Günümüzde ortalama ömür vadesi uzamasıyla beklentilerimizde arttı. Yaşlanma üzere kaçınılmaz bir süreci geç yaşamak; daha sağlıklı ve genç kalabilmek için gayret sarf ediyoruz. Beslenme bilimi de; bize bu sürecin besinlerle frenlenebileceğini gösteriyor. Bu hafta yaşlanma aksisi yaz meyvelerinden bahsedelim.
Karpuz: Vitamin ve mineral açısından varlıklı, antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. C ve A vitamininden varlıklı karpuz kansere karşı kollayıcıdır. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
Kavun: Yaşlandıran hür radikallerden koruyan mükemmel bir meyvedir. Hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahiptir. Birebir devranda bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekler. Kavun, yüksek kan basıncı ve LDL’yi (kötü huylu kolesterol) düşüren potasyum açısından zengindir.
Kayısı: Yüksek karotenoid içeriği ile gençlik iksiri ismini hak eden güçlü bir besindir. Bağışıklık sistemini destekler, oksidanların verdiği zarardan cildi ve akciğerleri koruyarak, akciğer kanseri, kalp illetleri üzere illetlere karşı hamidir. Yüksek A vitamini içeriği ile göz marazlarını mahzurlar. Yüksek posa içeriği ile kabızlığın en büyük savaşçısıdır.
Erik: Yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan erik birebir devirde detoks özelliğe sahiptir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır.
Kiraz ve vişne: Her ikisinin de idrar söktürücü özelliği vardır. İçerdikleri antosiyanin sayesinde ağrılara karşı tesirlidir. Düşük glisemik indeksli meyvelerdir. A vitamini içerikleri ile göz sıhhati için gereklidir.
Şeftali: Sindirimi kolaylaştırır. Böbreklerin ve safra kesesinin sistemli çalışmasını sağlar. Çok yeterli idrar söktürür. C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir.
Mango: Ortalama büyüklükteki bir mango, neredeyse günlük önerilen C vitamini ölçüsünün tamamını içerir. Kolajen üretimine yardımcıdır, sağlıklı cilt ve bağ dokusu için kıymetli bir kaynaktır. Hafızayı güçlendirir. A,C ve E vitamini ile demir bakımından zengindir.
İncir: Çok uygun bir lif kaynağıdır. Başkaca her besinde bulunmayan B6 vitamini açısından zengindir. Hafızayı güçlendirmede tesirli ve gerilimli hayatın en kıymetli ilacıdır. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından hayli zengindir. Bilhassa kuru incirde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve protein bulunur.
Guavana: Lif açısından ve C vitamini açısından zengindir. Antioksidan özelliği çok kuvvetlidir.Bu meyvenin tohumları omega 3 ve omega 6 yağ asitleri içermektedir. Yaz için güzel bir alternatiftir.
Dut: Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yanından zengindir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü tesire sahiptir. Ne halde tüketilirse tüketilsin yeterli bir kan yapıcıdır. Karaduttan elde edilen şurup ise, ağız ve boğaz antisepsisinde, öksürüğü dindirmede ve diş eti iltihaplarında kullanılır.
Papaya: Yaşlanma aykırısı güçlü bir enzim olan papain (protein sindiriminde kullanılan enzim) içerir. Bu enzim besinlerin sindirimini kolaylaştırmaya ve parazitlerin yok edilmesine yardımcıdır.Cilt için çok düzgün bir peeling özelliği taşır. C ve A vitamininden (beta-karoten) zengindir.
Artık, gelecekte daha genç görünmek için yatırım yapmanın tam vakti. Buzdolabınızı yaz meyveleri ile donatın.
Bilirkişi Diyetisyen Deniz BERKSOY
02.07.2012