Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gebelikte balık tüketimi

Gebelikte balık tüketimi
0
89

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139


Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin (AND) durum raporunda, özellikle deniz ürünlerinden haftada en az 227 g tüketilmesi ile omega-3 yağ asitleri alınmasının bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini geliştirici etkisi olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında, gebelik öncesi yüksek/toksik civa maruziyetinin bebekte dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olsa da, haftada iki porsiyon balık tüketiminin bu davranışlara karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir.

Ancak yüksek civa maddesi içeren balıklar tüketildiğinde, basit bir şekilde vücut tarafından emilirek, buradan plasentaya geçer. Yapılan araştırmalar gebelik döneminde yüksek civa barındıran balıkları sık sık tüketmenin, fetusun beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilediğin, bebekte dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olarak bulunsa da, haftada iki porsiyon balık tüketiminin bu davranışlara karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir

Derin sularda en riskli olan deniz ürünü midyedir. Ağır metalleri tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Bunun dışında mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal ve kalkan gibi derin su balıklarının besleyici değerleri çok yüksektir ancak hangi denizden avlandıkları çok önemlidir. Risk almadan balık yenmek isteniyorsa da yüzey balıkları tercih edilmelidir. Hamsi, istavrit, palamut ve uskumru gibi balıklar bu kategoriye girer. Uzun yaşayan, diğer balıkları yiyerek beslenen büyük balıklarda, metil civa seviyesi en yüksek seviyededir ve bu balıkları sürekli yiyen kişiler büyük risk altındadır.

Bunların dışında somon balığı, ton balığı, sardalya, beyaz balık, alabalık ve uskumru gebelik döneminde tüketilebilecek balıklardır ve besleyici özelliklerinin yanında folik asit yönünden de zengindirler. Bunlar hem yüksek omega 3 yağ asitlerine sahiptir hem de civa oranları oldukça düşüktür.

Balık tüketmeyen anne adayları ise, omega 3 içeren balık yağı desteklerinden alabilirler. Fakat bu tür vitamin ve mineral desteklerini mutlaka hekim tavsiyesiyle almaları gerekmektedir.

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin (AND) durum raporunda, özellikle deniz ürünlerinden haftada en az 227 g tüketilmesi ile omega-3 yağ asitleri alınmasının bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini geliştirici etkisi olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında, gebelik öncesi yüksek/toksik civa maruziyetinin bebekte dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olsa da, haftada iki porsiyon balık tüketiminin bu davranışlara karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir.

Ancak yüksek civa maddesi içeren balıklar tüketildiğinde, basit bir şekilde vücut tarafından emilirek, buradan plasentaya geçer. Yapılan araştırmalar gebelik döneminde yüksek civa barındıran balıkları sık sık tüketmenin, fetusun beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilediğin, bebekte dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olarak bulunsa da, haftada iki porsiyon balık tüketiminin bu davranışlara karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir

Derin sularda en riskli olan deniz ürünü midyedir. Ağır metalleri tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Bunun dışında mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal ve kalkan gibi derin su balıklarının besleyici değerleri çok yüksektir ancak hangi denizden avlandıkları çok önemlidir. Risk almadan balık yenmek isteniyorsa da yüzey balıkları tercih edilmelidir. Hamsi, istavrit, palamut ve uskumru gibi balıklar bu kategoriye girer. Uzun yaşayan, diğer balıkları yiyerek beslenen büyük balıklarda, metil civa seviyesi en yüksek seviyededir ve bu balıkları sürekli yiyen kişiler büyük risk altındadır.

Bunların dışında somon balığı, ton balığı, sardalya, beyaz balık, alabalık ve uskumru gebelik döneminde tüketilebilecek balıklardır ve besleyici özelliklerinin yanında folik asit yönünden de zengindirler. Bunlar hem yüksek omega 3 yağ asitlerine sahiptir hem de civa oranları oldukça düşüktür.

Balık tüketmeyen anne adayları ise, omega 3 içeren balık yağı desteklerinden alabilirler. Fakat bu tür vitamin ve mineral desteklerini mutlaka hekim tavsiyesiyle almaları gerekmektedir.


 

Similar threads

ACOG, FDA ve EPA nın 2013 yılındaki ACOG komite görüşünü de yansıtan, gebelerin haftalık 12 onsa kadar düşük civa içeren balık ve kabuklu deniz ürünleri tüketmesinin teşvik edilmesini önermiştir. Gebelik sırasında düşük cıva içeren deniz ürünleri tüketiminin artmış fetal rıöral gelişim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Her şeyden önce gebelik bir hastalık değildir bu yüzden özel bir diyetten ziyade hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Tek taraflı beslenmeden kaçınılmalı ve protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin minerallerden gereği kadar uygun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
Ülkemiz üç tarafı deniz ile çevrili olmasına rağmen doğurganlık yaşındaki kadınların balık tüketimi yeterli olmayabiliyor. Özellikle hamile ve emziren kadınların balık tüketimi çocuklarının zihinsel gelişimini olumlu etkilemektedir. Peki tüketilecek balık ne cins olmalıdır ve ne kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
Özellikle sinir sistemi ve büyüme başta olmak üzere fetal gelişim için gebelik boyunca Omega 3 yağ asitlerinin alınması çok önemlidir. DHA fetusun beyin ve retinasının gelişimi için şarttır.Fetus beyin gelişim hızı 3.trimester da en yüksek düzeyine çıkar ve bu kez erken bebeklik döneminde de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
82
Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere Kasım ayının favori balıkları ve tüketiminin faydalarından bahsetmek istiyorum. Balık, çocukluktan yaşlılık dönemine yaşamın her anında sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Hem iyi kalitede protein içermesi hem de içeriğinin zengin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
858,477Konular
981,288Mesajlar
29,559Kullanıcılar
aaaaaaaaaaaSon üye
Üst Alt