Dünya’ya getirdiğiniz evladınızın hayatı boyunca illetlere karşı direnci ya da illetlere yakalanma olasılığı( obezite, diyabet gibi) ve mektepte ki muvaffakiyetinin ana karnına düşmeden evvel belirlendiğini biliyor muydunuz?
Evlat sahibi olmaya öncelikle ruhsal olarak çiftlerin kendini hazır hissetmesi gerekir. Birebir vakitte vücudunuzun da bu duruma hazır olması gerek.
Sağlıklı bebekler yerküreye getirmek için, gebelik öncesi nasıl beslenmeli?
Vitamin ve hormonlarınıza baktırın
B12, çinko, folik asit, demir, magnezyum, omega-3, D vitamini bedellerine nazaran ana adayının beslenme programı planlanmalı, gerekirse tabip denetiminde takviyeleri supleman olarak yapılmalıdır.
Probiyotikleri hayatınızdan eksik etmeyin
Gebelikte kabızlık yaşamamak için, içeriğinde probiyotik olan besinleri tüketmelisiniz. Örnek; kefir, yoğurt, ayran ve sütü örnek verebiliriz. Kefir ve yoğurdu hanede yapmanızı öneririm. Tıpkı hengamda probiyotiklerin zararlı mikroorganizmaları yenerek bunların çoğalmasını önlediği düşünülmektedir. Bu yüzden probiyotikler hayatımızda değerli bir tarafa sahiptir.
Tüm besin öbeklerinden istikrarlı ve kâfi alın
Her gün ortalama olarak 3 porsiyon meyve tüketmeye çalışın. Bir porsiyon meyveden kastedilen; 1 orta uzunluk elma( 80 gram) / 1 orta uzunluk kivi( 80 gram) / 1 küçük uzunluk muz ( 50 gram) / 1 adet portakal vb.
Günde en az 2 porsiyon zerzevat tüketin. Mahsusen koyu yeşil yapraklı sebzelere bölge verin. Her meyve ve sebzeyi mevsimine nazaran tüketin.
Hafta da en az 2-3 defa ( 150 gram) fırında/ buğulama / ızgara balık tüketmeye itina gösterin. Bilhassa deniz balıkları tüketin. Barbun, çipura, somon, istavrit, hamsi, lüfer, mezgit, orkinos, palamut üzere balık çeşitlerinden tercih edebilirsiniz.
Ceviz, çiğ fındık, çiğ badem, kavrulmamış mahal fıstığına günlük beslenmenizde kesinlikle nokta verin.
Ekmek çeşitleriniz; tam buğday, çavdarlı, yulaflı ruşeymli olsun.
Tuz tüketiminizi azaltılmalı ya da sodyumu azaltılmış tuz tercih etmelisiniz.
Günde en az 4-6 öğün olacak formda bir beslenme stilini benimseyin. Ana yemeklerin arası en çokça 6 saati geçmesin. Ara öğünlerinizi de ana yemeklerden maksimum 3.5 saat sonra yapmaya ihtimam gösterin
Uyku saatlerinizi düzenlemeyi ihmal etmeyin. Günlük 7-8 saatlik uyku planı yaparak her gün bu tertibe uymaya ihtimam gösterin.
Günde en az 2 litre kadar su tüketin.
Salatalarınıza kesinlikle 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Zira salataya eklediğiniz yeşillik, havuç üzere sebzelerin emiliminin süratli olması için zeytinyağı ya da yağ kümesi değişimine gereksinim var. Yağın ölçüsüne dikkat ederek kullanabilirsiniz.
Gün haddinden fazla 20-30 dakika kadar hafif tempolu yürüyüşler yapmanızı öneririm.
Uzak durmanız gereken besinler
Besinlerden aldığınız vitamin, minerallerden yeteri kadar yararlanabilmek için; besinlerin pişirme yollarına dikkat edin. Kızartma/ kavurma üzere formüllerden uzak durun.
Paketli eserlerden uzak durun. Yoğurdunuzu velev ekmeğinizi meskende yapmaya ihtimam gösterin.
Asitli içecek, kafein içerikli kahveler ve biti çaylarından uzak durun. Günde 1-2 fincanı aşmayacak formda, tabip denetiminde, bulantılarınızı önlemek için zencefil çayı tüketebilirsiniz.
Daha evvelce hiç tüketmediğiniz besin ve yemek çeşitlerini denemekten kaçının.
Civa nispeti yüksek balıklardan; kılıçbalığı, kral uskumru, köpekbalığı vb üzere cinslerden uzak durun. Tıpkı devranda midyenin de civa nispeti yüksektir.
