iltasyazilim
FD Üye
Hamileyken yiyeceğimiz yiyecekler
Gebe olanlar için gıda
Hamile kadınlar için gıdalar
Gebelikte Beslenme Gebelikte Nasıl Beslenmeli Besin Bebeğinizin Gelişimini Etkiler Gebelikte Beslenme Bebeği Etkilermi
Gebelik döneminde gelişen beslenme öğesi gereksiniminizi karşılamanın en dinç ve kolay yolu beslenme piramidinde yer alan bütün gruplardan tatmin edici ve dengelenmiş bir düzeyde almaktırYetersiz gıda , düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskinizi arttıracağı gibi sizin kemik erimesi , diş ve dişeti problemleri ,saç dökülmeleri gibi bir çok sorunlar da karşı karşıya kalmanıza niçin olabilir
PROTEİNLER Hamile kadının jurnal alması önerilen protein miktarı 7080 gr kadardır Günde 2 porsiyon peynir,2 porsiyon süt yada yoğurt ve de 150 gr et, tavuk, balık tüketiyorsanız günlü ihtiyacınızı alıyorsunuz demektir İhtiyacınızdan fazlası size gereksiz kilo aldırmaktan diğer bir üstünlük sağlamayacaktır
ENERJİ Yeterli düzeyde ,gereksiniminiz dek enerji alıyorsanız proteinler asıl görevini gerçekleştirirAncak ihtiyacınızın çok altında enerji alıyorsanız vücudunuz proteinleri hücreli yapımı için yok enerji edinmek için kullanır Esas enerji kaynağı karbonhidratlardır Ekmek,makarna,pilav,meyve ve sebzeler zengin karbonhidrat kaynaklarıdır Kalorisi yüksek lakin besin değeri düşük ,şeker gibi karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzaktan durulmalıdır
DEMİR Gebelik esnasında annenin demir ihtiyacı artarÇünkü kan hacmi % 50 artmıştır Keza etkili bir şekilde emilimi gerçekleşmediği için sadece gıdalarla alınan demir çoğu süre yetkisiz kalmaktadır böylece hekiminizin önereceği bir demir suplementini kullanmanız gerekmektedir Yumurta,kırmızı et,ciğer,pekmez ,koyu yeşil yapraklı sebzeler,kurubaklagiller ve kuru meyveler en varlıklı demir kaynaklarıdırC vitamini demir emilimini arttırır Demir emilimini maksimum düzeye çıkartmak için her yemekte mutlaka C vitamini içeriği yüksek koyu yeşil yapraklı sebzeler (çiğ) tüketilmelidir Hem demir suplementinizi taze sıkılmış bir kadeh meyve suyu yada 1 porsiyon meyve ile almanız faydalıdır Kalsiyum demiri bağlar Süt ile beraber demir ilacı almak dürüst değildir Yada süte pekmez katmak sandınız gibi fayda sağlamaz
KALSİYUM Hamilelik süresinde yeterli düzeyde kalsiyum alımı fazla önemlidir Yeterli düzeyde tüketilmediği takdirde vücudumuz kemiklerdeki kalsiyum depolarını kullanırbu koşul anne sütündeki kalsiyum düzeyini dengelenmek için vücudumuzun ahenk mekanizmasıdır Kalsiyum keza sizin kemiklerinizi korumak ayrıca de bebeğinizin iskelet gelişimi için gereklidirSüt ve süt ürünleri ,pekmez, fındık, kurubaklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun en varlıklı kaynaklarıdır Gebelik ve emziklilik döneminde günlük kalsiyum ihtiyacınız 1300 mg ’dır
ÇİNKO Bebeğinizin hücre oluşumu,beyin gelişimi ve karoser proteinlerinin yapımında çinkonun manâlı rolü vardır Kırmızı et,deniz ürünleri ,süt ve türevleri , yumurta ve yağlı tohumlar en zengin çinko kaynaklarıdır Fazla miktarda alınan demir çinko emilimini engellediğinden demir dozu hekiminizin önereceği dozda alınmalıdır
FOLİK ASİT Hamilelik esnasında yetersiz folik asit alımı erken doğan doğum ,nöral tüp defektleri,annede megaloblastik kansızlık riskini artırırFolik asidin diyetle yetersiz alımından çok ,hatalı pişirme yöntemleri sonucu kayıplar olmaktadır Gebelikte folik asit ihtiyacı 2 kat artarPlanlı gebeliklerde anne adayını en düşük 1 ay öncesinden folik asit kullanımı önerilmektedir Koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et,süt,yoğurt,yumurta ve tahıllar iyi folik asit kaynaklarıdır
VİTAMİN B12 DNA sentezi için zorunlu bir vitamindir Süt,yoğurt,yumurta,peynir ve et en zengin vitamin B12 kaynaklarıdır Yanlış hazırlama ve pişirme yöntemleri vitaminin kaybına sebep olur
OMEGA 3 Bebeğinizin beyin gelişimi sizin ne değin Omega 3 aldığınızla fazla ilişkilidir Günde 13 gr Omega 3 tüketimi önerilmektedir Gebelik sırasında tüketilecek omega 3 ,ileride bebeğinizin otizm görülme riskini azaltırBalık (bilhassa somon ve uskumru ) ,keten tohumu ,koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar en varlıklı Omega 3 kaynaklarıdır Denizlerin kirliliği sebebiyle derin su balıklarındaki ağır metal oranları maalesef çok yüksek düzeylerdedir Gebelik sırasında maruz kalınan toksikler ve ağır metaller bebeğinizi beyin ve sinir gelişimini olumsuz yönde etkiler Uzmanınızın önereceği düzeyde ağır metallerden arındırma işleminden geçirilmiş omega 3 suplementi kullanmanız yardımsever olacaktır *
