Gazlı içecek içme alışkanlığı süt ve süt eserlerinin tüketimini azaltmakta, kalsiyum gereksiniminin karşılanmasını engellemektedir. Birebir hengamda içerdiği yüksek ölçüdeki fosfor kan paratiroid hormon seviyesini artırmakta ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine yol açmaktadır. Ayrıyeten gazlı içecekler böbreklerden kalsiyum atımını artırmaktadır. Bu nedenle uzun periyotta osteoporoza yer hazırlamaktadır.
Şimdiye kadar gazlı içeceklerin sıhhat için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayımlanmadı. Hiç kuşkusuz gazlı içecekler sigara üzere insan sıhhatini direkt ve tehlikeli bir formda etkilememekte ancak bu durum onların saf olduğu manasına da gelmemektedir. Bir şişe gazlı içecekte yaklaşık 20 - 25 gram şeker bulunmakta ve 80 - 100 kilokalorilik güç sağlamaktadır. Harward Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya nazaran, şekerli ve gazlı içeceklerin çokça içilmesinin şeker illetine yakalanma riskini %85 artırdığını saptanmıştır. Günlük hayatta elbette gazlı içecekler tercih edilebilir. Lakin tüketim sıklığı ve ölçüsüne dikkat etmek gerekmektedir. Kuvvet alımını azaltmak ismine aspartam ve sakarin üzere yapay tatlandırıcı içeren light alternatiflerinin tercih edilmesi nispeten daha sağlıklıdır. Gelgelelim sonuçta light olanlar da asit, kafein vs içermekte, şiddetli tüketim durumlarında selülite neden olmaktadır.
Kafeinli içecekler, kafeinin diüretik tesirinden dolayı yeterli bir likit kaynağı değildir. Kafein idrar yoluyla likit kaybını artırmaktadır. Kafein alımı arttıkça, likit atım ölçüsü da artmaktadır. Çay, kahve ve gazlı içecekler diüretik tesirler gösterdiklerinden suyun yanını tutamazlar. Birebir hengamda içerdikleri tanenler vücutta demir mineralini bağlayarak demir eksikliği anemisine (kansızlığa) yol açmaktadır. Bu nedenle öğünlerden yaklaşık 30 - 45 dakika evvel yahut sonra içilmeleri önerilmektedir.