Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Genclik aşılayan besin hangisi biliyormusunuz?

Genclik aşılayan besin hangisi biliyormusunuz?
0
165

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
imagesgenclikasilayanbesinhangisibiliyormusunuz5ad5a6896fe9c



A, C ve E gibi vitaminler, antioksidan etki gosterirerek serbest radikallerin hucrelere zarar vermesine engel olarak yaşlanmayı yavaşlatır Peki bu vitaminler hangi besinlerde bulunur? Yaşlanma surecinde kalıtımın, cevresel faktorlerin ve yaşam şeklinin onemli yerleri vardır Ancak cevresel faktorler ve yaşam şekli bu sureci neredeyse yuzde 70 oranında etkiliyor Bu oldukca yuksek bir oran Kalıtımsal ozellikleri henuz kontrol edemediğimize gore cevresel faktorleri ve yaşam tarzını kontrol ederek genc kalmayı veya sağlıklı yaşlanmayı sağlamak mumkun olabilir İşte buradaki en onemli kontrol basamaklarından birisi beslenme davranışıdır

Vitamin ve Mineralleri İyi Dengeleyin


VKV Amerikan Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Tuğce Aytulu'nun verdiği bilgilere gore, beslenmenin ceşitlendirilmesi, tek gıdaya yonelmemek gibi beslenme davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi icin onemlidir Eğer bazı gıda grupları uzun sureli olarak tuketilmiyorsa, bu gıdaların icerdiği bazı vitamin ve mineraller yeterli alınmıyor demektir


Orneğin; sut ve sut urunleri icinde yer alan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sutlu tatlılar gibi gıdaların hicbiri uzun suredir tuketilmiyorsa kalsiyum minerali yonunden eksik besleniliyor demektir Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken gorevlerini yapamayacak ve metabolizmada bazı eksiklikler oluşacaktır


A, E ve C Vitaminleri Hangi Besinlerde Bulunur?


Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma surecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gosteriyor Antioksidan olarak adlandırılan bu oğeler hucrelere serbest radikallerin zarar vermesine engel olurlar Her insanın vucudu ve her hucre serbest radikallerle karşı karşıya kalabilir ve bu maddeler hucrenin zarar gormesine neden olur Bu durum hastalıklara yakalanma riskini artıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır Bu nedenle gıdalarla yeterince antioksidan almak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek urunlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruyucu olacaktır Ancak bu urunlerin gereksiz yere veya fazla kullanımının da ters etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir Antioksidan etki gosteren vitaminlerin icinde A, C ve E vitaminleri yer alır


A vitamininin en iyi kaynakları sut, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuc, ıspanak sayılabilir C vitamini ise en cok turuncgiller, cilek, brokoli, lahana, maydonoz ve bircok meyve ve sebzede bulunur


E vitamini kaynakları ise bitkisel yağlar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerdir


Antioksidan ihtiyacını karşılamak icin pratik olarak her gun 5 porsiyon sebze ve meyve tuketilmelidir Ancak bu sebze ve meyvelerin toplanmasından itibaren kısa sure icinde ve ciğ olarak tuketilmesi antioksidanların etkisinin azalmaması icin gereklidir Beslenmeyle birlikte bu gıdaları alırken aynı zamanda yaşam tarzı değişiklikleri de yapmak gerekiyor Eğer sigara ve alkol kullanmaya devam ediyor, egzersizi hala hayatınızda bulundurmuyorsanız daha sağlıklı yaşlanmak icin yeterince caba gostermiyorsunuz demektir


Hastalıklara Karşı Besin Kalkanı!


Bazı hastalıklara karşı koruyucu olan gıda bileşenleri ve bunları iceren gıdalar ise şoyle sıralanabilir:

Fitoostrojenler: Soya urunleri, kurubaklagiller, cekirdekli uzum
Beta karoten, Likopen: Domates, havuc, ıspanak
Kateşinler: Siyah ve yeşil cay


Genc ve Sağlıklı Kalmak İcin


• Hergun 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin Bunun bir kısmını taze ve ciğ olarak tuketin,
• Gunluk beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla az miktarda badem, ceviz, fındık tuketin Ancak aşırıya kacmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,
• Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzak durun,
• Gunde 22,5 litre su tuketin,
• Haftada 2 kez balık tuketmeye calışın,

• Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl urunlerini tercih edin Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinc gibi
 

Similar threads

A, C ve E gibi vitaminler, antioksidan tesir gösterirerek bağımsızlık radikallerin hücrelere zarar vermesine engel olarak yaşlanmayı yavaşlatır Peki bu vitaminler hangi besinlerde bulunur? Yaşlanma sürecinde kalıtımın, çevresel faktörlerin ve hayat şeklinin manâlı yerleri vardır Ama çevresel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Baharın gelişiyle kendinizi yorgun ve dikkatsiz hissediyorsanız beslenmenizde ve bedensel aktivitelerinizde bazı değişiklikler yapabilirsiniz Boylece hem bahar yorgunluğuna teslim olmazsınız hem de yaklaşan yaz aylarına sağlıklı bir başlangıc yapabilirsiniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
111
Kışın Hangi Gıdalar Tuketilmeli Kışın ne tur besinlerin hangi miktarda tuketilmesi gerektiğini Memorial Hastanesi Beslenme Diyet Bolumunden Dyt Secil Kenar anlattı: Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin onemi buyuk Son yıllarda yapılan araştırmalar, antioksidan vitaminlerin (A...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Karın Duzleştiren Beslenme Bel cevresinin kalınlaşma nedeni elbetteki yiyecekler Yapılan araştırmalarda kadınların, hemen hemen birkac tane 400 kalorilik, 2,5 kat obezite riskli gıdalarla beslendiğini gosteriyor Bel cevreniz kiloluysa doğru beslenerek nasıl zayıfladığı takip edin İşte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Guzelliğiniz İcin Ciğ Yiyin Ve Bol Su Tuketin Guzelliğin sırları Cildinize, saclarınıza, tırnaklarınıza ve gozlerinize canlılık katabilmek icin oneriler; Dış goruntumuz ic sağlığımızın aynasıdır ve yediğimiz gıdalar da dış gorunuşumuzu onemli olcude etkiler Cildimiz yalnızca vucudumuzu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
858,475Konular
981,255Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt