GaripHâfız`ı talebeliğe kabûl etmeden önce istihâreye yatmasınıve rüyâda ne gördüğünü söylemesini istedi Rüyâsında hocası MustafaNiyâzî Efendi elinden tutarak câmiye götürdü Câminin içerisinde on ikiâlim yarım dâire, halka kurup oturmuşlardı Mustafa Niyâzi Efendicâmideki âlimlere; Beyler bu çocuk kırâat ilmini öğrenmekte talebeolmak ister Ne buyurursunuz? diye sordu Onlar; Oku Hâfız! Oku!dedi Ertesi gün Acayip Hâfız rüyâsını Mustafa Niyâzi Efendiye anlattıve ona talebe olarak kırâat ilmini öğrendi On iki yaşına geldiğindeannesini kaybeden Acayip Hâfız, Erzurum`dan Sivas`a gitti BuradaKazancızâde Belirlenmiş Edip Efendinin sohbetlerine devâm etti ve ondan feyzaldı Sivas Dârülmuallimîn okulunda Arapça ve Kur`ânı kerîm hocalığıyaptı

Sivas`tan Merzifon`un Gümüş kasabasınagelerek Halîliye Medresesinde ders vermeye başlayan Garip Hâfız,senelerce güzel ahlâkı müslümanlara öğretti Ilginç Hâfız; fazla nazik,nâzik ve yumuşak idi Kimseyi asla incitmezdi Birisinin hatâsınıgörse onu diğer yollardan duyurur; Sen böyle yapıyorsun diyerekyüzüne vurmazdı İbâdetlerini çok bakımlı yapardı Dikkati çeken herşeyden sakınırdı Son derece terbiyeli, hayâ sâhibiydi Sohbetlerindekimseyi sıkmazdı Tüm hayâtını diz üstü oturmakla geçirdi Sohbetinegelenler ne murâd ederlerse, sormadan cevâb alırlardı

Hazreti Muâviye efendimize buğzeden üçkişi Gümüş`te sohbetine geldi Efendi! Muâviye hakkında nebuyurursunuz? diye sordular Acayip Hâfız; Hazreti Muâviyesahâbedendir Sevenler selâmettedir Karşı bulunanlar azaptadır O,sahâbenin büyüklerindendir Resûlullah efendimizin hadîsleri ileövülmüştür İmâmı Hüseyin efendimizin şehâdetine sebeb olan Yezid dahison nefesinde îmânını muhâfaza edebildi ise, onun hakkında bile kötüsöylemek tehlikelidir buyurdu

Ilginç Hâfız`ın ziyâretine gelen bir zât;Hoca Efendi! Ben de sizin gibi olmak istiyorum deyince;

Pazarda satılsa otuza kırka
Ben de alırım vücûduma böylece bir hırka

cevâbını verdi

Taşovalı Kadir Hâfız bir gün iki arkadaşıile ziyâretine geldi ve; Efendim! Nefsini tanıyan, Rabbinitanır hadîsi şerîfi üzerine sohbet buyurursanız, memnunoluruz dedi Garip Hâfız; Evlâdım! Bu makam fazla yüksek bir makamdırSiz şerîatin emirleri ile iktifâ edin Basamak basamak çıkın bumakâma dedikten daha sonra şu beyitleri okudu:

Sür çıkar ağyârı dilden tâ tecellî edeHak
Pâdişâh saraya konmaz, hâne mamûrolmadan
Kenz açılmaz şol gönülde tâ fakat pürnûrolmadan
Mûtû kable en temûtû sırrına mazharolan
Haşrü neşri bunda fark etti nefhai sûrolmadan
Biz ricâlız, gelmişiz kim gör ezeldentâebed
İçmişiz aşkın şarâbın âbı engûrolmadan
Bir acîb aşka düşmüş yanar şemsi müdâm
Hakka makbûl elde etmek ister, halka menfûrolmadan

daha sonra; Bâzıları, kendisi bu halde,bu makamda olmadıkları halde, buralardan laf ederler İnsana faydalıolan iki türlü ilim vardır Biri ilmi diyânet, diğeri ilmitebâbettir dedikten daha sonra Kadir Hâfız`a dönerek; Sen o güngörürsün, o vakitte dağların paramparça olduğunu meâlindekiâyeti kerîmeyi okudu O zât içinden; Ben nefsden sual arzettimEfendi bana dağların yıkılacağından bahsetti diye geçirirken, GaripHâfız; Nefs dağı, görmüş olduğun dağlardan kavidir, kuvvetlidir Nefsdağlarının parçalanması ile dosta kavuşma yolları açılır buyurdu

Ilginç Hâfız, ömrünün sonlarına doğruMerzifon`a yerleşti İlim öğretmeye burada da devâm etti 1976 (H1396)senesinde Ankara`da vefât eden Acayip Hâfız, Gümüş`de HalîliyeMedresesine defnedildi Vefâtında mezarının üstüne türbe yapılmamasınıvasiyet etti

Alıntıdır *