Tüm ana ve pederlerin planlı gebelikler sonrasında sağlıklı bebeklere kavuşması dilerim.
Evlat sahibi olmaya öncelikle ruhsal olarak çiftlerin kendini hazır hissetmesi gerekir. Birebir vakitte vücudunuzun da bu duruma hazır olması gerek.
Sağlıklı bebekler yerküreye getirmek için, gebelik öncesi nasıl beslenmeli?
Vitamin ve hormonlarınıza baktırın
B12, çinko, folik asit, demir, magnezyum, omega-3, D vitamini bedellerine nazaran ana adayının beslenme programı planlanmalı, gerekirse tabip denetiminde takviyeleri supleman olarak yapılmalıdır.
Probiyotikleri hayatınızdan eksik etmeyin
Gebelikte kabızlık yaşamamak için, içeriğinde probiyotik olan besinleri tüketmelisiniz. Örnek; kefir, yoğurt, ayran ve sütü örnek verebiliriz. Kefir ve yoğurdu hanede yapmanızı öneririm. Tıpkı hengamda probiyotiklerin zararlı mikroorganizmaları yenerek bunların çoğalmasını önlediği düşünülmektedir. Bu yüzden probiyotikler hayatımızda değerli bir tarafa sahiptir.
Tüm besin öbeklerinden istikrarlı ve kâfi alın
Her gün ortalama olarak 3 porsiyon meyve tüketmeye çalışın. Bir porsiyon meyveden kastedilen; 1 orta uzunluk elma( 80 gram) / 1 orta uzunluk kivi( 80 gram) / 1 küçük uzunluk muz ( 50 gram) / 1 adet portakal vb.
Günde en az 2 porsiyon zerzevat tüketin. Mahsusen koyu yeşil yapraklı sebzelere bölge verin. Her meyve ve sebzeyi mevsimine nazaran tüketin.
Hafta da en az 2-3 defa ( 150 gram) fırında/ buğulama / ızgara balık tüketmeye itina gösterin. Bilhassa deniz balıkları tüketin. Barbun, çipura, somon, istavrit, hamsi, lüfer, mezgit, orkinos, palamut üzere balık çeşitlerinden tercih edebilirsiniz.
Ceviz, çiğ fındık, çiğ badem, kavrulmamış mahal fıstığına günlük beslenmenizde kesinlikle nokta verin.
Ekmek çeşitleriniz; tam buğday, çavdarlı, yulaflı ruşeymli olsun.
Tuz tüketiminizi azaltılmalı ya da sodyumu azaltılmış tuz tercih etmelisiniz.
Günde en az 4-6 öğün olacak formda bir beslenme stilini benimseyin. Ana yemeklerin arası en çokça 6 saati geçmesin. Ara öğünlerinizi de ana yemeklerden maksimum 3.5 saat sonra yapmaya ihtimam gösterin
Uyku saatlerinizi düzenlemeyi ihmal etmeyin. Günlük 7-8 saatlik uyku planı yaparak her gün bu tertibe uymaya ihtimam gösterin.
Günde en az 2 litre kadar su tüketin.
Salatalarınıza kesinlikle 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Zira salataya eklediğiniz yeşillik, havuç üzere sebzelerin emiliminin süratli olması için zeytinyağı ya da yağ kümesi değişimine gereksinim var. Yağın ölçüsüne dikkat ederek kullanabilirsiniz.
Gün haddinden fazla 20-30 dakika kadar hafif tempolu yürüyüşler yapmanızı öneririm.
Uzak durmanız gereken besinler
Besinlerden aldığınız vitamin, minerallerden yeteri kadar yararlanabilmek için; besinlerin pişirme yollarına dikkat edin. Kızartma/ kavurma üzere formüllerden uzak durun.
Paketli eserlerden uzak durun. Yoğurdunuzu velev ekmeğinizi meskende yapmaya ihtimam gösterin.
Asitli içecek, kafein içerikli kahveler ve biti çaylarından uzak durun. Günde 1-2 fincanı aşmayacak formda, tabip denetiminde, bulantılarınızı önlemek için zencefil çayı tüketebilirsiniz.
Daha evvelce hiç tüketmediğiniz besin ve yemek çeşitlerini denemekten kaçının.
Civa nispeti yüksek balıklardan; kılıçbalığı, kral uskumru, köpekbalığı vb üzere cinslerden uzak durun. Tıpkı devranda midyenin de civa nispeti yüksektir.
Tüm ana ve pederlerin planlı gebelikler sonrasında sağlıklı bebeklere kavuşması dilerim.