Vegan ya da vejetaryen olsanız bile gebelik esnasında sağlıklı beslenilebileceğini belirten Hatun Illetleri Tevellüt ve Tüp Bebek Kompetanı Op. Dr. Betül Görgen, gebelik sırasında vegan beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda şu haberleri verdi:
“İlk adım ‘günlük beslenme programı’ oluşturmaktır. Bu beslenme planında vegan ve vejetaryenlerin ortak noktaları olsa da farklı cepheleri de vardır. Örneğin veganlar hayvansal hiçbir gıdayı tüketmezken, bir alt küme süt eserlerini ve yumurtayı tüketebilir.
Gebe bir hatun ehliyetli ölçüde protein, esansiyel amino asit, omega 3 ve esansiyel yağ asitleri, demir, kalsiyum, D vitamini ve B12 vitamini tüketmelidir.İyi hazırlanmış beslenme planı ile bunu başarmak güç değildir.
PROTEİN: FINDIK VE FASULYE
Yumurta ve süt eserleri tüketmiyor bile olsanız hakikat alternatiflerle protein gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Burada ana mantık; ‘karıştır ve eşleştir’ olmalıdır. Mercimek, bezelye, fındık, fıstık ve kinoa kusursuz protein kaynağıdır.
FOLİK ASİT: ISPANAK VE TAM TAHILLI GEVREK
Folik asit , gebelik öncesinde ve gebelik esnasında tüketilmesi gereken bir vitamindir. Gebelik esnasında fetüsün hudut sisteminin sahih gelişimi için koşuldur. Ispanak, tam tahıllı gevrekler, kuşkonmaz üzere besinler harika bir folik asit kaynağıdır.
KALSİYUM: BROKOLİ VE İNCİR
Gebelik boyunca ehil kalsiyum alınması çok değerlidir. Günde ortalama 1000 mg kalsiyum tüketilmesi yerinde olacaktır. Süt ve süt eserleri tüketilmese bile brokoli, incir, soya sütü, pirinç sütü, badem vs tüketilerek yerinde kalsiyum alınabilir.
OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ: BRÜKSEL LAHANASI VE FINDIK
Gebelik esnasında pıhtılaşma mekanizmasının işlerliği, kan basıncının düzenlenmesi ve mide barsak sisteminin sağlıklı çalışması ve daha pek çok hayati fonksiyon için omega 3 yağ asitleri gereklidir. Hücre zarının yapılanması için de gereklidir. Ceviz, fındık, fıstık, chia tohumu ve balkabağı harika bir omega 3 kaynağıdır.
DEMİR: KURU KAYISI VE TAM TAHIL
Gebelikte günlük alınması gereken demir ölçüsü 27 miligramdır. Yeşil sebzeler, mercimek, bezelye, mantar ve kuru kayısı varlıklı demir kaynağıdır. Demir emilimini artırmak için C vitamininden güçlü besinler da tüketilmelidir. Lakin yeniden de demir içeren takviyeler de gerekebilir.
ÇİNKO: TAKVİYE EDİLMİŞ TAHIL VE TOHUMLAR
Çinko, bakterilere ve virüslere karşı bağışıklık sistemini güçlendiren kıymetli bir mineraldir. Gebelikte günde 11-12 miligram tüketilmesi gerekir. O da demir üzere tahıllarda, bezelye, mercimek üzere baklagillerde bolca bulunur.
Tüm bunların yanı sıra mahsusen veganlar için ehil B12 vitamini alınması kıymet taşır. Kuvvetlendirilmiş soya sütü ve tam tahıllar B12 eği sağlar.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.