imagesgenclikasilayanbesinhangisibiliyormusunuz5ad5a6896fe9c
A, C ve E gibi vitaminler, antioksidan etki gosterirerek serbest radikallerin hucrelere zarar vermesine engel olarak yaşlanmayı yavaşlatır Peki bu vitaminler hangi besinlerde bulunur? Yaşlanma surecinde kalıtımın, cevresel faktorlerin ve yaşam şeklinin onemli yerleri vardır Ancak cevresel faktorler ve yaşam şekli bu sureci neredeyse yuzde 70 oranında etkiliyor Bu oldukca yuksek bir oran Kalıtımsal ozellikleri henuz kontrol edemediğimize gore cevresel faktorleri ve yaşam tarzını kontrol ederek genc kalmayı veya sağlıklı yaşlanmayı sağlamak mumkun olabilir İşte buradaki en onemli kontrol basamaklarından birisi beslenme davranışıdır
Vitamin ve Mineralleri İyi Dengeleyin
VKV Amerikan Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Tuğce Aytulu'nun verdiği bilgilere gore, beslenmenin ceşitlendirilmesi, tek gıdaya yonelmemek gibi beslenme davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi icin onemlidir Eğer bazı gıda grupları uzun sureli olarak tuketilmiyorsa, bu gıdaların icerdiği bazı vitamin ve mineraller yeterli alınmıyor demektir
Orneğin; sut ve sut urunleri icinde yer alan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sutlu tatlılar gibi gıdaların hicbiri uzun suredir tuketilmiyorsa kalsiyum minerali yonunden eksik besleniliyor demektir Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken gorevlerini yapamayacak ve metabolizmada bazı eksiklikler oluşacaktır
A, E ve C Vitaminleri Hangi Besinlerde Bulunur?
Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma surecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gosteriyor Antioksidan olarak adlandırılan bu oğeler hucrelere serbest radikallerin zarar vermesine engel olurlar Her insanın vucudu ve her hucre serbest radikallerle karşı karşıya kalabilir ve bu maddeler hucrenin zarar gormesine neden olur Bu durum hastalıklara yakalanma riskini artıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır Bu nedenle gıdalarla yeterince antioksidan almak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek urunlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruyucu olacaktır Ancak bu urunlerin gereksiz yere veya fazla kullanımının da ters etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir Antioksidan etki gosteren vitaminlerin icinde A, C ve E vitaminleri yer alır
A vitamininin en iyi kaynakları sut, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuc, ıspanak sayılabilir C vitamini ise en cok turuncgiller, cilek, brokoli, lahana, maydonoz ve bircok meyve ve sebzede bulunur
E vitamini kaynakları ise bitkisel yağlar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerdir
Antioksidan ihtiyacını karşılamak icin pratik olarak her gun 5 porsiyon sebze ve meyve tuketilmelidir Ancak bu sebze ve meyvelerin toplanmasından itibaren kısa sure icinde ve ciğ olarak tuketilmesi antioksidanların etkisinin azalmaması icin gereklidir Beslenmeyle birlikte bu gıdaları alırken aynı zamanda yaşam tarzı değişiklikleri de yapmak gerekiyor Eğer sigara ve alkol kullanmaya devam ediyor, egzersizi hala hayatınızda bulundurmuyorsanız daha sağlıklı yaşlanmak icin yeterince caba gostermiyorsunuz demektir
Hastalıklara Karşı Besin Kalkanı!
