Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gazlı içecekler

Gazlı içecekler
0
110

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
1234.jpg
1234.jpg
Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında gayrı besin öğesi içermemektedir. Likit ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle akut ishallerde tasarrufu mütenasiptir. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırıcı tesir gösterir, ülsere meyilli kimselerde olumsuz tesirler yaratırlar. PH noktaları 2.4 ile 4.0 arasında değişen gazlı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artık herkes tarafından bilinmektedir.

Gazlı içecek içme alışkanlığı süt ve süt eserlerinin tüketimini azaltmakta, kalsiyum gereksiniminin karşılanmasını engellemektedir. Birebir hengamda içerdiği yüksek ölçüdeki fosfor kan paratiroid hormon seviyesini artırmakta ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine yol açmaktadır. Ayrıyeten gazlı içecekler böbreklerden kalsiyum atımını artırmaktadır. Bu nedenle uzun periyotta osteoporoza yer hazırlamaktadır.

Şimdiye kadar gazlı içeceklerin sıhhat için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayımlanmadı. Hiç kuşkusuz gazlı içecekler sigara üzere insan sıhhatini direkt ve tehlikeli bir formda etkilememekte ancak bu durum onların saf olduğu manasına da gelmemektedir. Bir şişe gazlı içecekte yaklaşık 20 - 25 gram şeker bulunmakta ve 80 - 100 kilokalorilik güç sağlamaktadır. Harward Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya nazaran, şekerli ve gazlı içeceklerin çokça içilmesinin şeker illetine yakalanma riskini %85 artırdığını saptanmıştır. Günlük hayatta elbette gazlı içecekler tercih edilebilir. Lakin tüketim sıklığı ve ölçüsüne dikkat etmek gerekmektedir. Kuvvet alımını azaltmak ismine aspartam ve sakarin üzere yapay tatlandırıcı içeren light alternatiflerinin tercih edilmesi nispeten daha sağlıklıdır. Gelgelelim sonuçta light olanlar da asit, kafein vs içermekte, şiddetli tüketim durumlarında selülite neden olmaktadır.

Kafeinli içecekler, kafeinin diüretik tesirinden dolayı yeterli bir likit kaynağı değildir. Kafein idrar yoluyla likit kaybını artırmaktadır. Kafein alımı arttıkça, likit atım ölçüsü da artmaktadır. Çay, kahve ve gazlı içecekler diüretik tesirler gösterdiklerinden suyun yanını tutamazlar. Birebir hengamda içerdikleri tanenler vücutta demir mineralini bağlayarak demir eksikliği anemisine (kansızlığa) yol açmaktadır. Bu nedenle öğünlerden yaklaşık 30 - 45 dakika evvel yahut sonra içilmeleri önerilmektedir.

 

Similar threads

GAZLI İÇECEKLER Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında öbür besin öğesi içermemektedir. Likit ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle akut ishallerde tasarrufu makuldür. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide...
Cevaplar
0
Görüntüleme
127
Ramazan ayında gün içerisinde aç kalmanın tesiri ile zararlı olan besinlere karşı bir istek artışı olmaktadır. Münhasıran ulaşılabilirliği kolay olan gazlı içeceklerin tüketimi yayınlanan reklamların da tesiri ile daha da artmaktadır. Ama şekerli suların karbondioksit gazı (CO2) ile doyurulması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
MEŞRUBATLAR VE AMBALAJLAMANIN KIYMETI Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan gazlı içecekler, sodyum dışında öbür besin öğesi içermez. Likit ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle akut ishallerde tasarrufu iyidir. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
ÇAYLAR Çay, çok eski çağlarda, Uzak Şark devletlerinde kullanılan bir içecek iken, devirle Avrupa, Amerika ve gayrı memleketlerde de yayılmıştır. Thea sinensis yahut Camalia sinensis isimlerindeki çay bitkilerinin yapraklarının fabrikalarda işlenmesi ile elde edilen çayın kalitesi, bitkinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
327
KIRK YIL HATIRI VARDIR DERLER LAKIN... Kafein; insan beslenmesinde yan alan orta noktada bir uyarıcıdır.Bitkilerde, doğal olarak bulunan kafein bitkilerin yaprak, tohum ve meyve kısımlarında taraf alır.Başta kahve olmak üzere çay, kola, çikolata beslenmemizdeki ana kafein kaynaklarıdır.Kafein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
858,496Konular
981,669Mesajlar
29,742Kullanıcılar
yakshaSon üye
Üst Alt