Gebe olanlar için gıda
Hamile kadınlar için gıdalar
Gebelikte Beslenme Gebelikte Nasıl Beslenmeli Besin Bebeğinizin Gelişimini Etkiler Gebelikte Beslenme Bebeği Etkilermi
Gebelik döneminde gelişen beslenme öğesi gereksiniminizi karşılamanın en dinç ve kolay yolu beslenme piramidinde yer alan bütün gruplardan tatmin edici ve dengelenmiş bir düzeyde almaktırYetersiz gıda , düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskinizi arttıracağı gibi sizin kemik erimesi , diş ve dişeti problemleri ,saç dökülmeleri gibi bir çok sorunlar da karşı karşıya kalmanıza niçin olabilir
PROTEİNLER Hamile kadının jurnal alması önerilen protein miktarı 7080 gr kadardır Günde 2 porsiyon peynir,2 porsiyon süt yada yoğurt ve de 150 gr et, tavuk, balık tüketiyorsanız günlü ihtiyacınızı alıyorsunuz demektir İhtiyacınızdan fazlası size gereksiz kilo aldırmaktan diğer bir üstünlük sağlamayacaktır
ENERJİ Yeterli düzeyde ,gereksiniminiz dek enerji alıyorsanız proteinler asıl görevini gerçekleştirirAncak ihtiyacınızın çok altında enerji alıyorsanız vücudunuz proteinleri hücreli yapımı için yok enerji edinmek için kullanır Esas enerji kaynağı karbonhidratlardır Ekmek,makarna,pilav,meyve ve sebzeler zengin karbonhidrat kaynaklarıdır Kalorisi yüksek lakin besin değeri düşük ,şeker gibi karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzaktan durulmalıdır
DEMİR Gebelik esnasında annenin demir ihtiyacı artarÇünkü kan hacmi % 50 artmıştır Keza etkili bir şekilde emilimi gerçekleşmediği için sadece gıdalarla alınan demir çoğu süre yetkisiz kalmaktadır böylece hekiminizin önereceği bir demir suplementini kullanmanız gerekmektedir Yumurta,kırmızı et,ciğer,pekmez ,koyu yeşil yapraklı sebzeler,kurubaklagiller ve kuru meyveler en varlıklı demir kaynaklarıdırC vitamini demir emilimini arttırır Demir emilimini maksimum düzeye çıkartmak için her yemekte mutlaka C vitamini içeriği yüksek koyu yeşil yapraklı sebzeler (çiğ) tüketilmelidir Hem demir suplementinizi taze sıkılmış bir kadeh meyve suyu yada 1 porsiyon meyve ile almanız faydalıdır Kalsiyum demiri bağlar Süt ile beraber demir ilacı almak dürüst değildir Yada süte pekmez katmak sandınız gibi fayda sağlamaz
KALSİYUM Hamilelik süresinde yeterli düzeyde kalsiyum alımı fazla önemlidir Yeterli düzeyde tüketilmediği takdirde vücudumuz kemiklerdeki kalsiyum depolarını kullanırbu koşul anne sütündeki kalsiyum düzeyini dengelenmek için vücudumuzun ahenk mekanizmasıdır Kalsiyum keza sizin kemiklerinizi korumak ayrıca de bebeğinizin iskelet gelişimi için gereklidirSüt ve süt ürünleri ,pekmez, fındık, kurubaklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun en varlıklı kaynaklarıdır Gebelik ve emziklilik döneminde günlük kalsiyum ihtiyacınız 1300 mg ’dır
ÇİNKO Bebeğinizin hücre oluşumu,beyin gelişimi ve karoser proteinlerinin yapımında çinkonun manâlı rolü vardır Kırmızı et,deniz ürünleri ,süt ve türevleri , yumurta ve yağlı tohumlar en zengin çinko kaynaklarıdır Fazla miktarda alınan demir çinko emilimini engellediğinden demir dozu hekiminizin önereceği dozda alınmalıdır
FOLİK ASİT Hamilelik esnasında yetersiz folik asit alımı erken doğan doğum ,nöral tüp defektleri,annede megaloblastik kansızlık riskini artırırFolik asidin diyetle yetersiz alımından çok ,hatalı pişirme yöntemleri sonucu kayıplar olmaktadır Gebelikte folik asit ihtiyacı 2 kat artarPlanlı gebeliklerde anne adayını en düşük 1 ay öncesinden folik asit kullanımı önerilmektedir Koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et,süt,yoğurt,yumurta ve tahıllar iyi folik asit kaynaklarıdır
VİTAMİN B12 DNA sentezi için zorunlu bir vitamindir Süt,yoğurt,yumurta,peynir ve et en zengin vitamin B12 kaynaklarıdır Yanlış hazırlama ve pişirme yöntemleri vitaminin kaybına sebep olur
OMEGA 3 Bebeğinizin beyin gelişimi sizin ne değin Omega 3 aldığınızla fazla ilişkilidir Günde 13 gr Omega 3 tüketimi önerilmektedir Gebelik sırasında tüketilecek omega 3 ,ileride bebeğinizin otizm görülme riskini azaltırBalık (bilhassa somon ve uskumru ) ,keten tohumu ,koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar en varlıklı Omega 3 kaynaklarıdır Denizlerin kirliliği sebebiyle derin su balıklarındaki ağır metal oranları maalesef çok yüksek düzeylerdedir Gebelik sırasında maruz kalınan toksikler ve ağır metaller bebeğinizi beyin ve sinir gelişimini olumsuz yönde etkiler Uzmanınızın önereceği düzeyde ağır metallerden arındırma işleminden geçirilmiş omega 3 suplementi kullanmanız yardımsever olacaktır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.