Bazı hastalıklara karşı koruyucu olan gıda bileşenleri ve bunları iceren gıdalar ise şoyle sıralanabilir:
Fitoostrojenler: Soya urunleri, kurubaklagiller, cekirdekli uzum
Beta karoten, Likopen: Domates, havuc, ıspanak
Kateşinler: Siyah ve yeşil cay
Genc ve Sağlıklı Kalmak İcin
• Hergun 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin Bunun bir kısmını taze ve ciğ olarak tuketin,
• Gunluk beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla az miktarda badem, ceviz, fındık tuketin Ancak aşırıya kacmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,
• Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzak durun,
• Gunde 22,5 litre su tuketin,
• Haftada 2 kez balık tuketmeye calışın,
• Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl urunlerini tercih edin Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinc gibi
A, C ve E gibi vitaminler, antioksidan etki gosterirerek serbest radikallerin hucrelere zarar vermesine engel olarak yaşlanmayı yavaşlatır Peki bu vitaminler hangi besinlerde bulunur? Yaşlanma surecinde kalıtımın, cevresel faktorlerin ve yaşam şeklinin onemli yerleri vardır Ancak cevresel faktorler ve yaşam şekli bu sureci neredeyse yuzde 70 oranında etkiliyor Bu oldukca yuksek bir oran Kalıtımsal ozellikleri henuz kontrol edemediğimize gore cevresel faktorleri ve yaşam tarzını kontrol ederek genc kalmayı veya sağlıklı yaşlanmayı sağlamak mumkun olabilir İşte buradaki en onemli kontrol basamaklarından birisi beslenme davranışıdır
Vitamin ve Mineralleri İyi Dengeleyin
VKV Amerikan Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Tuğce Aytulu'nun verdiği bilgilere gore, beslenmenin ceşitlendirilmesi, tek gıdaya yonelmemek gibi beslenme davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi icin onemlidir Eğer bazı gıda grupları uzun sureli olarak tuketilmiyorsa, bu gıdaların icerdiği bazı vitamin ve mineraller yeterli alınmıyor demektir
Orneğin; sut ve sut urunleri icinde yer alan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sutlu tatlılar gibi gıdaların hicbiri uzun suredir tuketilmiyorsa kalsiyum minerali yonunden eksik besleniliyor demektir Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken gorevlerini yapamayacak ve metabolizmada bazı eksiklikler oluşacaktır
A, E ve C Vitaminleri Hangi Besinlerde Bulunur?
Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma surecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gosteriyor Antioksidan olarak adlandırılan bu oğeler hucrelere serbest radikallerin zarar vermesine engel olurlar Her insanın vucudu ve her hucre serbest radikallerle karşı karşıya kalabilir ve bu maddeler hucrenin zarar gormesine neden olur Bu durum hastalıklara yakalanma riskini artıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır Bu nedenle gıdalarla yeterince antioksidan almak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek urunlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruyucu olacaktır Ancak bu urunlerin gereksiz yere veya fazla kullanımının da ters etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir Antioksidan etki gosteren vitaminlerin icinde A, C ve E vitaminleri yer alır
A vitamininin en iyi kaynakları sut, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuc, ıspanak sayılabilir C vitamini ise en cok turuncgiller, cilek, brokoli, lahana, maydonoz ve bircok meyve ve sebzede bulunur
E vitamini kaynakları ise bitkisel yağlar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerdir
Antioksidan ihtiyacını karşılamak icin pratik olarak her gun 5 porsiyon sebze ve meyve tuketilmelidir Ancak bu sebze ve meyvelerin toplanmasından itibaren kısa sure icinde ve ciğ olarak tuketilmesi antioksidanların etkisinin azalmaması icin gereklidir Beslenmeyle birlikte bu gıdaları alırken aynı zamanda yaşam tarzı değişiklikleri de yapmak gerekiyor Eğer sigara ve alkol kullanmaya devam ediyor, egzersizi hala hayatınızda bulundurmuyorsanız daha sağlıklı yaşlanmak icin yeterince caba gostermiyorsunuz demektir
Hastalıklara Karşı Besin Kalkanı!
Bazı hastalıklara karşı koruyucu olan gıda bileşenleri ve bunları iceren gıdalar ise şoyle sıralanabilir:
Fitoostrojenler: Soya urunleri, kurubaklagiller, cekirdekli uzum
Beta karoten, Likopen: Domates, havuc, ıspanak
Kateşinler: Siyah ve yeşil cay
Genc ve Sağlıklı Kalmak İcin
• Hergun 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin Bunun bir kısmını taze ve ciğ olarak tuketin,
• Gunluk beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla az miktarda badem, ceviz, fındık tuketin Ancak aşırıya kacmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,
• Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzak durun,
• Gunde 22,5 litre su tuketin,
• Haftada 2 kez balık tuketmeye calışın,
• Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl urunlerini tercih edin Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinc gibi