iltasyazilim
FD Üye
GELİNCİK
Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaveraceae
Botanik Bilgi : Gelincikgiller familyasındandır MayısAğustos ayları arasında, kırmızı renkli çiçekler açan, 2030 cm boyunda bir ya da bâzen fazla yıllık otsu ve beyaz sütlü bir bitki
Buğday tarlalarında, ekilmemiş yerlerde fazla rastlanır Gövdeleri tepede olan ve tüylüdürYapraklan derin, girintili ve bakışımsız biçimlidir, ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çiçeklerinde, bu taçyapraklarının aşağı kara kir bulunur Çiçekler dalların uçlarında bulunur Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür Çiçekleri de ivedi dökülür Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır
Faydaları
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yaparBalgam söktürücüdür
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser
Lapası yaralara faydalıdır
Ayrıca gelincik, yatıştırıcı etkiler taşır Uykusuzluğa karşı etkilidir
Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan badana elde edilir
Kullanım Şekli : Kurumuş taçyapraklarından 12 tatlı kaşığı alınıp dört kadeh kaynar su içinde 1015 dakika demlendirilerek hazırlanırGünde üç defa birer kadeh içilebilir *
Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaveraceae
Botanik Bilgi : Gelincikgiller familyasındandır MayısAğustos ayları arasında, kırmızı renkli çiçekler açan, 2030 cm boyunda bir ya da bâzen fazla yıllık otsu ve beyaz sütlü bir bitki
Buğday tarlalarında, ekilmemiş yerlerde fazla rastlanır Gövdeleri tepede olan ve tüylüdürYapraklan derin, girintili ve bakışımsız biçimlidir, ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çiçeklerinde, bu taçyapraklarının aşağı kara kir bulunur Çiçekler dalların uçlarında bulunur Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür Çiçekleri de ivedi dökülür Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır
Faydaları
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yaparBalgam söktürücüdür
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser
Lapası yaralara faydalıdır
Ayrıca gelincik, yatıştırıcı etkiler taşır Uykusuzluğa karşı etkilidir
Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan badana elde edilir
Kullanım Şekli : Kurumuş taçyapraklarından 12 tatlı kaşığı alınıp dört kadeh kaynar su içinde 1015 dakika demlendirilerek hazırlanırGünde üç defa birer kadeh içilebilir *