nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
A, C ve E gibi vitaminler, antioksidan tesir gösterirerek bağımsızlık radikallerin hücrelere zarar vermesine engel olarak yaşlanmayı yavaşlatır Peki bu vitaminler hangi besinlerde bulunur? Yaşlanma sürecinde kalıtımın, çevresel faktörlerin ve hayat şeklinin manâlı yerleri vardır Ama çevresel faktörler ve hayat şekli bu süreci adeta yüzde 70 oranında etkiliyor Bu epeyce yüksek bir oran Kalıtımsal özellikleri demin teftiş edemediğimize göre çevresel faktörleri ve hayat tarzını kontrol ederek genç kalmayı veya dinç yaşlanmayı karşılamak olası olabilir İşte buradaki en önemli yoklama basamaklarından birisi gıda davranışıdır
Vitamin ve Mineralleri İyi Dengeleyin
VKV Amerikan Hastanesi'nden Bilirkişi Beslenme Uzmanı Tuğçe Aytulu'nun verdiği bilgilere kadar, beslenmenin çeşitlendirilmesi, tek gıdaya yönelmemek gibi besin davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi için önemlidir Eğer bazı gıda grupları uzun süreli olarak tüketilmiyorsa, bu gıdaların içerdiği bazı vitamin ve mineraller tatmin edici alınmıyor demektir
Örneğin; süt ve süt ürünleri içinde bulunan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sütlü tatlılar gibi gıdaların hiçbiri uzun süredir tüketilmiyorsa kalsiyum minerali yönünden eksik besleniliyor demektir Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken görevlerini yapamayacak ve metabolizmada bir takım eksiklikler oluşacaktır
A, E ve C Vitaminleri Hangi Besinlerde Bulunur?
Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gösteriyor Antioksidan olarak adlandırılan bu öğeler hücrelere özgür radikallerin hasar vermesine engel olurlar Her insanın vücudu ve her hücresel özgür radikallerle karşısında karşıya kalabilir ve bu maddeler hücrenin zarar görmesine niçin olur Bu koşul hastalıklara yakalanma riskini artıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır böylece gıdalarla yeterince antioksidan olmak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek ürünlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşısında koruyucu olacaktır Oysa bu ürünlerin gereksizce ya da artı kullanımının da zıt etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir Antioksidan tesir bildiren vitaminlerin içinde A, C ve E vitaminleri yer alır
A vitamininin en iyi kaynakları süt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, ıspanak sayılabilir C vitamini ise en fazla turunçgiller, çilek, brokoli, lahana, maydonoz ve çoğu meyve ve sebzede bulunur
E vitamini kaynakları ise nebati yağlar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerdir
Antioksidan ihtiyacını yerine getirmek için pratik olarak her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir Ancak bu sebze ve meyvelerin toplanmasından itibaren kısa süre içinde ve ham olarak tüketilmesi antioksidanların etkisinin azalmaması için gereklidir Beslenmeyle birlikte bu gıdaları alırken bununla birlikte yaşam tarzı değişiklikleri de yerine getirmek gerekiyor Eğer sigara ve alkol kullanmaya devam ediyor, egzersizi hala hayatınızda bulundurmuyorsanız daha dinç yaşlanmak için yeterince uğraş göstermiyorsunuz demektir
Hastalıklara Karşı Gıda Kalkanı!
Bazı hastalıklara karşı koruyucu olan gıda bileşenleri ve bunları taşıyan gıdalar ise şöyle sıralanabilir:
Fitoöstrojenler: Soya ürünleri, kurubaklagiller, çekirdekli üzüm
Beta karoten, Likopen: Domates, havuç, ıspanak
Kateşinler: Siyah ve yeşil nehir
Genç ve Dinç Kalmak İçin
• Hergün 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin Bunun bir kısmını taze ve çiğ olarak tüketin,
• Jurnal beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla eksik miktarda badem, ceviz, fındık tüketin Oysa aşırıya kaçmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,
• Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzakta durun,
• Günde 22,5 litre su tüketin,
• Haftada 2 kere balık tüketmeye çalışın,
• Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl ürünlerini seçim edin Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinç gibi *
Vitamin ve Mineralleri İyi Dengeleyin
VKV Amerikan Hastanesi'nden Bilirkişi Beslenme Uzmanı Tuğçe Aytulu'nun verdiği bilgilere kadar, beslenmenin çeşitlendirilmesi, tek gıdaya yönelmemek gibi besin davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi için önemlidir Eğer bazı gıda grupları uzun süreli olarak tüketilmiyorsa, bu gıdaların içerdiği bazı vitamin ve mineraller tatmin edici alınmıyor demektir
Örneğin; süt ve süt ürünleri içinde bulunan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sütlü tatlılar gibi gıdaların hiçbiri uzun süredir tüketilmiyorsa kalsiyum minerali yönünden eksik besleniliyor demektir Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken görevlerini yapamayacak ve metabolizmada bir takım eksiklikler oluşacaktır
A, E ve C Vitaminleri Hangi Besinlerde Bulunur?
Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gösteriyor Antioksidan olarak adlandırılan bu öğeler hücrelere özgür radikallerin hasar vermesine engel olurlar Her insanın vücudu ve her hücresel özgür radikallerle karşısında karşıya kalabilir ve bu maddeler hücrenin zarar görmesine niçin olur Bu koşul hastalıklara yakalanma riskini artıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır böylece gıdalarla yeterince antioksidan olmak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek ürünlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşısında koruyucu olacaktır Oysa bu ürünlerin gereksizce ya da artı kullanımının da zıt etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir Antioksidan tesir bildiren vitaminlerin içinde A, C ve E vitaminleri yer alır
A vitamininin en iyi kaynakları süt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, ıspanak sayılabilir C vitamini ise en fazla turunçgiller, çilek, brokoli, lahana, maydonoz ve çoğu meyve ve sebzede bulunur
E vitamini kaynakları ise nebati yağlar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerdir
Antioksidan ihtiyacını yerine getirmek için pratik olarak her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir Ancak bu sebze ve meyvelerin toplanmasından itibaren kısa süre içinde ve ham olarak tüketilmesi antioksidanların etkisinin azalmaması için gereklidir Beslenmeyle birlikte bu gıdaları alırken bununla birlikte yaşam tarzı değişiklikleri de yerine getirmek gerekiyor Eğer sigara ve alkol kullanmaya devam ediyor, egzersizi hala hayatınızda bulundurmuyorsanız daha dinç yaşlanmak için yeterince uğraş göstermiyorsunuz demektir
Hastalıklara Karşı Gıda Kalkanı!
Bazı hastalıklara karşı koruyucu olan gıda bileşenleri ve bunları taşıyan gıdalar ise şöyle sıralanabilir:
Fitoöstrojenler: Soya ürünleri, kurubaklagiller, çekirdekli üzüm
Beta karoten, Likopen: Domates, havuç, ıspanak
Kateşinler: Siyah ve yeşil nehir
Genç ve Dinç Kalmak İçin
• Hergün 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin Bunun bir kısmını taze ve çiğ olarak tüketin,
• Jurnal beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla eksik miktarda badem, ceviz, fındık tüketin Oysa aşırıya kaçmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,
• Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzakta durun,
• Günde 22,5 litre su tüketin,
• Haftada 2 kere balık tüketmeye çalışın,
• Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl ürünlerini seçim edin Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinç gibi *