Gerçek Özbek Mantısı (Buharda Kaynayan) Tanımı İçin Gereçler
- 5 su bardağı (tepeleme ) un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar su
- Açmak için yeteri kadar un
- Yarım kg kıyma
- 2 orta uzunluk patates
- 2 orta uzunluk soğan
- Büyük kase yoğurt
- 5 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı tereyağ
Gerçek Özbek Mantısı (Buharda Kaynayan) Tanımı Yapılışı
- Bir kaba un ve tuz konur, denetimli su ekleyerek sert bir hamur elde edilir.
- Soğanı, patatesi, yıkayıp soyulur rendelenir kıymaya ek edilir yoğurulur.
- Yoğurmuş olduğumuz hamurdan büyük uzunluk portakal boyutunda bezeler yapıp yufka büyüklüğünde, yufkadan bir tık kalın açılıp kare kesilir.
- Kare kesilen yufkaların ortalarına hazırlanan harçtan konur fotoğraftaki üzere kapatılır.
- Mantı tenceresinin aparatını yağlayıp mantılar yerleştirilir.
- Tencerenin içinde 4 kat aparatı tıpkı formda doldurulur.
- Tenceceye sıcak su konup, mantıları, üst, üste 4 kat koyup tencerenin kapağı kapatılır.
- Ocağa alıp evvel harlı kaynamaya başlayıncada orta harlı ocakta 50 dakika kadar kaynatılır.
- Yoğurt sarımsaklanır bir kaseye alınır ayrıyeten tereyağı eritilip pisen mantılar servis tabağına alınıp üzerine tereyağı sepelenir.
- İster sade tereyağlı tüketilir ister sarımsaklı yoğurtlanarak.
Not : mantı tencerem yok diyenler olağan tencerede üzerine metal süzgeç koyup mantıları ona yerleştirip tencerenin kapağını kapatıp yapabilirler.
Bireylere nazaran gereçler azaltılıp çoğalabilir.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun derim????????.